Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Όττε: Χαμένη υπόθεση η διάσωση της Ελλάδας


Όττε: Χαμένη υπόθεση η διάσωση της ΕλλάδαςΣε συνέντευξη του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών, Μαξ Όττε λέει...


πως «η απόφαση του Eurogroup δύσκολα θα αλλάξει την ελληνική πραγματικότητα» προθέτοντας ότι «οι Έλληνες αιμορραγούν από τα μέτρα λιτότητας και οι τράπεζες επιβιώνουν».


«Είναι ίσως ένα μικρό βήμα στη σωστή κατεύθυνση (η συμφωνία στο Eurogroup) αλλά εξακολουθεί να κινείται στην παλαιά δομή. Εμείς οι βορειοευρωπαίοι της ΕΕ δίνουμε χρήματα, τα οποία εισπράττουν οι τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να καταβάλει τους τόκους της, οι Έλληνες αιμορραγούν με μέτρα λιτότητας και οι τράπεζες επιβιώνουν. Επί της αρχής δεν έχει αλλάξει κάτι» υπογραμμίζει ο κ. Όττε.

«Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και θα παραμείνει χρεοκοπημένη, το κούρεμα των 100 δισ., που δεν αποτελούν το 50% του συνολικού ελληνικού κρατικού χρέους, αλλά στην καλύτερη περίπτωση το 25 ή 30%, δεν επαρκεί», συνεχίζει ο κ. Όττε.

«Θα χρειαζόμασταν ένα κούρεμα 200 δισ. επί του συνολικού ελληνικού κρατικού χρέους, που σημαίνει το 60 ή 70% και τότε η Ελλάδα θα είχε μια πιθανότητα να εξέλθει από την κρίση. Έχει βάση το επιχείρημα που θέλει τα μέτρα λιτότητας να πνίγουν την ανάπτυξη».

Παράλληλα, ο ίδιος θεωρεί χαμένη υπόθεση τη διάσωση της Ελλάδας και εξηγεί ότι «ακόμα και πριν ένα χρόνο ή ακόμα και πριν δύο χρόνια ήταν πολύ αργά. Δεν διασώσαμε την Ελλάδα –η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βυθίζεται στο χάος – αλλά εδώ και δύο χρόνια διασφαλίζουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει υπάκουα να καταβάλει τους τόκους της στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, χωρίς να έχουμε εφαρμόσει μια μεταρρύθμιση που θα βοηθούσε πραγματικά τη χώρα».

«Η γερμανική κυβέρνηση και η ευρωζώνη έχουν ποντάρει στο λάθος άλογο», λέει κατόπιν σχετικής ερώτησης ο Μαξ Όττε και τονίζει: «Συνιστά σκληρή πραγματικότητα το γεγονός ότι η Ελλάδα θα έχει πάντα προβλήματα εντός της ευρωζώνης. Ήδη η χώρα υποφέρει και θα πρέπει κανείς να σκεφθεί εναλλακτικούς τρόπους για να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη και να ισχυροποιήσει την Ε.Ε. και όχι κατ' ανάγκην να επιμένει τόσο δογματικά να κρατήσει στην ευρωζώνη μια χώρα που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ με το 2,6%».

Πηγή: DW