Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Υπάρχουν πολιτικοί με ανθρωπιά


Του Θεολόγου Αλεξανδράτου

Σπάνιο μεν, υπαρκτό δε. Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί του κόσμου ίδιοι και ευτυχώς ορισμένοι  μας θυμίζουν ότι το μεγαλύτερο προτέρημα  είναι η έννοια για τον συνάνθρωπο...
.

Ο πρώην κυβερνήτης του  Νιου Τζέρσι Ρίτσαρντ Κόντεϊ έδειχνε ανέκαθεν ευαισθησία στους άστεγους της πολιτείας του. Έφτιαξε καταφύγια, μοίραζε ρούχα και φαγητό και προσπαθούσε να βοηθήσει με κάθε τρόπο. Όταν έχασε τις εκλογές τον Δεκέμβριο του 2006, συνέχισε να βοηθά τους ανθρώπους με τα μεγαλύτερα προβλήματα. Πριν από λίγες μέρες, ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος, αποφάσισε να κάνει έναν έλεγχο επιτόπου στα καταφύγια των άστεγων.

Ο Κόντεϊ μεταμφιέστηκε ο ίδιος σε άστεγο με ψεύτικη γενειάδα, ψεύτικο τατουάζ και με βρώμικα ρούχα. Προσέλαβε ειδικό μακιγιέρ που του έβαλε κηλίδες νικοτίνης στα δόντια και ψεύτικα σημάδια στο σώμα του.

Πήγε σε 25 καταφύγια σε όλη την πολιτεία ζητώντας ένα  κρεβάτι να κοιμηθεί και ένα πιάτο  φαγητό και σε όλα του αρνήθηκαν  την είσοδο επειδή δεν είχε κάρτα  κοινωνικής ασφάλισης.

Τελικά ένα από τα καταφύγια  τον δέχτηκε αλλά οι συνθήκες ήταν τραγικές. 20 άνθρωποι στριμωγμένοι σε ένα δωμάτιο με φτηνό πάτωμα, ένα ράντζο και μια κουβέρτα ήταν οι «παροχές» προς τους άστεγους . Ξαπλωμένος στο σκληρό πάτωμα και αμάθητος σε τέτοιες συνθήκες, ο γερουσιαστής έπιασε κουβέντα με τον διπλανό του.

«Τι θα κάνεις αύριο;» τον  ρώτησε.

«Είμαι τυχερός. Έχω εισιτήριο  για το λεωφορείο και θα γυρίζω όλη τη  μέρα ώστε να μείνω ζεστός»  απάντησε ο άλλος άνδρας και αυτή η απάντηση έκανε εντονότερους τους προβληματισμούς του Κόντεϊ.

Η ανησυχία του έχει να κάνει  ότι μεγάλο ποσοστό ανδρών –και δη αυτών με προβλήματα ψυχικής υγείας- δεν έχουν πρόσβαση στα καταφύγια  για τους άστεγους, σε αντίθεση με τις  γυναίκες και τις οικογένειες. Αυτή τη στιγμή οι άστεγοι στις ΗΠΑ υπολογίζονται  περισσότεροι από 600.000 και ο Κόντεϊ, που πιθανότατα θα κατέβει στις εκλογές του χρόνου, προσπαθεί να βρει κονδύλια ώστε να πάνε προς βοήθεια αυτών των ανθρώπων.

Ο Κόντεϊ έχει παρελθόν ανθρωπιστικής δράσης αφού πριν γίνει πολιτικός ήταν επί σειρά ετών δικηγόρος για άτομα με ψυχικές ασθένειες ενώ το 1987, νεαρός γερουσιαστής, μεταμφιέστηκε ξανά και αποκάλυψε σκάνδαλο σε κρατικό ίδρυμα περίθαλψης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.
πηγη