Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Λονδίνο: Έντονη ανησυχία για το κόστος διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων


Η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο απέχει 145 μέρες, ωστόσο έντονη είναι η ανησυχία για το κόστος της διοργάνωσης, καθώς έχει ξεπεράσει τους αρχικούς υπολογισμούς. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση Κάμερον αισιοδοξεί ότι θα διοργανώσει αγώνες με τη... μεγαλύτερη τηλεοπτική θεαματικότητα και «προσιτά» εισιτήρια με συνέπεια μαζική προσέλευση. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας και αστυνόμευσης, τα οποία ενδεχομένως να επιβαρύνουν το Δημόσιο και τους φορολογούμενους.


Όπως αναφέρει το protothema.gr, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, η λίστα με τις λανθασμένες υποσχέσεις των υπευθύνων της διοργάνωσης για το κόστος των αγώνων έχει ανοίξει από το 2005. Πρώτος ο τότε δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, είχε υπολογίσει ότι το συνολικό κόστος των αγώνων θα ανερχόταν στα 2,4 δισ. στερλίνες. Στη συνέχεια οι προβλέψεις διπλασιάσθηκαν, τριπλασιάστηκαν και έως το 2007 είχαν ανέλθει στα 9,3 δισ. στερλίνες, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επιμένει ότι το τελικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου θα παραμείνει εντός των ορίων του αναθεωρηθέντος προϋπολογισμού, ύψους 9,3 δισ. λιρών. Ο αρμόδιος υπουργός Χιου Ρόμπερτσον δήλωσε μάλιστα ότι η «δικλίδα ασφαλείας» που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό και η οποία ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια λίρες, δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο σύνολό της.


Τα διεθνή αλλά και τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης εμφανίζονται να έχουν διαφορετική γνώμη αυξάνοντας το κόστος των αγώνων σε δυσθεώρητα ύψη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού οικονομικού περιοδικού Forbes, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο μπορεί να αποδειχθούν οι δεύτεροι ακριβότεροι στην ιστορία του αθλητικού θεσμού, μετά από αυτούς που διοργανώθηκαν στο Πεκίνο και πριν από εκείνους της Αθήνας το 2004. Υπενθυμίζεται ότι οι αγώνες του Πεκίνου κοστολογήθηκαν περί τα 20 δισ. στερλίνες. Οι Αγώνες της Αθήνας υπολογίζονται στα 16,8 δισ. στερλίνες. Για τους επερχόμενους αγώνες του Λονδίνου οι «κασσάνδρες» εύχονται να διαψευστούν, αλλά επιμένουν ότι το συνολικό κόστος των αγώνων μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 20 δισ. στερλίνες, δηλαδή το δεκαπλάσιο της πρότασης υποψηφιότητας που είχε κατατεθεί στην Ολυμπιακή Επιτροπή.


Το αρχικό ποσό χρηματοδότησης από τον δημόσιο τομέα, το οποίο αφορούσε κυρίως τη δημιουργία χώρων διεξαγωγής των αγώνων και την εξασφάλιση της απαιτούμενης ασφάλειας και αστυνόμευσης αναθεωρήθηκε ανοδικά μετά από επανεξέταση του προϋπολογισμού. Ήδη, αναλύσεις μέσων ενημέρωσης της Βρετανίας τεκμηριώνουν με συγκεκριμένα στοιχεία ότι τα 9,3 δισ. στερλίνες έχουν αυξηθεί κατά 2,4 δισ. στερλίνες. Το κονδύλι αυτό συνδέεται με δαπάνες για τον έλεγχο αντιντόπινγκ, τα προγράμματα για την ολυμπιακή δάδα, το κόστος απεργιακών κινητοποιήσεων, αμοιβές της εταιρίας παροχής νομικών υπηρεσιών κ.ά.


Σε αυτό το κονδύλι δεν υπολογίζονται τα επιπλέον κονδύλια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τα νέα μέτρα ενίσχυσης της αστυνόμευσης με τις δυνάμεις που θα διαθέσει η αστυνομία. Υπολογίζεται ότι κατά τις ημέρες διοργάνωσης των αγώνων περίπου 12 χιλιάδες υπάλληλοι θα αστυνομεύουν συγκεκριμένους χώρους. Επίσης, δεν συνυπολογίζεται ένα κονδύλι ύψους 6,5 δισ. στερλινών που χρησιμοποιείται για την αναβάθμιση των μεταφορών.


Από την πλευρά της η κυβέρνηση Κάμερον προβάλλει δύο βασικά θετικά στοιχεία των αγώνων. Πρώτον, προσδοκά μαζική προσέλευση του κοινού προσφέροντας προσιτά κατά την εκτίμησή της εισιτήρια. Στους αγώνες θα διατεθούν συνολικά 8,8 εκατ. εισιτήρια, η αξία του 90% των οποίων θα είναι κάτω από 100 στερλίνες. Τα δύο τρίτα των εισιτηρίων είναι κάτω από 50 στερλίνες και 2,5 εκατομμύρια εισιτήρια είναι κάτω από 20 στερλίνες.


Το Λονδίνο επιμένει ότι τα έργα υποδομής δεν θα «ερημώσουν» μετά το τέλος των αγώνων και θα παραμείνουν κέντρα αξιοποίησης για την οικονομία της Βρετανίας. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Ολυμπιακού Σταδίου των 80 χιλ. θέσεων, για το οποίο έχει προβλεφθεί ότι οι θέσεις θα μειωθούν σε 25 χιλιάδες. Έτσι θα αξιοποιηθεί στο μέλλον με ευκολία σε αθλητικές διοργανώσεις και πιθανώς ως κέντρο υψηλών υπηρεσιών αθλητικής ιατρικής.


Η επαλήθευση των σεναρίων εργασίας για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου θα απαιτήσει χρόνο μετά τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, όταν θα πέσει και η αυλαία της διοργάνωσης. Το σίγουρο είναι ότι η βρετανική πρωτεύουσα κατέχει το ρεκόρ της διοργάνωσης τριών Ολυμπιακών Αγώνων, του 1908, του 1948 και του 2012.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΕ ΠΙΣΩΓΛΕΝΤΗΔΕΣ ΠΑΛΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΑΣ ΣΩΣΟΥΜΕ,Η ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ..ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ..ΣΑΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ,ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ,ΑΥΘΕΝΤΙΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΧΑΡΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ,ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ,ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΗΝ ΜΑΣ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΠΙΣΩ ,ΣΤΟΝ ΤΑΜΕΣΗ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Σε μας ανυπομονουσαν οι πολιτικοι μας να γινουν οι ολυμπιακοι αγωνες και στ αρχιδια τους για τους φορολογουμενους.... Αρκει να παρουν τις μιζες μας...

Ανώνυμος είπε...

Και οι Αγγλοι για τον πουτσο καβαλα ειναι. Απλα εχουν πολυ καλο μαρκετιγκ και ξερουν να κρυβουν τις αδυναμιες τους..Καποτε ειχαν και αυτοι μια Jaguar,μια Lotus,μια Bentley αλλα τους τα αγορασανε ολα οι Γερμανοι και οι Ινδοι!!!! Το μονο εργοστασιο που εμεινε ειναι αυτο της Rolls Royce που κατασκευαζει κινητηρες των Airbus..

Αλλα επειδη εζησα Αγγλια ενα εχω να πω. Οι Αγγλιδες ειναι οι πιο γκαυλιαρες γυναικες στον κοσμο..ξερουν να σε κανουν "ευτυχισμενο"!!! Οχι σαν τις δικες μας τις κρυοκωλες που για να για τις γαμησεις πρεπει να δωσεις ενα καρο χρηματα σε ταβερνες και μπουζουκια...Αγγλιδες σας λεω..Δεν θα χασετε!!!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΗΡΘΕΣ ΕΔΩ ΡΕ ΠΑΤΡΙΩΤΗ 8,36.ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΙΣΩ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΓΛΙΔΕΣ.ΜΑΛΛΟΝ ΤΣΙΓΚΟΥΝΗΣ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΕΚΕΙ ΤΙ ΕΚΑΝΕς ΠΕΡΙΜΕΝΕς ΝΑ ΣΕ ΚΕΡΑΣΟΥΝ ΑΥΤΕς;Η ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΕΞΩ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΑΜΙΟΥΝΤΑΙ.ΕΔΩ ΕΜΕΙς ΠΡΩΤΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ "ευτυχυσμενους",.ΩΡΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΕΡΑ ΣΤΑ ΠΑΝΙΑ ΜΑΣ.Α ΞΕΧΑΣΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙς ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΛΟΝΤΟΝ ΠΕς ΜΟΥ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ ΕΓΩ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΩ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟ.ΚΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΥΤΥΧΗΣΜΕΝΕς ΚΑΙ ΤΙς ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΣΙΚΕς ΜΑΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ Ο ΤΡΑΓΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΑ ΑΓΓΛΟΥΛΙΑ ΔΗΛ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΣΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΩ ΟΣΟ ΟΣΟ ΝΑ ΦΥΓΕΙς ΑΠΟ ΕΔΩ ΕΚΤΟς ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ "ΕΥΤΥΧΗΣΜΕΝΟ"ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ,ΟΠΟΤΕ ΜΕΝΕΙς ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙΣ ΓΚΟΜΕΝΟ ΤΟΝ ΤΡΑΓΟ ΜΕ ΑΓΓΛΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΙ ΛΕς;....ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΕΙΣ ΧΥΔΑΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙς ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΚΑΝ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΒΑΡΙΕΜΑΙ....ΣΑΛΩΜΗ