Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Σοκαριστικά τα ποσοστά καπνιστών στην Ελλάδα!


Την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό των Ελλήνων καπνιστών αυξήθηκε κατά 6%, όταν στις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ μειώθηκε κατά περίπου 18%


Σύμφωνα με τα στοιχεία του...
ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έρχεται πρώτη μεταξύ των 34 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε ποσοστά καπνιστών. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα ποσοστά αυτά αυξήθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία, όταν αντίστοιχα μειώθηκαν σε άλλες χώρες χάρη στην αντικαπνιστική εκστρατεία, την καλύτερη ενημέρωση και τα διάφορα μέτρα που λήφθηκαν.


Όπως καταγράφεται στο Bloomberg, το 2009, 40% των Ελλήνων ήταν καπνιστές, ποσοστό σοκαριστικά υψηλό αν σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 22%. Αντίστοιχα, Γαλλία και Ισπανία κυμαίνονται στο 26%, 20% στις ΗΠΑ, ενώ ακόμα και η Ρωσία είναι περίπου 6% κάτω σε σχέση με τα ποσοστά της Ελλάδας.

Την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό των Ελλήνων καπνιστών αυξήθηκε κατά 6%, όταν στις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ μειώθηκε κατά περίπου 18%. Η μόνη άλλη χώρα που εμφάνισε αύξηση ήταν η Δημοκρατία της Τσεχίας, με χαμηλότερα όμως ποσοστά από τα ελληνικά.
Ένας λόγος που τα ποσοστά καπνιστών είναι εξαιρετικά υψηλά στην Ελλάδα είναι η σχετικά φθηνή τιμή των τσιγάρων. Το 2011, η μέση τιμή πώλησης ήταν 4€, όταν αντίστοιχα ένα πακέτο 20 τσιγάρων στη Γαλλία έφτανε τα 8€ και τα 10€ σε Βρετανία και Ιρλανδία. Στις ΗΠΑ η τιμή των τσιγάρων διαφέρει αρκετά από πολιτεία σε πολιτεία.

Συγκρινόμενη με άλλες χώρες, η Ελλάδα είχε – τουλάχιστον μέχρι τις τελευταίες αυξήσεις – χαμηλή φορολόγηση στον καπνό. Στη Γαλλία, σε ένα πακέτο των 20 τσιγάρων ο φόρος είναι περίπου $6, ενώ στη Βρετανία φτάνει τα $9.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή φορολόγηση στα τσιγάρα έχει αντίκτυπο στις πωλήσεις, επηρεάζοντας τον αριθμό των καπνιστών, ειδικά στην εφηβεία όταν και διαμορφώνονται οι καπνιστικές συνήθειες. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Center for Global Tobacco Control) δείχνει ότι η τελευταία αύξηση των φόρων στην Ελλάδα έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση των καπνιστών και υποστηρίζει ότι περαιτέρω αυξήσεις θα οδηγήσουν τόσο σε μείωση του σχετικού ποσοστού όσο και σε παράλληλη αύξηση των εσόδων.

Σε αντίθεση με την Αμερική, όπου τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών καταγράφονται στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και τους λιγότερο μορφωμένους, στην Ελλάδα δεν παρατηρείται κάποια σχετική διαφοροποίηση. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ έχουν βρει ότι οι άντρες με χαμηλό εισόδημα στην Ελλάδα έχουν μόνο 30% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν καπνιστές. Το αντίστροφο παρατηρείται στις γυναίκες, όπου είναι 40% λιγότερο πιθανό να αρχίσουν το κάπνισμα αν ανήκουν σε χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Δεδομένης της τεράστιας ανάγκης για έσοδα και τις ευεργετικές συνέπειες από τη μείωση του ποσοστού των καπνιστών, η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, σύμφωνα με το Bloomberg.

πηγή

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκτος απο το οτι ειμαστε πρωτοι στο καπνισμα σε ολη την Ευρωπη, ειμαστε επισης πρωτοι στους αλκοολικους, στους ναρκωμανεις, στις αυτοκτονιες, στην κλεψια, στην λαμογια, στις μιζες, στην φτωχια, στην ανεργια κ.τ.λ. Σ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΩΤΟΙ.

Αυτα ειναι ολα ειναι αποτελεσμα ενος συστηματος, μιας Ευρωπης καπιταλιστικης και μιας πολιτικης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) τα τελευταια 25 χρονια.

Ανώνυμος είπε...

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ;

Ανώνυμος είπε...

"Την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό των Ελλήνων καπνιστών αυξήθηκε κατά 6%, όταν στις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ μειώθηκε κατά περίπου 18%"

Ναί!

Ξέρετε το λόγο? (Κάπνισμα - Ουσίες)

Διότι είναι τέτοια η ιδιαίτερη ψυχολογία αυτού του λαού που αντιδρά σε πολυ μεγαλήτερο βαθμό απο τα ομιλόντα πρωτεύοντα, σε κάθε είδους απαγόρευσης.

Εφαρμόζοντας λοιπόν, τακτικές που αρμόζουν μόνο σε τρόφιμους Ζωολογικού πάρκου ... δρέψατε τους ανάλογους καρπούς.

Το πρόβλημα το καθοριστικό για την Ελλάδα (πρώτα το σπίτι μας και μετά οι άλλοι, να΄μαστε καλά και μετά να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο) είναι η καλιέργεια και η παιδεία.Οι οποίες είναι απούσες..

Έχωντας μετατραπεί απο κοινωνία φυσιολατρών επιστημόνων σε θλιβερούς χρησιμοθήρες μιμόμενοι τους τελευταίους, τους αριβίστες, τους ανάξιους λόγου. Τους χειρότερους μαθητές μας!

Εφόσων η συνιστώσα δύναμη τείνει προς την αποκτήνωση του ανθρώπινου είδους και ουχί της αναβαθμήσεως ή ανήψωσης του, εάν θέλετε... μήν περιμένετε κανένα αποτέλεσμα.

Εάν θέλετε κάτι να παρακμάσει τότε μην το κλαδεύετε γιατί δυναμώνει .... χαζούλικα :)

Ρίξτε του πολύ νερό για να σαπίσει...

αφήστε το να γελοιοποιηθει ...

Σπρώξτε το σε λογικό σφάλμα!

Μόνον έτσι!

Ανώνυμος είπε...

STO KOMA EISASTE PROTOI STO NA PSIFIZETE

DOSILOGOUS MIA ZWH!!!!!!!!!!!!

KAMIA ALLOI XWRA STON KOSMO ESEIS???????????

TO TSIGARO SAS PIRAKSE????

TOUS MALAKES POU PSIFIZETE DEN SAS PIRAZI...

AFTOI SAS VGAZOUN TON KARKINO!!!!!!!!!!

KOFTE TOUS SAN TO TSIGARO...

Ανώνυμος είπε...

ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ ΡΕ ΕΣΑΣ ΤΙ ΣΑΣ ΧΑΛΑΕΙ;
ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

χαχαχα τι ειπε ο αλλος ο ασχετος ?? Τι εχουμε ?? κομμουνισμο ??χαχαχα !

Ανώνυμος είπε...

Mpravo 1:51.Episeis oi timi tou paketou prepei na katevei sto miso evro,kai na allaksei o nomos kata tou kapnismatos, opos itan prin to 2009.Episeis kapnisma sta traina.Oso gia tis H.P.A. kai alles evropaikes xores,na kratisoun tous nomous tous gia tous eaftous tous,kai na afisoun tin Ellada kai tous kapnistes isixous giati san poly mas ta exoun priksei me sionistikous kai neotaksikous nomous.

Ανώνυμος είπε...

Mpravo 1:51.Episis, oi timi tou paketou prepei na katevei sto miso evro kai na allaksei o nomos kata tou kapnismatos kai na ginei opos prin to 2009. Episis kapnisma sta traina.Oso gia tous amerikanous kai tous voreioevropaious, na kratisoun tous nomous tous gia tous eaftous tous, kai na stamatisoun na prizoun tin Ellada kai tous kapnistes me tous nomous tous.Kapoios tha mporouse na pei:As nin dexotan to nomo i Elliniki kyvernisi.Sosto,alla kapoios allos tha mporouse na pei:Stamateiste na apeileite kai na ekviazete tin Elliniki kyvernisi kai tous Ellines, epivallontas neotaksikous,antidimokratikous nomous.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι .... οι άνθρωποι καπνίζουν και πίνουν ότι γουστάρουν απο το καιρό που ήταν στις σπηλιές.

Δεν θα έρθει τώρα ο κάθε διεθνής τραμπούκος - τρομοκράτης να μας τα ζαλίζει... να πάνε στο διάολο ...

Άλωστε ότι κάνουν έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα .... τυχαίο? (διαβάστε το 12:29)