Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Υπάρχει ΠΑΣΟΚ;


Του Ι. Κ. Πρετεντέρη
Στις μεγάλες μεταφυσικές αναζητήσεις της ανθρωπότητας, κάπου ανάμεσα στην ύπαρξη Θεού και στην ύπαρξη μετά θάνατον ζωής, έχει προστεθεί άλλη μία εύλογη απορία: υπάρχει ΠΑΣΟΚ;
Το ερώτημα έχει προφανώς γενικότερη σημασία. Διότι αν αποδειχθεί ότι υπάρχει ΠΑΣΟΚ, τότε το ελληνικό πολιτικό σύστημα μπορεί να αντέξει συνολικά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που περνάει.

Ούτως Ή άλλως, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο πραγματικός Αγνωστος Χ των επόμενων εκλογών.
Αν δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ, τότε όσους αρχηγούς κι αν αλλάξει πολύ δύσκολα θα πιστοποιήσει μια αξιοσημείωτη εκλογική παρουσία και το πολιτικό σύστημα θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να αναδιοργανωθεί σε νέες βάσεις. Ούτως ή άλλως, η φύση απεχθάνεται το κενό.
Δεν θα αποφύγω λοιπόν το ερώτημα. Ακόμη περισσότερο που θεωρώ ότι η απάντηση είναι μάλλον απλή: το ΠΑΣΟΚ υπάρχει αλλά υπό προϋποθέσεις.
Προϋπόθεση πρώτη, να αλλάξει αρχηγό και να εμπιστευθεί έναν άνθρωπο που θα μπορέσει να του δώσει οντότητα και προοπτική.
Προϋπόθεση δεύτερη, να ομολογήσει ανοιχτά και έντιμα στον ελληνικό λαό τα λάθη της καταστροφικής διετίας του, να αποδώσει σαφώς και εμπράκτως ευθύνες. Αυτά τα καλαμπούρια ότι «σώσαμε την Ελλάδα» δεν πείθουν πλέον κανέναν.
Προϋπόθεση τρίτη, να διαμορφώσει μια στοιχειωδώς πειστική φυσιογνωμία αλλά και μια συνεκτική πρόταση για την επόμενη μέρα των εκλογών. Είναι προφανές ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει την κατάδυση στην καταστροφή.
Το πρόβλημα είναι ότι καμία προϋπόθεση δεν αρκεί από μόνη της, μόνο αν ισχύσουν και οι τρεις θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να διασφαλίσει την ύπαρξή του.
Προγνωστικά; Κανένα.
Το θετικό για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι ξεκινάει με τόσο χαμηλές προσδοκίες ώστε επιδόσεις που παλαιότερα έμοιαζαν καταστροφικές, τώρα θα γίνουν δεκτές μάλλον με ανακούφιση.
Εχω την αίσθηση, λόγου χάριν, ότι μια εκλογική επίδοση κοντά ή πάνω από 20% θα θεωρηθεί περίπου θρίαμβος.
Το αρνητικό είναι ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια πραγματική διάλυση της πολιτικής και κοινωνικής βάσης του.
Πώς θα καταφέρει να την ανασυγκροτήσει στις ελάχιστες εβδομάδες που απομένουν έως τις εκλογές; Αγνωστο.
Ούτως Ή άλλως, όμως, έχω την αίσθηση ότι η ύπαρξη ή η ανυπαρξία του ΠΑΣΟΚ θα είναι ένα από τα βασικότερα ερωτήματα των εκλογών.
Επί τριάντα πέντε χρόνια, με νίκες και ήττες, στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση, υπήρξε ένα βασικό σημείο σταθερότητας της δημοκρατίας μας. Αν για κάποιον λόγο οι ψηφοφόροι θεωρούν ότι δεν το χρειάζονται πια, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν άλλα σημεία σταθερότητας και ισορροπίας.
Και, για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω πολλά στον ορίζοντα…

9 σχόλια:

ΟΡΟΣΕΙΒΙΟΣ είπε...

ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ.ΚΑΛΩΣ ΤΗΝ ΟΜΙΛΟΥΣΑ ΓΡΑΒΑΤΑ.ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΚΥΒΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΡΠΑΧΤΙΚΟY!!!!ΠΩΣ ΑΠΟ ΔΩ ΚΟΥΜΠΑΡΕ; ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΑΣΟΚ; Η ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΠΙΘΜΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΣΚΑΤΟΦΑΤΣΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ "ΣΟΦΙΑ ΣΟΥ"; ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΙΠΟΤΑ; ΣΕ ΣΦΙΓΓΕΙ ΜΗΠΩΣ Η ΓΡΑΒΑΤΑ.ΜΗΝ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΣΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΜΕ,ΚΑΝΝΑΒΙΝΗ. ΘΑ ΦΟΡΕΘΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΣΑΙΖΟΝ,ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΡΕΚΟΡ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΗΝ ΦΟΡΑΣ, ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΙΩΡΙΣΜΟΥ,ΑΠΙΘΑΝΟ ΠΡΑΓΜΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΧΑΣΕΙΣ, ΣΤΟ ΥΠΟΣΧΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΟΥ.ΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥ MEGA ΝΑ ΕΛΘΟΥΝΕ.

Ανώνυμος είπε...

Θα 'ρθει και η σειρά σου ρουφιανε τροικανογλύφτη.

Ανώνυμος είπε...

ΧΕΣΤΙΚΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΡΕ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ...
ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΠΑΤΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑΣ ΣΑΣ...
ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΑ ΣΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΞΕΦΤΙΛΕΣ...
ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΕΔΩ ΜΕΣΑ...
ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙΣ ΕΣΥ ΕΔΩ ΜΕΣΑ;
ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΠΛΕΟΝ TV ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΩ ΑΤΟΜΑ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ...
ΟΥΣΤ ΡΕ...
ΑΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΧΑΛΑΣΕ ΤΗΝ ΜΕΡΑ Η ΣΚΑΤΟΦΑΤΣΑ ΣΟΥ ΣΙΧΑΜΕΝΕ...

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά και υπάρχει ακόμη το ΠΑΣΟΚ,
όπως υπάρχει ο καρκίνος, το έιτζ,ο ιός έμπολα,
ο ιός Η1Ν1(γρίπη των χοίρων),τα κονδυλώματα,
η σύφιλη ,η βλεννόρροια κ.ο.κ.,
και πρέπει οπωσδήποτε να εξαλειφθεί απο προσώπου γής και ο ιός ΠΑΣΟΚ και οι φέροντες αυτόν τον καταραμένο ιό που κόντεψε να εξαφανίσει όλη την Ελλάδα.

Dr Pretenteris

Ανώνυμος είπε...

Δεν γνωριζα οτι ο πρετεντερακος εχει και μεταφυσικες αναζητησεις. Ουτε λιγο ουτε πολυ αναρωτιεται αν το πασοκ θα παει κολαση ή παραδεισο, αν υπαρχει κατ΄αυτον.Οπως διαπιστωνω αγωνια περισσοτερο αν θα σωθει αυτο το μορφωμα παρα η πατρις. Αυτο το βδελυμα θα οδηγηθει στα ταρταρα και ποσος μας ενδιαφερει αν η αιωνια κολαση θα του τρωει τα σωθηκα. Το εχουμε αφησει στα χερια των δικων του οντολογικων αναζητησεων κι αν περιμενει την νεκρανασταση του, μονο ως σκια βρικολα θα περιφερει την αναμνηση του στην μνημη του λαου.
Ειχε ανθρωπους με εθνικη συνειδηση και οραματα, αλλα στην πορεια επιπλευσαν οι καθε λογης τυχοδιωκτες και καρκινικα κυτταρα που λωβιασαν οτι υγειες υπηρχε.

Ανώνυμος είπε...

Θα σου πω εγώ σημεία σταθερότητας και ισορροπίας που βλέπω στον ορίζοντα...
Για να δούμε την κρυστάλλινη σφαίρα λοιπόν…..χμμμμμ
Χμμμμμμ, χμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ……

Ωχ. Ωχ. Ωχ. Δεν θα σου αρέσει αυτό που βλέπω μαλάκα μου Πουστεντέρη

Βλέπω στον ορίζοντα σταθερές κρεμάλες που επάνω τους να ισορροπούν με εκπληκτική άνεση πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καναλάρχες, τραγουδιστές, δικαστικοί, διανοούμενοι καθηγητές, και πάσης φύσεως προδότες ,δοσίλογοι και ξεπουλημένα τομάρια.

Να τα σημεία σταθερότητας και ισορροπίας που δεν έβλεπες εσύ.
Τώρα τα βλέπεις;
Αν όχι να σου δώσω κολλύριο…
Αλλά μην το βάλεις μόνο στα μάτια σου.
Βάλτο και στον πισινό σου γιατί όπως πάνε τα πράματα
θα πρέπει όλοι σας να έχετε και στον κώλο μάτια και να προσέχετε άμα κυκλοφορείτε έξω γιατί θα σας γαμήσουμε όπου σας βρούμε.


Γαλλίδα μέντιουμ Πρέτ τεν τέρ εκ Παρισίων (ξέρεις εσύ)

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΑ ΣΚΥΛΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΠΕΡΝΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΦΑΡΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ....ΠΟΥ ΚΡΕΜΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ....ΕΝΩ ΛΙΓΟΣΤΕΣ ΣΚΙΕΣ ΠΕΡΠΑΤΟΥΝ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ.... ΕΝΑΣ ΦΤΩΧΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΚΑΟΥΜΠΟΙ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΕΝΑ ΛΥΠΗΤΕΡΟ ΣΚΟΠΟ......Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2012.....ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΗΜΟΣ.... ΕΝΑΣ ΑΔΕΙΟΣ ΤΑΦΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ......ΕΝΩ ΜΙΑ ΣΠΑΣΜΕΣΝΗ ΠΟΡΤΑ ΤΡΙΖΕΙ ΣΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΑΕΡΑΚΙ....ΠΟΥ ΣΥΚΩΝΕΙ ΤΗΝ ΣΚΟΝΗ ΤΗΣ ΒΡΩΜΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ....

Ανώνυμος είπε...

ΡΕΕΕΕΕΕ ΟΥΥΥΥΥΥΣΤ ΜΩΡΗ ΚΑΜΠΙΑ....

Ανώνυμος είπε...

OYST BRE PALIOMALAKA TOY PASOK POYFIANE POY TORA POY TORA POY SAS PIRE O DIAOLOS TO PEZHS SXOLIAST5HS