Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Ολυμπιακοί Αγώνες Λονδίνου. Χρυσό μετάλλιο στο ξέπλυμα


Το νέο ολυμπιακό άθλημα που θα κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο είναι αυτό του «πράσινου ξεπλύματος» και της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

Η διεξαγωγή του ολυμπιακού «ντέρμπι» γίνεται με σύγχρονους τρόπους, μέσω, δηλαδή, παγκόσμιας διαδικτυακής ψηφοφορίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανάδειξη του χρυσού Ολυμπιονίκη.
Για το χρυσό μετάλλιο φαβορί είναι τρεις εταιρείες – κολοσσοί εκ των μεγαλύτερων χορηγών των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και εκ των μεγαλύτερων καταστροφέων του πλανήτη.
Και φαβορί για τον τίτλο «Greenwash Gold 2012» είναι οι εταιρείες ΒΡ, Rio Tinto και  Dow οι τρεις μεγαλύτεροι χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η πρωτοβουλία της καμπάνιας ανήκει σε τρεις οργανώσεις και συγκεκριμένα το London Mining Network, τη Bhopal Medical Appeal και του Βρετανικού Tar Sands Network οι οποίες καλούν τους πολίτες σε όλο τον πλανήτη να επιλέξουν ποια από τις τρεις εταιρείας «καλύπτει, σπονσονάροντας
τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές και  εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εξαφανίζοντας τις περισσότερες κοινότητες στον κόσμο».
Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές της ψηφοφορίας και οι τρεις εταιρείες χρησιμοποιούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου σαν προπέτασμα καπνού για να καλύψουν τα εγκλήματα που διαπράττουν κατά των ανθρώπων και του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα:
-Η BP είναι υποψήφια για την εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων σε όλο τον κόσμο και για την τρομακτική καταστροφή που προκάλεσε στον Κόλπο του Μεξικού
-Η Dow – από τις μεγαλύτερες  χημικές βιομηχανίες στον κόσμο και όχι μόνον- επελέγη γιατί είναι συνδεδεμένη με μεγάλα εγκλήματα όπως τον «πορτοκαλί παράγοντα», κωδική ονομασία για μια από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποίησε ο αμερικανικός σταθμός στο Βιετνάμ και ευθύνεται για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και τερατογεννέσεις. Η ίδια εταιρεία βρίσκεται και πίσω από τη μεγαλύτερη χημική καταστροφή που έχει πλήξει τον πλανήτη με την έκρηξη στη Μπομπάλ της Ινδίας το 1984.
- Η Rio Tinto είναι, ίσως, η κορυφαία μεταλλευτική εταιρεία στον κόσμο που ευθύνεται για την καταστροφή παρθένων εκτάσεων και την εκμετάλλευση αυτοχθόνων πληθυσμών στην Ινδονησία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.
Εννοείται ότι και οι τρεις εταιρείες αρέσκονται στην ανάπτυξη προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης και υποστηρίζουν ότι επενδύουν εκατομμύρια σε καθαρές τεχνολογίες και σε κοινωνικά προγράμματα.
Ο νικητής του «πράσινου ξεπλύματος» θα ανακοινωθεί την ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 27 Ιουλίου.
πηγη