Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Πόρισμα καταπέλτης του ΣΔΟΕ: Έτσι υπερκοστολογούν τα φάρμακα


Του Παναγιώτη Στάθη

Μια απίστευτη κομπίνα που αποκαλύπτει ολόκληρο το σαθρό σύστημα κοστολόγησης των ιατρικών ειδών ξεσκεπάζει το ΣΔΟΕ με πόρισμα καταπέλτη το οποίο αποτελεί ουσιαστικά μια ακτινογραφία για τον τρόπο αφαίμαξης των ασφαλιστικών ταμείων από ένα παραϊατρικό κύκλωμα το οποίο δρα υπό την ανοχή του υπουργείου Υγείας.


Τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στο φως το Capital.gr έχοντας στην διάθεσή του το 77σέλιδο πόρισμα είναι απολύτως ενδεικτικά και αποτελούν μόνο ένα τμήμα από τον κυκεώνα των αποκαλύψεων που θα ακολουθήσει: Δυο μεγάλα νοσοκομεία της χώρας με ειδίκευση σε προβλήματα καρδιάς, ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό, μια εταιρία προμήθειας ιατρικών ειδών που αφορούν στην καρδιά και προφανώς κάποιοι μεγαλογιατροί καρδιολόγοι, σε αγαστή συνεργασία κατάφερναν να πλουτίζουν πουλώντας σε ασθενείς (και κατ΄επέκταση στα ταμεία που τελικά πλήρωναν) ιατρικά είδη υπερ-κοστολογημένα από 294% έως 816%. Τα παραδείγματα είναι απτά:

-Μηχανική βαλβίδα καρδιάς τιμολογήθηκε από την Ιταλική παρασκευάστρια εταιρία 1.225 ευρώ και κατέληξε να πουληθεί από την ελληνική εταιρία σε ασθενή ιδιωτικού νοσοκομείου 4.830 ευρώ (κέρδος 294%)

-Ημίσκληρος δακτύλιος αγοράστηκε με 420 ευρώ ανά τεμάχιο και πουλήθηκε σε ασθενή του ίδιου νοσοκομείου με 3.850 ευρώ (κέρδος 816%).

-Τριγλώχινας δακτύλιος αγοράστηκε 360 ευρώ και πουλήθηκε 3.150 ευρώ (κέρδος 775%).

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα «και τα τρία είδη τοποθετήθηκαν σε ασθενή ασφαλισμένο στο ΙΚΑ και το ταμείο επιβαρύνθηκε με το κόστος όπως αυτό διαμορφώθηκε από τη μερικώς εικονική τιμολόγηση (υπερτιμολόγηση)».
Σε ασθενή ασφαλισμένο στον ΟΓΑ τοποθετήθηκαν άλλα ιατρικά είδη και το ταμείο βέβαια κλήθηκε να πληρώσει τα σπασμένα:

-Μηχανική βαλβίδα καρδιάς αγοράστηκε με 1.225 ευρώ από την ίδια (πάντα) Ιταλική εταιρία και πουλήθηκε τελικά από την ελληνική εταιρία με 5.450 ευρώ (κέρδος 344%).

14 εκατομμύρια ευρώ και αφορολόγητα σε 6 χρόνια

Η κομπίνα που φέρεται να είχε στηθεί από τη συγκεκριμένη εταιρεία που έχει έδρα στο κέντρο της Αθήνας και ως ιδιοκτήτες είναι ένα ζευγάρι επιχειρηματιών, όπως τουλάχιστον αναφέρει το πόρισμα του ΣΔΟΕ, απέφερε από την υπερ-κοστολόγηση τα 6 τελευταία χρόνια (και με βάσει όσα τιμολόγια κατάφεραν να συλλέξουν) πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ τα οποία βέβαια επιβαρύνθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Το μέγεθος βέβαια είναι ενδεικτικό αφού μιλάμε μόνο για δύο νοσοκομεία, μόνο για μια εταιρία και μόνο για καρδιολογικά είδη και βέβαια το ποσό μετατρέπεται προφανώς σε δις ευρώ αν αθροιστούν προμηθευτές, φαρμακευτικά είδη, νοσοκομεία, ασθενείς και βέβαια οι γιατροί. Τα συγκεκριμένα χρήματα ήταν εκτός των άλλων και αφορολόγητα και φυσικά χρησιμοποιούνταν και ως «ωφέλιμες πληρωμές» σε μεσάζοντες μεγαλογιατρούς. Πως ήταν αφορολόγητα;

Η Κύπρος

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας προμηθευόταν τα φαρμακευτικά είδη από συγκεκριμένη εταιρία στην Ιταλία. Για να μπορέσει όμως να υπερ-κοστολογήσει και να κρύψει τα κέρδη , φέρεται σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ , να έστησε εταιρία στην Κύπρο που (πάντα σύμφωνα με το πόρισμα) του ανήκε ολοκληρωτικά. Αυτή η εταιρία εμφανιζόταν να αγόραζε τα φαρμακευτικά είδη από την Ιταλική εταιρία και στη συνέχεια να πουλούσε στην Ελληνική. Παράδειγμα:

-Ένας ημίσκληρος δακτύλιος αγοράστηκε από την Ιταλική εταιρία 420 ευρώ. Η Κυπριακή εταιρία στη συνέχεια εμφανίζεται να την πουλά στην Ελληνική με 3.850 ευρώ. Η Ελληνική την πουλά τελικά στον ασθενή του νοσοκομείου 3.850 ευρώ. Το τελικό κέρδος είναι 816% όμως , όπως αναφέρει το πόρισμα «το είδος αυτό στα τηρούμενα βιβλία της ελληνική επιχείρησης εμφανίζεται να πουλήθηκε στην τιμή αγοράς του δηλαδή χωρίς κέρδος». Σε άλλη περίπτωση μάλιστα ενώ το κέρδος έφτανε το 775% στα τηρούμενα βιβλία της εταιρίας εμφανίζεται να πουλιέται με ζημία. Δηλαδή οι Κύπριοι αγοράζουν τον τριγλώχινα δακτύλιο με 360 ευρώ, εμφανίζονται να πωλούν στην ελληνική εταιρία με 3.850 ευρώ και εκείνη να το διαθέτει στο νοσοκομείο με 3.150 ευρώ. Όπως είναι αντιληπτό , σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, η εταιρία αφενός στην περίπτωση αυτή κέρδιζε 775% και αφετέρου διέπραττε καραμπινάτη φοροδιαφυγή. Με αυτή τη μέθοδο τα κέρδη 6 ετών είναι πάνω από 14 εκατομμύρια.

Οι φορολογικοί παράδεισοι

Η Κυπριακή εταιρεία , που κατά το πόρισμα ανήκει στους ιδιοκτήτες της ελληνικής (άλλωστε είναι και ο μοναδικός πελάτης της) στήθηκε με μοναδικό σκοπό «την υπέρμετρη αύξηση της τιμής των ιατρικών ειδών με τη μέθοδο της κατασκευής εικονικών τιμολογίων». Το ΣΔΟΕ άλλωστε κατέσχεσε πλήθος εγγράφων (και email) Κυπριακού λογιστικού γραφείου που ζητούσε να του αποσταλούν από τους ιδιοκτήτες της ελληνικής εταιρίας στοιχεία για το «ταίριασμα των τιμολογίων».

Για να μην φορολογηθούν όμως τα κέρδη ούτε στην Κύπρο ο Έλληνας επιχειρηματίας φέρεται να είχε στήσει υπεράκτια (offshore) εταιρία με έδρα τις Σεϋχέλλες η οποία εξέδιδε άλλα τιμολόγια προς την Κυπριακή εταιρία για τις υποτιθέμενες πωλήσεις της προς την Ελλάδα. Ετσι αφού πληρώνονταν οι Ιταλοί, τα υπόλοιπα χρήματα κατέληγαν στις Σεϋχέλλες σε λογαριασμούς του επιχειρηματία, ενώ ήδη είχε αποφύγει την φορολόγηση και σε Ελλάδα και σε Κύπρο.

Τεράστια δουλειά

Η εταιρία κλήθηκε για ακρόαση από το ΣΔΟΕ αλλά ενώ αρχικά ζήτησε παράταση για να καταθέσει υπόμνημα, εξαφανίστηκε. Κι αυτό γιατί προφανώς η 9μηνη εξονυχιστική έρευνα του ΣΔΟΕ ήταν καταιγιστική για τους ίδιους. Ένας τεράστιος όγκος εγγράφων που κατασχέθηκαν, διοικητική συνδρομή από την Ιταλία (που διήρκεσε έξι μήνες) άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων, διασταύρωση στοιχείων σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία ενώ βρέθηκαν στοιχεία ακόμα και για την offshore εταιρεία.


Πηγή:www.capital.gr