Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ιστορικές στιγμές για τον Ερντογάν και την Τουρκία


Ανακρίνεται στενός συνεργάτης του Τούρκου πρωθυπουργού, υπό κατάληψη το βήμα της τουρκικής βουλής.
Του Νίκου Στέλγια
Από την Τρίτη το βράδυ, η τουρκική.... εφημερίδα «Χιουρριγιέτ» μεταδίδει την πληροφορία ότι ο κ. Φιντάν θα ανακριθεί με την υποψία ότι παρείχε υποστήριξη και πληροφορίες στο ΡΚΚ.


Τις τελευταίες ώρες η γειτονική Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με ιστορικές εξελίξεις. Με κομμένη την ανάσα, η τουρκική κοινωνία αναμένει την ανάκριση του στενού συνεργάτη του Τούρκου πρωθυπουργού και αρχηγό των Μυστικών Υπηρεσιών και παρακολουθεί την κατάληψη του βήματος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο νεαρός αρχηγός των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν κλήθηκε την Τετάρτη από τους Τούρκους εισαγγελείς να καταθέσει στο πλαίσιο της εκδίκασης της πολύκροτης Υπόθεσης KCK. Μαζί του θα ανακριθούν από τους Τούρκους εισαγγελείς και πρώην μέλη του επιτελείου της ΜΙΤ. Συγκεκριμένα, τις ερωτήσεις των εισαγγελέων θα κληθούν να απαντήσουν, ο πρώην αρχηγός της ΜΙΤ, Εμρέ Τανέρ και η στενή συνεργάτιδα του, Αφέτ Γκιουνές.

Στα πλαίσια της εκδίκασης της Υπόθεσης KCK, οι τουρκικές διωκτικές αρχές εστιάζουν την προσοχή τους στις «αστικές οργανώσεις» του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος. Σύμφωνα με τους Τούρκους εισαγγελείς, το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν στοχεύει στην δημιουργία συνομοσπονδιακών δομών στην Τουρκία και για αυτό τον σκοπό έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο, το οποίο ονομάζεται «KCK».

Από την Τρίτη το βράδυ, η τουρκική εφημερίδα «Χιουρριγιέτ» μεταδίδει την πληροφορία ότι ο κ. Φιντάν θα ανακριθεί με την υποψία ότι παρείχε υποστήριξη και πληροφορίες στο ΡΚΚ. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, μαζί με τον κ. Φιντάν αναμένεται και η ανάκριση των πρώην ηγεσιών της ΜΙΤ.

Η τουρκική κυβέρνηση εκφράζει έντονο προβληματισμό για την ανάκριση του κ. Φιντάν και αφήνει να εννοηθεί ότι η κατάθεση του ίδιου ενδέχεται να εξαρτηθεί από την «άδεια» του κ. Ερντογάν. Κατά την άποψη κάποιων μελών της κυβέρνησης, η ΜΙΤ υπάγεται στην πρωθυπουργία και ο πρωθυπουργός έχει την δυνατότητα να μπλοκάρει την ενέργεια των Τούρκων εισαγγελέων.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες της «Κ», στην τουρκική πρωτεύουσα, διάφοροι κυβερνητικοί κύκλοι υποψιάζονται ότι πίσω από την νέα εξέλιξη κρύβεται η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της τουρκικής αστυνομίας, η οποία ανταγωνίζεται την ΜΙΤ στο πεδίο της αντιμετώπισης του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος.

Την Τετάρτη το μεσημέρι, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, η τουρκική κυβέρνηση απάλλαξε από τα καθήκοντα τους τους αρχηγούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και της υπηρεσίας πληροφοριών της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Φιντάν είναι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και έχει αναλάβει την ηγεσία της ΜΙΤ πριν από λίγο διάστημα. Το προηγούμενο Φθινόπωρο, ο κ. κ. Φιντάν βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας με ένα σημαντικό ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο αφορούσε τις μυστικές συνομιλίες της τουρκικής κυβέρνησης με τους αρχηγούς του ΡΚΚ στο Όσλο της Φινλανδίας. Σε αυτές τις μυστικές συναντήσεις, ο κ. Φιντάν έλαβε μέρος ως ειδικός απεσταλμένος του Τούρκου πρωθυπουργού.

Την στιγμή που οι Τούρκοι δημοσιογράφοι αναμένουν την ανάκριση του κ. Φιντάν, μια άλλη σημαντική εξέλιξη λαμβάνει χώρα στον χώρο συνεδριάσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Συγκεκριμένα, από χθες το βράδυ, οι βουλευτές της τουρκικής αντιπολίτευσης έχουν θέση υπό κατάληψη το βήμα της βουλής και εμποδίζουν την διεξαγωγή των συνεδριάσεων. Η αντιπολίτευση αντιδρά στην αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της βουλής από το τουρκικό Κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Κατά την άποψη τους, η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να αποσιωπήσει την αντιπολίτευση και να μειώσει τα χρονικά περιθώρια των τοποθετήσεων της στο βήμα της βουλής.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της ''Κ'' στην Κωνσταντινούπολη

www.kathimerini.com.cy