Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Μια αποικιοκρατική Τουρκία σκοπεύει να προσαρτήσει παράνομα την Κύπρο


Η Τουρκία δεν αποκλείει να προσαρτήσει απλά και καθαρά τη βόρεια Κύπρο, άν δεν βρεθεί συμφωνία μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων για επανένωση της διχοτομημένης από το 1974 νήσου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς .
Πρόβλημα: Η Τουρκία δεν έχει...
τίποτα να κάνει σε αυτό το νησί το οποίο ιστορικά δεν ανήκει στους Τούρκους. Η Τουρκία, με αυτή τη προσάρτηση, δεν θα έκανε τιποτά άλλο από το να κλέψει τους ενεργειακούς πόρους που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια, στα βόρεια του νησιού της Κύπρου, εκεί που ήδη οι Τούρκοι απειλούν με στρατιωτική δράση στην περίπτωση εξόρυξης του υποθαλάσσιου φυσικού αερίου.


Η Κύπρος έχει διαιρεθεί στα δύο, ένα τουρκόφωνο μέρος στα βόρεια και ένα άλλο κυπριακό στα νότια, μετά τις τουρκικές σφαγές του 1974.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας και ο Ντερβίς Έρογλου, ηγέτης της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρος» (ΤΔΒΚ), η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα, δεν έχουν προχωρήσει στη παραμικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού και η τουρκική κυβέρνηση δεν κρύβει την απογοήτευσή της για την έλλειψη προόδου.
Ο Μπαγίς δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην «επανένωση του νησιού μετά από συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών», ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλειστεί «η δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, αν οι ηγέτες δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν για την επανένωση, ή η προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία».


Η ίδια η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν βλέπει με καλό μάτι την προοπτική της προσάρτησης από την Άγκυρα. Και ο πρόεδρος του τουρκόφωνου ρεπουμπλικανικού κόμματος έχει ήδη δηλώσει ότι η ιδέα αυτή ήταν απαράδεκτη.
Την περασμένη Τετάρτη, περισσότερα από 20.000 Τουρκοκύπριοι, ήτοι ο ένας στους επτά, διαδήλωσαν στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας ενάντια στα μέτρα που επιβάλλονται από την μητέρα πατρίδα και να απαλλαγούν από την κηδεμονία της. «Αυτή η χώρα είναι δική μας, θέλουμε να την κυβερνήσουμε», «Κατάργησε το πακέτο σας ή αποσυρθείτε», «Άγκυρα, άφησε μας», μπορούσαμε να διαβασουμε σε πολλά πλακάτ εχθρικά με τη τουρκική κυριαρχία. [...]
Αντι-τουρκικά πανό είχαν κάνει έξω φρενών τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι;», είχε ρωτήσει με εμετικό ύφος, αποκαλώντας τους «γύπες». «Φτύνουν το χέρι που τους ταΐζει. (...) Χύσαμε το αίμα μας για αυτούς. Θα πρέπει να προσαχθούν από τη δικαιοσύνη».
Για τους Τουρκοκύπριους, αυτά τα λόγια με αποικιοκρατικούς υπαινιγμούς ήταν σαν κρύο ντους. «Η Τουρκία πιστεύει ότι είναι στο σπίτι της εδώ», βρυχάται η Cinel Hüseyin, καθηγήτρια Αγγλικών που ήταν τυλιγμένη σε κυπριακή σημαία...



Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ συνεχίζει τη στρατηγική περιφερειακή αναδίπλωση του με την ενίσχυση των δεσμών του με τους Έλληνες και Κύπριους γείτονές, ενώ προσπαθεί να μην επιδεινώσει τις σχέσεις του με τον πρώην Τούρκο σύμμαχο.
Σε συνεργασία με την Ελλάδα και τη Κύπρο, μια συμφωνία για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου υψηλής τάσης 2.000 MGW, μήκους 287 χιλιομέτρων, που θα συνδέει το Ισραήλ με τη Κύπρο, υπεγράφη την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ μεταξύ της ισραηλινής εθνικής εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας και της ΔΕΗ Quantum Energy, μιας ελληνοκυπριακής κοινοπραξίας.
Το έργο αυτό, που ονομάζεται Euro-Asia Interconnect, θα πρέπει να επιτρέψει στις δύο χώρες να παρέχουν αμοιβαία ηλεκτρική ενέργεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, και, ενδεχομένως, να εξάγουν προς την Ελλάδα και την ΕΕ ηλεκτρική ενέργεια που θα παραχθεί από τους πόρους τους σε φυσικό αέριο .
Η υπογραφή έρχεται σε συνέχεια της ιστορικής επίσκεψης του Βενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρο στις 16 Φεβρουαρίου, πρώτης επίσκεψης Ισραηλινού πρωθυπουργού στη Κύπρο.

Avi Retschild - JSSNews

Πηγή