Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Tα κόμματα σας ...Κομμάτια και θρύψαλα


Κομμάτ(ι)α & θρύψαλα η πολιτική σκηνήΕνα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό που οδηγεί σε μια νέα εποχή κυβερνήσεων συνεργασίας με μικρότερα και περισσότερα κόμματα στη Βουλή προκύπτει από τα αποτελέσματα της πανελλαδικής πολιτικής έρευνας της marc για λογαριασμό του «Εθνους της Κυριακής». Με μία φράση, το πολιτικό σκηνικό έχει γίνει «κομμάτια και θρύψαλα».


Δεν είναι μόνο τα ποσοτικά αλλά και τα ποιοτικά στοιχεία της ...
έρευνας για τον μήνα Φεβρουάριο που δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον που προεξοφλεί το τέλος της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, καθώς τα ποσοστά των παραδοσιακών μεγάλων κομματικών σχηματισμών που κυβέρνησαν τη χώρα έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 81,8% των ερωτηθέντων επιρρίπτει στις ελληνικές κυβερνήσεις την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα.
Ενδεικτικό της ρευστότητας που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό, λόγω και των συνεχών γεγονότων, είναι οι συνεχείς αλλαγές στα ποσοστά των κομμάτων. Η πρόθεση ψήφου καθίσταται πλέον ένα ασταθές μέγεθος και ως προς τη δύναμη των κομμάτων και ως προς τη σειρά κατάταξης.


Κομμάτ(ι)α & θρύψαλα η πολιτική σκηνή
Η μείωση του ποσοστού της ΝΔ στο 17%. Στην πρόθεση ψήφου χωρίς άκυρα-λευκά/αποχή/αναποφάσιστους το ποσοστό διαμορφώνεται στο 24%, που μεταφράζεται σε κοινοβουλευτική δύναμη 117 εδρών.
Η αύξηση των δυνάμεων της Αριστεράς που τροφοδοτείται από την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο καταγράφει μονοψήφιο ποσοστό (9,8%) και είναι 3ο κόμμα. Το ποσοστό του 13,9% στην εκτίμηση ισοδυναμεί με 39 (!) βουλευτές.
Το διψήφιο ποσοστό (10,8%) της Δημοκρατικής Αριστεράς που φέρνει το κόμμα στη 2η θέση της πρόθεσης ψήφου.
Οκτακομματική Βουλή | Με βάση την κεντρική τιμή της πρόθεσης ψήφου  Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 15 έως 17 Φεβρουαρίου - δηλαδή μετά την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου πο
Οκτακομματική Βουλή | Με βάση την κεντρική τιμή της πρόθεσης ψήφου


Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 15 έως 17 Φεβρουαρίου - δηλαδή μετά την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου που είχε ως αποτέλεσμα τον κοινοβουλευτικό «ακρωτηριασμό» των δύο μεγάλων κομμάτων λόγω των μαζικών διαγραφών των βουλευτών που καταψήφισαν- προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα (αν «δημοσκοπική φωτογραφία» της χρονικής συγκυρίας μείνει αμετάβλητη) για την εικόνα που θα παρουσιάζει το ελληνικό κοινοβούλιο μετά την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Στη Βουλή θα υπάρχουν οκτώ κόμματα με τη Νέα Δημοκρατία να διαθέτει μόλις 117 βουλευτές, η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη θα είναι αξιωματική Αντιπολίτευση με 43, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθεί με 39 βουλευτές. 34 θα διαθέτει το ΚΚΕ, 30 ο ΣΥΡΙΖΑ, 19 ο ΛΑΟΣ και από 9 Οικολόγοι και Δημοκρατική Συμμαχία.
•22,1%
Μόνο δύο στους δέκα ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ του 2009 δηλώνουν ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα ψηφίσουν το ίδιο κόμμα. Τις μεγαλύτερες διαρροές τις έχει προς τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.
•44,2%
Λιγότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους της ΝΔ το 2009 δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τώρα το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά. Η ΝΔ πέρα από τις διαρροές προς το λευκό, άκυρο και αναποφάσιστους έχει και προς τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 6%, ενώ από 5,2% παίρνουν Δημοκρατική Συμμαχία και Δημοκρατική Αριστερά.
πηγή

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΛΑΟΣ,Μπακογιαννη, Κουβελης και Οικολογοι ειναι ολοι τους ενα... Το ιδιο πραμα... Ολοι τους υπερ της Ευρωπαικης Ενωσης (αρα και των μετρων που μας επιβαλουν, αρα και τις μιζες, ζιμενς, προμηθειες κ.τ.λ. που τους δινουν τοσα χρονια οι ευρωπαιοι), υπερ του ευρω, υπερ του ΝΑΤΟ, υπερ του να ξεπουλαμε στους ξενους οτι δημοσιο πλουτο εχουμε και ολοι τους ειναι υπερ στο να πληρωθει ΟΛΟ το χρεος της Ελλαδος...

Ανώνυμος είπε...

αα ρε Ελληνα βαλε μυαλο......ξυπνησε.....εινα ακομα καιρος

Ανώνυμος είπε...

Σε δυο μηνες τα ποσοστα των 2 κομματων θα ειναι Ν.Δ 12% εωσ 14% ..ΠΑΣΟΚ 2% εως 3%..ο Λοβερδος το πηρε χαμπαρι κι αφηνει τον ξυπνιο Βενιζελο να γινει αρχηγος του πασοκ για να τον στειλη μια και καλη (καταλαβαινεται ποσο μυλο εχει ο βενιζελος !!!)Ο δε Σαμαρας ετρεχε μονος του και βγηκε δευτερος!!! ( πλακα θα εχει να πιστευει καπιος οτι αυτοι ειναι οι σωτηρες της Ελλαδος)..οταν σε κοροιδευουν μια φορα φταινε αυτοι οταν σε κοποιδευουν 2-3-4-5-6-7-8 φορες φταις εσυ...ΝΑΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ...ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΝΝΑΤΗ