Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ελληνικοί Λευκόλιθοι: «Λάμπουν» σε πέντε ηπείρους


Με άνοδο του τζίρου και της κερδοφορίας ολοκλήρωσε τη χρήση του 2011 η εταιρεία Ελληνικοί Λευκόλιθοι, η οποία με ορμητήριο τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στη Γερακινή του νομού Χαλκιδικής αποτελεί τη μοναδική παραγωγό μαγνησίας στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη εξαγωγική ...
επιχείρηση μαγνησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μεγαλύτερη σε πωλήσεις καυστικής μαγνησίας παγκοσμίως.

Η εταιρεία, συμφερόντων της οικογένειας Πορτόλου που έχει ταυτίσει το όνομα της με την ανάπτυξη και εκμετάλλευση των λευκολίθων στην Ελλάδα πραγματοποιεί πωλήσεις στις αγορές και των πέντε ηπείρων με ένα ποσοστό εξαγωγών επί των συνολικών πωλήσεων της τάξεως του 93%. Είναι μια διεθνοποιημένη εταιρεία με θυγατρική στην Τουρκία και συμμετοχές σε μεταλλευτική βιομηχανία της Ισπανίας και εμπορική εταιρεία μαγνησιακών προϊόντων στην Ολλανδία. Παράγει και εμπορεύεται 254 ποιότητες ωμού λευκόλιθου, καυστικής διπύρου μαγνησίας και πυρίμαχων μαζών.
Όπως τονίζει στη Voria.gr, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικοί Λευκόλιθοι, Δημήτρης Πόρτολος, το 2011 ήταν μια καλή χρονιά τόσο για την\ εταιρεία όσο και για τον όμιλο, καθώς η τουρκική θυγατρική Akdeniz Mineral Kaynaklari καταγράφει εντυπωσιακή ανάπτυξη. Ο κύκλος εργασιών της Ελληνικοί Λευκόλιθοι ξεπέρασε τα 40 εκατ.ευρώ έναντι 38 εκατ.ευρώ το 2010, ενώ τα κέρδη εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν σε 1,5 εκατ.ευρώ από περίπου 760.000 ευρώ το 2010.
Η τουρκική θυγατρική στην οποία η Ελληνικοί Λευκόλιθοι κατέχει το 90% και το υπόλοιπο 10% τοπικός εταίρος υπολογίζεται ότι έκλεισε το 2011 με τζίρο 5,5 εκατ.ευρώ από περίπου 3,5 εκατ.ευρώ το 2010. Στο μεταλλείο της Τουρκίας που βρίσκεται στην περιοχή του Εσκί Σεχίρ ξεκίνησε πρόσφατα και η παραγωγή καυστικής μαγνησίας μετά από ολοκλήρωση επένδυσης ύψους 1 εκατ.ευρώ με στόχο τόσο την εσωτερική αγορά όσο και τις αγορές του εξωτερικού.
Στην Ισπανία η Ελληνικοί Λευκόλιθοι συμμετέχουν με 40% στην εταιρεία παραγωγής και πώλησης μαγνησίας Magnesitas Navarras. Η εν λόγω εταιρεία ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες αδειοδότησης για την αξιοποίηση ενός νέου κοιτάσματος στα γαλλοισπανικά σύνορα στους πρόποδες των Πυρηναίων και θα ξεκινήσει μέσα στο 2012 την εξόρυξη και παραγωγή μαγνησίας.
Στην Ελλάδα η επιχείρηση ολοκλήρωσε στο τέλος του 2010 επενδυτικό πρόγραμμα στην Χαλκιδική, ύψους 9 εκατ.ευρώ για την αξιοποίηση των λεπτόκοκκων κλασμάτων λευκολίθου αυξάνοντας τη μεταλλοφορία της εξορυσόμενης πρώτης ύλης και την αξιοποίηση των παλαιών λεπτόκοκκων αποθεμάτων. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται σημαντικά η διάρκεια εκμεταλλεύσεως του κοιτάσματος. Η εταιρεία βρίσκεται σε καλό βαθμό ετοιμότητας και για την αξιοποίηση εν ευθέτω χρόνω του κοιτάσματος στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις που έχει στην Εύβοια.
Η Ελληνικοί Λευκόλιθοι παράγει και εμπορεύεται μια ευρύτατη γκάμα προϊόντων που απευθύνεται στο σύνολο σχεδόν των χρήσεων του λευκολίθου και της μαγνησίας από τις αγροτικές(λιπάσματα, ζωοτροφές) και τα πυρίμαχα ως τις οικοδομικές, χημικές, περιβαλλοντικές και ηλεκτρικές εφαρμογές(αντιστάσεις, καλώδια).

Πηγή : http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=83468