Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με 155-170 έδρες - Το 10% της δύναμής της έχασε η ΝΔ σε 1 μήνα!


Πολύ αρνητικά εξελίσσεται για τη ΝΔ η περιπέτεια του νέου Μνημονίου καθώς το πρώην αντιμνημονιακό κόμμα βλέπει μέσα σε ένα μόλις μήνα να έχει απωλέσει σχεδόν το 10% της εκλογικής του επιρροής (από 31% στην ίδια δημοσκόπηση - Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue – στο 28% στην δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα για την ...
«Καθημερινή»! Και με αρνητική δυναμική.

Το δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει να βάζει ένα STOP στην πτώση του με 11%, από 8%, έστω και αν αυτό δεν έχει καμία ουσιαστική πολιτική σημασία. Π.χ. από την δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Ιανουάριο (14-15/01 είδε το φως της δημοσιότητας) το ποσοστό εκλογικής του επιρροής ήταν 14%!

Μεγάλος κερδισμένος το εθνικό κόμμα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ που παρά τα σημαντικά επικοινωνιακά προβλήματα σε ότι αφορά την εικόνα του κόμματος (εν μέρει δικαιολογημένα) το ξεκάθαρο πατριωτικό μήνυμα που περνάει, δείχνει να παγιώνει την είσοδό της στην Βουλή με ποσοστό 3,5% αυξημένο κατά μισή μονάδα μέσα σε ένα μήνα.

Επίσης οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Π.Καμμένο, ένα άλλο πατριωτικό κόμμα που αναδύεται από τις στάχτες του Μνημονίου, έχει αξιοσημείωτη εκλογική επιρροή της τάξης του 4% και φυσικά μπαίνει στη Βουλή!

Στους κερδισμένους και το ΛΑΟΣ που μετά την αντιμνημονιακή του στροφή καταφέρνει να κερδίσει ένα 0,5% και να φτάνει στο 5%, εκεί που κινδύνευε να μείνει εκτός Βουλής. Βασικό κέρδος η ανάσχεση της πτωτικής δυναμικής.

Σε μία συγκριτική ανάλυση των τριών τελευταίων Βαρομέτρων της Public Issue (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος) εξάγονται εξαιρετικά πολύτιμα συμπεράσματα. Να σημειώσουμε ότι το μοντέλο της εταιρείας είναι με αναγωγή των αναποφάσιστων, δηλαδή δίνει τελικό αποτέλεσμα με απόκλιση της τάξεως του +/-2% και ιστορικά έχει αποδειχθεί αξιόπιστο.

Στην δημοσκόπηση λοιπόν που δημοσιεύεται σήμερα τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Νέα Δημοκρατία 28% και ακολουθούν, Δημοκρατική Αριστερά με 16%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ με 11%, το ΛΑΟΣ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και οι Οικολόγοι με 4% και Χρυσή Αυγή με 3,5%. Εκτός Βουλής μένει η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.

Στις 6-7/02, η ίδια εταιρεία που πραγματοποιεί κυλιόμενες έρευνες ανά ένα μήνα το ΠΑΣΟΚ ελάμβανε ποσοστό μόλις 8% και πρώτο κόμμα αναδεικνυόταν η ΝΔ με 31%. Ακολουθούν η Δημοκρατική Αριστερά με 18%, το ΚΚΕ με 12,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%, ο ΛΑΟΣ με 5% οι Οικολόγοι με 3,5% και η Χρυσή Αυγή με 3%. Η Δημοκρατική Συμμαχία λάμβανε 2%.

Δύο μήνες πριν, στις 14-15/01, το Βαρόμετρο έδειχνε την εξής εικόνα: Η ΝΔ 30,5%. ΠΑΣΟΚ 14%, ΔΗΜΑΡ με 13,5%, ΚΚΕ 12,5%, ΣΥΡΙΖΑ 12%, ΛΑΟΣ 5,5%, Οικολόγοι - Πράσινοι με 4% και ΔΗΣΥ 2,5%. Η αποχή, έφτανε το 32,5%, ενώ στη νυν φτάνει το 30%.

Τα συμπεράσματα από αυτές τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας, με την ίδια μέθοδο (έτσι πρέπει να συγκρίνονται οι δημοσκοπήσεις, όχι μεταξύ διαφορετικών εταιρειών με διαφορετικές μεθόδους συλλογής δειγμάτων ή ακόμα περισσότερο να συγκρίνονται δημοσκοπήσεις με και χωρίς αναγωγή αναποφάσιστων) είναι αποκαλυπτικά.

Σε ότι αφορά τη ΝΔ, δείχνει να πληρώνει ακριβά την μνημονιακή στροφή και τις διαγραφές του 25% της ΚΟ. Έστω και αν από τους 22 διαγραφέντες επιστρέφουν οι 5 που υπερψήφισαν τους εφαρμοστικούς νόμους. Το να χάνει ένα κόμμα μέσα σε 30 ημέρες το 10% της δύναμής του είναι πολύ αρνητικό που μόνο στο ΠΑΣΟΚ είχε συμβεί μέχρι στιγμής. Έχει πρόβλημα και κυρίως πρόβλημα δυναμικής. Κυρίως δυναμικής.

Πλέον το στοίχημα για την Συγγρού δεν είναι η αυτοδυναμία, αλλά να καταφέρει να συγκεντρώσει ένα ποσοστό κοντά στο 30% και να καταφέρει να εκλέξει 120-125 βουλευτές! Η ένταξη στο κόμμα των Α.Γεωργιάδη και Μ.Βορίδη, περισσότερη ζημιά έχει κάνει στο κόμμα, παρά όφελος.

Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, είναι πρακτικά αδύνατον να ανακάμψει. Το 14-8-11% στους τρεις τελευταίους μήνες δείχνει ένα κόμμα στα επίπεδα του ΚΚΕ, αλλά σίγουρα χωρίς τον φανατισμό και την οργάνωση του ΚΚΕ. Ένα κομματικό φάντασμα, το οποίο μόνο στο όνομα υπάρχει, όπως είχε συμβεί και με την Ένωση Κέντρου από το 1981 και μετά. Υπό ιδανικές συνθήκες και με την στήριξη των MME που εξακολουθούν να στηρίζουν ΠΑΣΟΚ, να παλέψει για την δεύτερη θέση προσδοκώντας ένα ποσοστό της τάξης του 17%.

Η Δημοκρατική Αριστερά σχετικά σταθερή, υποχωρεί λίγο σε σχέση με το ποσοστό που έπαιρνε τον Φεβρουάριο, προς όφελος του ΠΑΣΟΚ και αυτό επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε σημειώσει ότι είναι «Η πρώτη στάση ψηφοφόρων εκτός ΠΑΣΟΚ».

ΚΚΕ και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοσημείωτα σταθεροί.

Ο ΛΑΟΣ με την στροφή του δείχνει να την γλίτωσε την τελευταία στιγμή την αποβολή από την Βουλή, αφού κατάφερε να αυξήσει οριακά την δύναμή του.

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, δείχνει να προελαύνει ακάθεκτη προς το Κοινοβούλιο, οι «θολώδεις» Οικολόγοι έχουν σταθερά ποσοστά που τους οδηγούν εντός Βουλής και η Ν.Μπακογιάννη με την ΔΗΣΥ μάλλον θα είναι επισκέπτες στην ερχόμενη Βουλή. Διότι το ποσοστό που αποσπά είναι και πριν την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο χωρίς να εδράζεται σε πραγματική βάση, ατυχώς για την ίδια, την έχει πλήξει και αυτό θα φανεί στην επόμενη δημοσκόπηση.

Το 52% των πολιτών στη νυν δημοσκόπηση διαφωνεί με την υπερψήφιση του νέου μνημονίου, αντίθετα από το 38% που συμφωνεί. Το 46% των ερωτηθέντων θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο τυπικής χρεοκοπίας, ενώ το 10% πιστεύει ότι η χώρα έχει ήδη χρεοκοπήσει.

Στα ύψη είναι η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, που φτάνει το 87% αλλά το 45% των πολιτών έχει θετική γνώμη για τον Λουκά Παπαδήμο. Ο Φώτης Κουβέλης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός. Δεύτερος είναι ο Γιάννης Δημαράς! Ακολουθούν, κατά σειρά οι, Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς, Αλέκα Παπαρήγα, Ντόρα Μπακογιαννη, Γιώργος Καρατζαφέρης και Γιώργος Παπανδρέου.

Τα παραπάνω ποσοστά δείχνουν συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με 155-170 βουλευτές (120-125 και 35-45 έδρες, ιδανικά, για αμφότερα τα κόμματα). Κάτι που τώρα δείχνει μονόδρομος…

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζουμε η Ν.Δ. να χασει και αλλο και κυριως να χασει το μπατσοκ και οσοι υπεγραψαν το μνημονιο.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ = ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ = ΣΚΑΙ (ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟΙ ΜΑς ΛΕΝΕ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ) ΜΠΟΥΟΥΧΑΧΑΧΑ.

Ανώνυμος είπε...

Καλά δεν παίζεστε με τίποτα. Δηλαδή η νδ μετά τις απανωτές κωλοτούμπες και τις διαγραφές και τη φανατική στήριξη του μνημονίου, συν το κόμμα Καμμένου, έχασε μόνο 3%; Τα δύο πιο προδοτικά κόμματα της υφηλίου, θα έχουν 155-170 πρόβατα στη βουλή; Ονειρευτείτε όσο θέλετε πουλητάρια, η κρεμάλα είναι κοντά.

Ανώνυμος είπε...

28(ΝΔ) + 11(ΠΑΣΟΚ) + 4(ΛΑΟΣ γιατί δεν καταψήφησε αλλά απείχε για να τα έχει καλά με όλους).

43% του πληθυσμού της Ελλάδος είναι βολεμένοι στο δημόσιο. Δεν εξηγείται αλλιώς αυτό το ποσοστό. Και δεν τους νοιάζουν και οι μειώσεις, γιατί αν φύγουν από το δημόσιο δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν. Οι ΜΑΤάδες ας πούμε, αν τους διώξουν που θα βρουν μετά δουλειά. Όλοι που την αρράζουν σε μια θεσούλα στο δημόσιο που θα βρουν μετά δουλειά. ΠΟΥΘΕΝΑ. Ακόμα και με 500 ευρώ το μήνα αυτοί θα ψηφίζουν.
Ντροπή και αίσχος, η κομματική μηχανή του δημοσίου καλά κρατεί.