Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Μιχαήλ Μπακούνιν (Γράμματα για τον Πατριωτισμό, 1869)


Το κράτος δεν ειναι πατρίδα.

Έιναι η αφαίρεση, ο μεταφυσικός, μυστικιστικός, νομικός μύθος της πατρίδας.

Οι προλετάριοι εχουν πατρίδα.

Οι λαικές μάζες όλων των χωρών αγαπούν βαθιά την πατρίδα τους.

Αυτή ειναι μια φυσική, αληθινή αγάπη...
.

Ο πατριωτισμός του λαού δεν ειναι ιδέα, αλλα γεγονός.

Ο πολιτικός πατριωτισμός, η αγάπη του κράτους ειναι η εκφυλισμένη, μέσω απατηλής αφαιρέσεως έκφραση αυτής της αγάπης, προς όφελος της εκμεταλεύτριας μειοψηφίας..

Η πατρίδα αντιπροσωπέυει το αδιαφιλονίκητο και ιερό δικαίωμα κάθε ανθρώπου, ομάδας ανθρώπων, ενώσεων,κοινοτήτων, περιοχών, να ζούν, να σκέφτονται, να θέλουν και να δρούν κατα τον τρόπο τους, που γεννήθηκε ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης ιστορικής εξέλιξης.

Υποκλίνομαι λοιπόν μπρος στην παράδοση και την ιστορία των λαών, γιατί είναι το αίμα και η σάρκα, η σκέψη και η θέληση κάθε λαού.

Γι αυτό, ειλικρινά, είμαι ο πατριώτης όλων των καταπιεσμένων πατρίδων. Έιμαι πατριώτης και διεθνιστής ταυτόχρονα»

Μιχαήλ Μπακούνιν (Γράμματα για τον Πατριωτισμό,1869)
πηγη

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτά να διαβάζουν οι "αναρχικοί" της πλάκας που καίνε αυτοκίνητα και λεηλατούν μαγαζιά.
Αλλά σιγά μην κάτσουν τα ζώα να διαβάσουν Μπακούνιν ή Κροπότκιν, ή Ιούλιο Βερν. Ναι ρε ζώα, Ιούλιο Βερν. Ηταν ο μεγαλύτερος αναρχικός αν δεν το ξέρετε.
Διαβάστε Αστερίξ και Τεν Τεν. Παίξτε και το πουλάκι σας με την Τζούλια.
Και μετά άντε να κάψετε καμμιά τράπεζα, επαναστάτες του κώλου και διεθνιστές της μαλακίας.
Α, μην ξεχάσετε να πάρετε χαρτζιλίκι απ'τον μπαμπάκα σας ηλίθιοι.

Ανώνυμος είπε...

Δεν συμπαθώ τους αναρχικούς αλλά άλλα λένε εδώ:

"...Το κράτος βρισκόταν πάντα υπό τον έλεγχο κάποιας προνομιούχας τάξης: του ιερατείου, των ευγενών, των αστών, και, τελικά, όταν όλες οι άλλες κατηγορίες έχουν εξαντληθεί, της γραφειοκρατίας. Το κράτος τελικά υποβιβάζεται ή αναβαθμίζεται, ανάλογα με την οπτική γωνία του καθενός, στην κατάσταση μιας μηχανής. Είναι απολύτως απαραίτητο για την αναπαραγωγή του κράτους, να υπάρχει κάποια προνομιούχος τάξη που να φροντίζει για την ύπαρξή του. Και ο πατριωτισμός είναι ακριβώς η εξυπηρέτηση των συμφερόντων αυτής της προνομιούχας τάξης."

(Μ. Μπακούνιν, 1869, "Προς τους συντρόφους της Διεθνούς Ένωσης Εργατών του Locle και του Chaux-De-Fonds", εφ. "Πρόοδος", Γενεύη)

http://www.marxists.org/reference/archive/bakunin/works/1869/program-letters.htm

Ανώνυμος είπε...

μαλακα 4:25 δεν εχεις ιδεα τι γινεται ετσι? :D

Ανώνυμος είπε...

4:25 για πες μου πως ξερεις οτι ο κλεφτης που βρηκε ευκαιρια να κλεψει σε μια πορεια ειναι αναρχικος? τον ρωτησες? μηπως εισαι και εσυ μεσα στην κλικα των κλεφτων και γνωριζεις? αντε ζωο κοιμησου

Ανώνυμος είπε...

5.00

Για πες μας εσύ που είσαι ξύπνιος τι γίνεται?

5.04.

Βλέπω ξέρεις καλά ποιοί ήταν κλέφτες μέσα σε αναρχικούς και το αντίστροφο.

Ανώνυμος είπε...

5:25 βγαλε το τσιπακι του μπομπολα και του λαμπρακη απο μεσα σου

Ανώνυμος είπε...

πρακτορακο 4:50 σε αναιρει ο ιδιος ο πατερας του αναρχισμου,ασε ρε ..που δε συμπαθεις και τους αναρχικους...πρακτορακο!!!φυσικοτατο γιατι οι σκεπτομενοι αναρχικοι δε μαντρωνονται ευκολα, αλλα επιδη εισαι πρακτορακι,για πες μας γιατι καιτε μονο ελληνικες σημαιες και οχι του ισραηλ που ειναι οι μεγαλητεροι φασιστες αυτη τη στιγμη στον πλανητη με το μεγλητερο στρατοπαιδο συγκεντρωσης που λεγετε γαζα; η μεγαλητερη γεννοκτωνια συμβαινει διπλα μας! τουμπεκα ομως γιατι τα αφεντικα θα κοψουν τις επιχοριγησεις!!!! ασε που στην ιδεα και μονο του καψιματος της εβραικης σημαιας του περιουσιου λαου αυτοχαστουκιζεσται!!!

ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠΛΥΤΟΥΣ είπε...

ΡΕ ΧΑΙΒΑΝΙΑ..ΜΑΖΑΝΘΡΩΠΟΙ..ΑΝ ΖΟΥΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΜΠΑΚΟΥΝΙΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ Κ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ Κ ΤΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΣΤΟ ΕΛΛΑΝΤΑ..Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Κ ΠΟΛΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΕΠΟΧΗΣ...

π² είπε...

Βρε δε γαμιέστε κι εσείς και ο Μπακούνιν σας! Μας γαμάνε αιώνες τώρα οι Σιονιστές και σεις τρώτε το παραμύθι της συμπαιγνίας των ιδεολογιών, των θρησκειών και των οικονομικών συστημάτων.
Αυτές οι πουτάνες οι ιδεολογίες σας μας έφεραν ως εδώ!!!!!