Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Για γενική σύρραξη από τον Καύκασο μέχρι τον Κόλπο ετοιμάζεται η Ρωσία το καλοκαίρι


Έτοιμα σχέδια που «περιλαμβάνουν τη Γεωργία» έχουν οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις σε περίπτωση ισραηλινής και αμερικανικής επίθεσης στο Ιράν, δήλωσε πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στο ημιεπίσημο πρακτορείο Interfax.

Το γενικό επιτελείο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων «εκτιμά» πως η ...
στρατιωτική δράση κατά του Ιράν θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι και καθώς το Ισραήλ δεν έχει τα κατάλληλα μέσα για να καταστρέψει την υποδομή του Ιράν το ρωσικό επιτελείο θεωρεί την αμερικανική εμπλοκή ως αναπόφευκτη.

Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αποκαλυφθεί πως οι οικογένειες των Ρώσων στρατιωτικών που υπηρετούν σε στρατιωτικές βάσεις στην Αρμενία αποχώρησαν από τη χώρα ενώ οι Ρώσοι στρατιωτικοί μετακινήθηκαν από την πρωτεύουσα της χώρας Yerevan βορειότερα στο Gumri που βρίσκεται εγγύτερα στα σύνορα με τη Γεωργία και την Τουρκία.

Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Αρμενία όμως έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα από την ένοπλη σύρραξη στη Νότια Οσσετία το 2008. Σε αντίποινα το καθεστώς της Γεωργίας διέκοψε κάθε ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων εκεί με αποτέλεσμα οι ρωσικές δυνάμεις στην Αρμενία να ανεφοδιάζονται μέσω αέρος αλλά κυριότερα από το Ιράν μέσω της διασυνοριακής γραμμής Ιράν-Αρμενίας. Στην περίπτωση όμως επίθεσης στο Ιράν τα σύνορα αυτά θα κλείσουν αφήνοντας τα ρωσικά στρατεύματα χωρίς οδό ανεφοδιασμού.

Έτσι και σύμφωνα με τον στρατηγό Yury Netkachev πρώην υπαρχηγό των ρωσικών δυνάμεων στην Υπερκαυκασία «πιθανώς θα καταστεί αναγκαία μια κίνηση εκ μέρους της Ρωσίας έτσι ώστε να διαρραγεί ο αποκλεισμός που έχει επιβάλλει η Γεωργία στις ρωσικές δυνάμεις. Και ένα τέτοιο γεγονός θα γίνει δυνατό με τη δημιουργία διαδρόμων ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων στην Αρμενία μέσω Γεωργίας, ακόμη και αν αυτός πρέπει να προχωρήσει μέσα από την Τυφλίδα».

Τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια Kavkaz-2012 που ετοιμάζει η Ρωσία για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανάπτυξη των μέσων και του προσωπικού έχει ξεκινήσει κυρίως λόγω του ευμετάβλητου γεωστρατηγικού κλίματος στην περιοχή εξαιτίας της επαπειλούμενης στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν.

Νέα συστήματα και εξοπλισμός επικοινωνιών που θα μπορούν να χρησιμοποιούν δεδομένα στόχευσης από το ρωσικό δορυφορικό σύστημα GLONASS έχει εγκατασταθεί στην περιοχή που θα εξελιχθεί η άσκηση (Νότιος Καύκασος).

Η ρωσική Αεροπορία του νότιου στρατιωτικού συγκροτήματος (ΝΣΣ) έχουν επανεξοπλιστεί πλήρως στο 100% της δύναμής τους με νέα μαχητικά και επιθετικά ελικόπτερα. Να σημειωθεί πως στην αντίστοιχη άσκηση Kavkaz-2008 οι ασκήσεις αυτές επέτρεψαν στο ρωσικό Στρατό να αναπτύξει μυστικά δυνάμεις στην περιοχή –κάτω από την κάλυψη της άσκησης- δυνάμεις οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στην εμπλοκή με τη Γεωργία.

Οι πολεμικές προετοιμασίας της Μόσχας πάντως συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Οι πρώτοι 1.300 ελεύθεροι σκοπευτές αναπτύχθηκαν στο ΝΣΣ στις 16 Ιανουαρίου. Μονάδες στην Απχαζία, την Οσσετία, την Τσετσενία και το Βόλβογκραντ έχουν επανεξοπλιστεί με άρματα T-90A και T-72BM.

Οι ίδιες μονάδες έχουν παραλάβει τουλάχιστον 7000 βαρέα όπλα πεζικού.

Οι Ρώσοι επιτελείς θεωρούν πως εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν στρατιωτικά στο Ιράν, θα αναπτύξουν δυνάμεις στη σύμμαχό τους Γεωργία καθώς και πολεμικά σκάφη στην Κασπία με ενδεχόμενη βοήθεια από το Αζερμπαϊτζάν.

Έτσι οι δυνάμεις του ΝΣΣ έχουν εξοπλιστεί τουλάχιστον με 20 νέα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων Tornado-G MRLS προς αντικατάσταση των παλαιότερων Grad MRLS.

SMD units have received 20 new Tornado-G MRLS launchers (first procured in 2012) to replace the aging Grad MRLS. The Grad was massively used by the Russian troops against the Georgians in 2008. Οι νέοι αυτοί πύραυλοι των 122 χλστ. έχουν καλύτερη ακρίβεια και εμβέλεια που φτάνει τα 100 χλμ.

Ο διοικητής των αερομεταφερόμενων δυνάμεων της Ρωσίας (VDV) στρατηγός Vladimir Shamanov ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα στην Αρμενία θα ενισχυθούν με νέες δυνάμεις αλεξιπτωτιστών επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, για την διενέργεια αεραποβάσεων.

Στις 28 περασμένου Ιανουάριο ο διοικητής της 58ης Στρατιάς –ο σχηματισμός ο οποίος ηγήθηκε της στρατιωτικής επέμβασης στην Οσσετία το 2008- στρατηγός Andrei Gurulev ανακοίνωσε «Οι στρατιωτικές δυνάμεις της πρώτης γραμμής οι οποίες φροντίζουν για την διατήρηση της ειρήνης έχουν επανεξοπλιστεί στο 60% της δύναμής τους».

Κατά την πρόσφατη την επιθεώρηση μονάδων του ΝΣΣ από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Anatoly Serdyukov ανακοινώθηκε ότι ειδικές δυνάμεις του ρωσικού θα αναπτυχθούν στην Σταυρούπολη και το Kislovodsk.

Αν και οι επερχόμενες εκλογές στη Γεωργία τον Οκτώβριο, θα ήταν μια καλή ευκαιρία για τη Ρωσία να δει τον πρόεδρο της χώρας και πιστό – όσο και γραφικό- σύμμαχο των ΗΠΑ Mikheil Saakashvili να χάνει έναντι του Bidzina Ivanishvili –ο οποίος θεωρείται σύμμαχος της Μόσχας- εντούτοις οι εξελίξεις στην περιοχή με το Ιράν είναι πιο επείγουσες.

Έτσι ο στόχος των Ρώσων επιτελών είναι σαφής σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης στο Ιράν: Επέμβαση στην περιοχή ώστε να εμποδίσει τα αμερικανικά στρατεύματα να αναπτυχθούν σε βάσεις στην Υπερκαυκασία, να ενωθούν οι δυνάμεις του ΝΣΣ με αυτές που βρίσκονται στην Αρμενία –μέσω Γεωργίας- και να θέσουν στην κατοχή τους το νότιο ενεργειακό αγωγό του Καυκάσου μέσω του οποίου φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν και άλλες δημοκρατίες της Κασπίας να φτάσουν στην Ευρώπη.

Το μήνυμα πάντως που εκπέμπει η ρωσική στρατιωτική ηγεσία σε Αμερικανούς είναι: "Εάν θέλετε να επιτεθείτε στο Ιράν, επιτεθείτε, σε αυτή την περίπτωση όμως εμείς θα καταλάβουμε τη Γεωργία".

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΙΔΗΣΗ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΚΗ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Ανώνυμος είπε...

well well,let's party!!!!
the bar it's open

Ανώνυμος είπε...

οι ρώσοι μια ζωή ταλαιπωρούν τους αδελφούς μας Γεωργιανούς

δημιουργώντας μειονοτικές ζώνες (Οσσετία – Αμπχαζία)
όπως κάνουν οι τούρκοι στην Κύπρο και στην Θράκη

Ανώνυμος είπε...

είναι ατυχης η σύγκριση μεταξύ κύπρου-θράκης και των αυτόνομων δημοκρατιών του καυκάσου.
τα σύνορα που προέκυψαν μετά την διάλυση της σοβιετικής ένωσις είναι τα εσωτερικά σύνορα τον δημοκρατιών που είχε χαράξει ο stalin ανάλογα με την διάθεση που είχε εκείνο το πρωινό,μέσα σε κάθε σοβιετική δημοκρατία υπήρχαν και άλλες μικροτέρας αυτόνομες όπως η απγαζια ,οσετία ,ατζαρία ,στην georgia ,βόρειο οσετία ,τσετσενία και τα λοιπά εντός της σοβιετικής δημοκρατίας της ρωσίας ,αυτές κατοικούνται από της αντίστοιχες εθνότητες.
οι οσετοι είναι οι μεσαιωνικοί Αλανοί ,οι apgazioi ήταν μαζί με τους γεωργιανούς σύμμαχη των βυζαντινών αυτοκρατόρων από τον 10 αιώνα.
στην κύπρο και στην θράκη δεν υπήρχαν αυτόνομες δημοκρατίες ούτε γηγενής εθνότητες ,μονο εξισλαμισμένοι ντόπιοι πληθυσμοί στην περίπτωση της θράκης και της κύπρου.
Eπίσης δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι γεωργιανοί προχώρησαν σε εθνοκάθαρση κατά των ελληνικον πληθυσμών της περιοχής πρώτο πόλεμο στην απγαζια το 1992 ,οι λίγο μεγαλύτεροι θα θυμούνται την επιχείρηση που οργάνωσε η τότε ελληνική Κυβέρνηση για να διάσωση τους έλληνες της περιοχής ,είχα την τύχη μέσα από την δουλειά μου να γνωρίσω έλληνες προσφυγες από την απγαζια.
καλο είναι πριν γράψουμε ένα σχόλιο να συμβουλευτούμε και κανένα βιβλίο ιστορίας.
και για το τέλος αδελφούς εκτος από τους κύπριος άλλους δεν έχουμε ,ούτε ρώσους ,οτε γεωργιανούς μάλιστα οι τελευταίοι μας δείχνουν την "αδελφική" τους αγάπη κάθε μέρα ,αρκεί να διάβαση κάποιος το δελτίο εγκληματικότητος.