Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Πρώτο θέμα στο Bloomberg τα παράνομα swaps της Goldman Sachs – Αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο


Τα παράνομα swaps της Goldman Sachs με την Ελλάδα το 2001 που εξαιρούνται προκλητικά από το κούρεμα, δεν κάνουν το γύρο μόνο των ελληνικών blogs. Το δίκτυο Bloomberg ασχολείται αναλυτικά σήμερα με τις συμφωνίες ανταλλαγής χρέους (swaps) που συνομολόγησε η Ελλάδα με την ...Goldman Sachs.

Το διεθνές πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις του πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Σπύρου Παπανικολάου, σύμφωνα με τις οποίες το 2001 το Ελληνικό Δημόσιο όφειλε στην Goldman Sachs 600 εκατ. ευρώ, παραπάνω από τα 2,8 δισ. ευρώ που είχε δανεισθεί κατά την αρχική συμφωνία. Αυτό το κέρδος αποτέλεσε το 12% των 6,35 δισ. δολαρίων που ήταν τα έσοδα της Goldman Sachs το 2001 (!). Το swap το οποίο έχει χαρακτηριστεί παράνομο από την ΕΕ, κρατείτε και διαφυλάσσεται ως θησαυρός από την κυβέρνηση. (Η είδηση εδώ και εδώ).Το Bloomberg ωστόσο, επαναφέρει το ζήτημα, ενώ επισημαίνει ότι έχει καταθέσει αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας από την ΕΚΤ να δώσει στη δημοσιότητα τα σχετικά έγγραφα με τον πως η Ελλάδα σε συνεργασία με την Goldman Sachs έκρυψε το χρέος της για να μπει στο ευρώ.

Το δίκτυο θυμίζει, ότι πριν λίγα χρόνια επί Τρισέ στο τιμόνι της ΕΚΤ, είχε ζητήσει αυτά τα έγγραφα, ωστόσο ο Γάλλος τραπεζίτης είχε πει πως η δημοσίευση μιας τέτοιας πληροφορίας θα μπορούσε να βλάψει τις τράπεζες και τις αγορές, και να υπονομεύσει την οικονομική πολιτική σε Ελλάδα και ΕΕ.

olympia