Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Τραγωδία στην Ελευσίνα


Τραγωδία στην ΕλευσίναΤο «Αλφα 1», που μετέφερε καύσιμα για ανεφοδιασμό πλοίων, προσέκρουσε σε ναυάγιο, πήρε κλίση και αναποδογύρισε. Εχασε τη ζωή του ο 48χρονος κυβερνήτης, ο οποίος εγκλωβίστηκε στο σκάφος. Σώθηκαν τα 10 μέλη του πληρώματος
Τραγικό παιχνίδι έπαιξε η μοίρα σε έναν 48χρονο καπετάνιο από την Ικαρία ο οποίος ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο αλλά πνίγηκε λίγες εκατοντάδες μέτρα από την ακτή της Ελευσίνας.

Ο Δημήτρης Φωκιανός έχασε τη ζωή του χθες όταν το εφοδιαστικό πλοίο «Αλφα 1» προσέκρουσε σε ναυάγιο και βυθίστηκε την ώρα που εκτελούσε δρομολόγιο ρουτίνας.
Χθες, στις 10 το πρωί, και ενώ είχε ξεκινήσει από τον Πειραιά μεταφέροντας καύσιμα για τον ανεφοδιασμό των πλοίων που βρίσκονταν στην Ελευσίνα, το «Αλφα 1» προσέκρουσε σε άγνωστο αντικείμενο, το οποίο από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι ήταν το κατάρτι ενός ναυαγίου. Το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση και ύστερα από λίγο βυθίστηκε.
Τα 10 μέλη του πληρώματος πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το πλοίο και περισυνελέγησαν από λάντζα που έσπευσε στο σημείο για να τους βοηθήσει. Ο καπετάνιος, ωστόσο, έμεινε τελευταίος και εγκλωβίστηκε. Στο σημείο του ναυαγίου έσπευσαν αμέσως κλιμάκιο βατραχανθρώπων και σκάφη του Λιμενικού, καθώς και ένας ιδιώτης δύτης.
Τελικά ο άτυχος πλοίαρχος εντοπίστηκε λίγο μετά το μεσημέρι. Είχε παγιδευτεί στην καμπίνα του, ένα κατάστρωμα κάτω από τη γέφυρα.
Κανένα από τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε, αλλά ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα με την καρδιά του.
Η υγεία του, ωστόσο, δεν αντιμετωπίζει κανέναν κίνδυνο. Τραγική φιγούρα ήταν η σύζυγος του Δημήτρη Φωκιανού, η οποία περίμενε στην ακτή. Μόλις είδε τους άνδρες του Λιμενικού να μεταφέρουν νεκρό τον σύζυγό της, ξέσπασε σε λυγμούς.
Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι το «Αλφα 1» προσέκρουσε στο συγκεκριμένο σημείο, το οποίο έχει εδώ και καιρό χαρτογραφηθεί και σημανθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Οδύνη
Οι συγγενείς και οι φίλοι του καπετάνιου από τη Μεσαριά Ικαρίας δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ύστερα από τόσα ταξίδια στις πιο μακρινές και άγριες θάλασσες ο Δημήτρης Φωκιανός έχασε τη ζωή του σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την ξηρά.
«Ηταν πολύ έμπειρος. Τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του εργαζόταν σε εμπορικά πλοία που έκαναν μακρινά ταξίδια. Τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να βρει μια πιο ασφαλή δουλειά. Είχε τρία ανήλικα παιδιά, το μεγαλύτερο πάει ακόμα στο γυμνάσιο, και δεν ήθελε να ρισκάρει περισσότερο» λέει στο «Εθνος» μια παιδική φίλη του πλοιάρχου από την Ικαρία.
«Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, είχε αγοράσει σπίτι στο Γαλάτσι παίρνοντας δάνειο από την τράπεζα. Τόσο αποφασισμένος ήταν να μη φύγει ξανά για μακρινά ταξίδια» καταλήγει.
Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής της Ελευσίνας, τα συνεργεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας τοποθέτησαν πλωτά φράγματα περιμετρικά του αναποδογυρισμένου «Αλφα 1».
Στέλιος Βογιατζάκης
ethnos.gr