Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Σφοδρή - διπλωματική για την ώρα - σύγκρουση Αργεντινής-Βρετανίας για τα Φόκλαντ


Η Βρετανία δήλωσε επίσημα ότι υποστηρίζει "τα δικαιώματα" των κατοίκων των Φόκλαντ να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα πετρελαίου εντός των γεωγραφικών ορίων των νησιών τους ερχόμενη εν κένου σε απευθείας αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Αργεντινής που υποστήριξε το αντίθετο. Παράλληλα το Λονδίνο κατέστησε σαφές ότι θα αναλάβει και νομική δράση απέναντι στις ξένες εταιρείες, που κάνουν ήδη...
αναγνωριστικού χαρακτήρα γεωτρήσεις γιαυτόν τον σκοπό "γύρω από τα Φόκλαντ".

"Η εξερεύνηση για τα κοιτάσματα είναι μια νόμιμη εμπορική επιχείρηση. Η βρετανική κυβέρνηση, στηρίζει τα δικαιώματα των κατοίκων των Φόκλαντ να αναπτύξουν τον πετρελαϊκό τους τομέα", υπογραμμίστηκε στη σχετική ανακοίνωση του Φόρειν Οφις.

"Πρόκειται για δικαίωμα που απορρέει από το καθεστώς αυτο-διάθεσης, που ισχύει στα Φόκλαντ, όπως επιτάσσει η Διεθνής Σύμβαση (του ΟΗΕ) για τα Πολιτικά και τα Αστικά Δικαιώματα", προθέτει η ίδια πηγή.

Η Αργεντινή πρόκειται να προσφύγει στα αστικά και τα ποινικά δικαστήρια εναντίον των πετρελαϊκών εταιρειών που εμπλέκονται σε δραστηριότητες γύρω από τα νησιά Φόκλαντ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Έκτορ Τίμερμαν. Ο υπουργός αποκάλυψε ότι στο παρελθόν η Αργεντινή είχε ήδη ενημερώσει αυτές τις εταιρείες για το γεγονός ότι ασκούσαν παράνομη δραστηριότητα.

«Θα στείλουμε επίσης προειδοποιήσεις στις εταιρείες που μπορεί να ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητες αυτές, για τις πιθανές διοικητικές, αστικές και ποινικές κυρώσεις σε βάρος τους», πρόσθεσε. Η Αργεντινή υπέβαλε πριν από τρεις εβδομάδες στα Ηνωμένα Έθνη επίσημη καταγγελία κατά της στρατιωτικοποίησης από το Λονδίνο του Νότιου Ατλαντικού. Τα Φόκλαντ βρίσκονται στα ανοικτά των νότιων ακτών της Αργεντινής και είναι υπό τον έλεγχο του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1833, όταν βρετανική κανονιοφόρος εκδίωξε από τα νησιά τις Αρχές της Αργεντινής.

Όλα αυτά, ενώ πλησιάζει η τριακοστή επέτειος από τον ατυχή για την Αργεντινή πόλεμο (το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 1982).

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr