Σάββατο 21 Απριλίου 2012

20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967: ΜΙΑ ΡΟΥΤΙΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΜΗΝΥΕ ΤΙΠΟΤΑ...


Ηταν Πέμπτη 20 Απριλίου και οι εφημερίδες σχεδόν μονότονα μεταφέρουν την καθημερινή ρουτίνα της αθηναϊκής επικαιρότητας. Μια μέρα πριν το στρατιωτικό πραξικόπημα όλα στην πρωτεύουσα κυλούν σχεδόν ρυθμισμένα...


Ψάξαμε τα γεγονότα πριν την 21η Απριλίου, εκείνα που θα συνέβαιναν στην Αθήνα και τελικά...έμειναν μόνο στα χαρτιά του Τύπου.

Έτσι λοιπόν η ΕΔΑ με καταχώρησή της προαναγγέλει την συγκεντρωσή της στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 23 Μαίου. Αντιθέτως το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κέντρο θα την έκανε μια μέρα αργότερα στον ίδιο χώρο, ανυποψίαστοι μα έτοιμοι και οι δυο για τις επικείμενες εκλογές.

Η περίφημη τότε χωροδία Τρικάλων αναγκέλει συναυλία της σε κινηματογράφο της Νέας Ιωνίας. Εκεί θα ερμήνευε με συνοδεία Λαϊκής Ορχήστρας τραγούδια του Μίκή Θεοδωράκη. Τα γεγονότα όμως την πρόλαβαν και τελικά τα τραγούδια ακούστηκαν με επτά χρόνια καθυστέρηση.

Τότε είχαν εξαγγείλει επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας και οι ταχυδρομικοί της Αθήνας. Με την δικαιολογία του αυξημένουν όγκου που καλούνταν να επωμισθή η υπηρεσία εξαιτίας των πολλών ευχετηρίων καρτών για το πάσχα! Η απεργία φυσικά δεν έγινε ποτέ και οι κάρτες πέρασαν από τη λογοκρισία...

Όσο για τα Θέατρα στο «Βέμπο» παίζονταν η επιθεώρηση του Τραϊφόρου με τις Αφές Καλουτά «Μίνι, μίνι και μποτάκια και το Μάη αραπάκια» (προφητικός ο τίτλος). Ο θίασος του Ρ. Βλαχοπούλου στο «Ακροπόλ» έταζε στην εκεί επιθεώρηση «Λαγούς με πετραχήλια», με το «Αλάμπρα» να ανεβάζει τον «Αχόρταγο» του Ψαθά.

Τα θέατρα πίαστηκαν περισσότερο προετοιμασμένα και έτσι στην πρώτη προβολή ήταν «Ο γαμπρός μου απ΄το Λονδίνο» μαζί με τα επίκαιρα «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» και «Κατά Ματθαίον».

Όλα αυτά γράφτηκαν στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας «Ελευθερία», χωρίς ποτέ να συμβούν στην Αθήνα.

Ακρίβως ένα χρόνο αργότερα με υποχρεωτική καταχώρηση σε όλες τις εφημερίδες γιορτάστηκε το Πάσχα με το νέο σύνθημα «Ο λαός Ανέστη» και «Η Ελλάς Ανέστη»...

http://athinapisovitrina.blogspot.com/2011/04/20-1967.html
http://makeleio.g

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - Η ΕΛΛΑΣ ΑΝΕΣΤΗ Τ0 1967
ΖΗΤΩ Η 21Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

Ανώνυμος είπε...

ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

Ανώνυμος είπε...

EΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ.
ΛΑ.Ο.Σ.

Ανώνυμος είπε...

Ου να μου χαθείτε κοπρόσκυλα φασίστες αποβράσματα της Ιστορίας...