Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΙΡΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ;


O Benjamin Netanyahu βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, προσπαθώντας να πείσει πολιτικά για την ανάγκη μιας προληπτικής επίθεσης της χώρας του εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Την...
ίδια ώρα όμως που ο Ισραηλινός ηγέτης προσπαθεί να κινητοποιήσει τους Αμερικανούς υποστηρικτές του, και να αποθαρρύνει  τις διπλωματικές επαφές με την Τεχεράνη, κάποιοι ειδικοί σε θέματα κατασκοπείας, αλλά και σε θέματα Ιράν, ισχυρίζονται πως οι σκληροπυρηνικοί θρησκευτικοί ηγέτες του Ιράν, επιδιώκουν, και μάλιστα προσπαθούν να προκαλέσουν μια ισραηλινή επίθεση!





Ο Marty Martin, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της CIA, ήταν ο επικεφαλής της ομάδας που κατεδίωκε τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα το διάστημα 2002-2004. Όπως λέει, «οι πιο επιθετικοί από τους ηγέτες του Ιράν, προκαλούν τους Ισραηλινούς, επειδή μια επίθεση θα τους βοηθήσει να ξεκαθαρίσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα».

Ο Martin, που επί 25 χρόνια στη CIA ασχολήθηκε με ζητήματα Μέσης Ανατολής, πιστεύει πως αρκετοί από τους κληρικούς ηγέτες της Τεχεράνης, καθώς και διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης, επιδιώκουν διακαώς τρόπους για να κερδίσουν την στήριξη του λαού, και να αποφύγουν την λαϊκή δυσαρέσκεια που φουντώνει. Ο μόνος τρόπος για να πετύχουν κάτι τέτοιο, είναι ένας βομβαρδισμός από πλευράς του Ισραήλ. «Σε μια τέτοια αναστάτωση, πάντα είναι χρήσιμος ένας εξωτερικός εχθρός», λέει.

Τα εσωτερικά προβλήματα του Ιράν έχουν να κάνουν με μια ανεργία ύψους 12%, με μια διαλυμένη οικονομία (εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης), με τον λαϊκό  θυμό απέναντι στο απολυταρχικό καθεστώς, και με μια μεγάλη απογοήτευση εξαιτίας της γενικευμένης διαφθοράς.

Όπως λέει ο Martin, «αν είσαι Ιρανός, έχεις όφελος  από μια ισραηλινή επίθεση, η οποία δεν θα πετύχει απόλυτα σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά θα ξεκινήσει το παιχνίδι…».

Ο πρώην ειδικός αναλυτής επί θεμάτων Μ. Ανατολής της CIA Paul Pillar συμφωνεί, αν και κατά την γνώμη του, ένα μόνο μέρος της ιρανικής ηγεσίας σκέφτεται έτσι. «Είναι λογικό… κάποιοι πιστεύουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι προς πολιτικό όφελός τους». Ο Pillar, που σήμερα διδάσκει στο Georgetown University, συνεχίζει: «μια επίθεση του Ισραήλ θα ωφελήσει πολιτικά τα σκληροπυρηνικά στοιχεία της ιρανικής κυβέρνησης… ο Λευκός Οίκος το γνωρίζει αυτό πολύ καλά». Σύμφωνα με τον Pillar, η θεωρία του έχει και ιστορική βάση. Θυμίζει τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ, τον οποίο ξεκίνησε ο Σαντάμ, και είχε ως αποτέλεσμα την συσπείρωση των Ιρανών γύρω από το καθεστώς τους. «Υπάρχει μια λογική», λέει.

Τον περασμένο Ιανουάριο, μια σκληροπυρηνική εφημερίδα της Τεχεράνης, που θεωρείται ως η φωνή του Υπέρτατου Ηγέτη Ayatolla Ali Khamenei, ανακοίνωσε το εξής εμπρηστικό: Ότι μια υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση θα ξεκινήσει πολύ σύντομα να εμπλουτίζει ουράνιο!

Ο Karim Sadjadpour,  Ιρανολόγος του  Carnegie Endowment for International Peace, θεωρεί ότι  αμερικανική κυβέρνηση έχει υπόψη της στελέχη της ιρανικής ηγεσίας, που προσπαθούν να προκαλέσουν μια ισραηλινή επίθεση. «Μια στρατιωτική εμπλοκή είναι από τα λίγα σενάρια που θα μπορούσαν να αναμορφώσουν το θεοκρατικό καθεστώς», λέει. «Θα αναζωογονούνταν η επαναστατική ιδεολογία, και θα έκλειναν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στο καθεστώς και στον πληθυσμό, αλλά και μέσα στο ίδιο το καθεστώς».

Έτσι, με βάση αυτήν την άποψη, το Ιράν μπορεί να προκαλεί επίτηδες, έτσι ώστε να δεχτεί επίθεση, η οποία ούτως ή άλλως δεν θα προκαλέσει σημαντικές ζημιές ή ανθρώπινες απώλειες.

Τέλος, σύμφωνα με έναν ακόμη ειδικό της CIA, που θέλει να παραμείνει ανώνυμος, «αυτοί που σκέφτονται έτσι, δεν πρόκειται να πεθάνουν… δεν είναι αυτοί που θα δεχτούν τις βόμβες. Μπορούν πολύ εύκολα να βρουν άλλους τεχνικούς, ή άλλους επιστήμονες, που είναι οι μόνοι που θα πεθάνουν…».



ΠΗΓΗ: ''The Daily Beast'' και για την ελληνική μετάφραση: ''Antinews''
Το είδαμε στο www.elkeda.g

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΝΤΡΟΠΗ το αρθρο παιδια , ουτε το βημα δεν θα το αναρτουσε

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΕΙΣΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΜΕΝΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΕ

http://www.ellhnkaichaos.blogspot.com/2012/01/blog-post_07.html

http://www.ellhnkaichaos.blogspot.com/2011/12/3.html