Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Les Echos: «Οι Έλληνες θέλουν το ευρώ αλλά είναι εξαντλημένοι»


Τον κώδωνα του κινδύνου στην Αθήνα κρούει η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos τονίζοντας πως πέρα από τους οικονομικούς παράγοντες, η πολιτική διάσπαση και η επαπειλούμενη κοινωνική έκρηξη πρέπει να προβληματίσουν την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «η πολιτική διάσπαση και η επαπειλούμενη κοινωνική έκρηξη» συνιστούν δύο πολύ σημαντικούς λόγους ανησυχίας για...
την Ελλάδα. «Οσο νομιμοποιημένη ή περιβεβλημένη με μετριοφροσύνη κι αν είναι η αισιοδοξία του κ. Λουκά Παπαδήμου πιθανόν να αποδειχτεί υπερβολική» σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντάκτης.

Το άρθρο αναφέρεται εκτενώς στη συνεχή αναδιαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου επισημαίνοντας ότι τα δύο κόμματα που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα καταφέρουν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση συνασπισμού ακόμα και αν συνεργαστούν μετά τις επικείμενες εκλογές.

«Οι δυνάμεις που αντιτίθενται έστω και χλιαρά στο Μνημόνιο 2 συνεχώς αυξάνουν την εκλογική τους επιρροή όπως δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις» αναφέρει η Les Echos.

Επιπλέον, ο δεύτερος «αστάθμητος παράγοντας» είναι η κοινωνική αστάθεια. Ενδεικτικά, το δημοσίευμα αναφέρει πως η δημοτικότητα του Λουκά Παπαδήμου έχει υποχωρήσει μέσα σε δύο μόλις μήνες από το 63% στο 43%.

«Οι Ελληνες εξακολουθούν να ζητούν την παραμονή στο ευρώ αλλά έχουν εξαντληθεί από τις θυσίες οι οποίες τους επιβάλλονται. Οι τελευταίες αναταραχές στην πρωτεύουσα αποτελούν καμπανάκι κινδύνου» εκτιμά η γαλλική εφημερίδα.

Πηγή