Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Λεφτά υπάρχουν


800 ευρωπαϊκές τράπεζες άντλησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φρέσκο χρήμα 530 δις που έπεσαν στο ευρωσύστημα στο πλαίσιο της «ποσοτικής χαλάρωσης» που εφαρμόζει η ΕΚΤ. Στην προηγούμενη δημοπρασία είχαν δοθεί κεφάλαια 489 δις ευρώ.

Στόχος του έκτακτου μακροπρόθεσμου δανεισμού της ΕΚΤ είναι η ανακούφιση των πιέσεων ρευστότητας στην Ευρωζώνη .


Οι τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ με 1% και αγοράζουν κρατικά ομόλογα με 4%. Χάρη στον φθηνό δανεισμό από το Δεκέμβριο οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας έχουν πέσει κάτω του 2.5% από 3.6% και 5% αντίστοιχα.

Ο δείκτης τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του Bloomberg έχει ενισχυθεί κατά 15%.

Το φτηνό χρήμα καλύπτει επίσης την αδυναμία των ευρωπαϊκών τραπεζών να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια. Σύμφωνα με το Χιου Βαν Στένις, της Morgan Stanley του Λονδίνου, οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να μειώσουν την μόχλευσή τους κατά 2.5 τρις ευρώ μέσα στους επόμενους 16 μήνες και κατά 4.5 τρις ευρώ ως το 2018.

deltio11

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΡ.Παρτε και ένα σχετικό άρθρο για τις τράπεζες,του δελαστικ.http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63625086

Ανώνυμος είπε...

Το αστειο της ολης υποθεσης ποιο ειναι? Παραγουμε τα παντα σα χωρα: γαλακτοκομικα, κρεατα, οσπρια, ελαιολαδο, λαχανικα, φρουτα κ.τ.λ., εχουμε ορυκτο πλουτο, πετρελαια, φυσικο αεριο, λυγνιτη, φωτοβολταικα κ.τ.λ., ημαστε πρωτοι σε ναυσιπλοία και νησια κτ.λ., ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ εχουμε τα παντα σε αφθονία, εχουμε την πιο πλουσια χωρα ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (σε ολα τα προιοντα και βενζινη 1,80 το λιτρο), ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ...