Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Λεφτά υπάρχουν για τα λαμόγια της Βουλής!


Επιχορήγηση 640 εκατ. μέσα σε δέκα χρόνια  Επιχορήγηση 640 εκατ. μέσα σε δέκα χρόνια
Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων έπειτα από διάλογο και συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός, Τ. Γιαννίτσης, με υπόμνημα που κατέθεσε χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.


Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων έπειτα από διάλογο και συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός, Τ. Γιαννίτσης, με υπόμνημα που κατέθεσε χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στο υπόμνημα που παρέδωσε ο κ. Γιαννίτσης καταγράφονται τα στοιχεία...
χρηματοδότησης των κομμάτων από το 2000 μέχρι σήμερα, στα οποία αποδεικνύεται ότι το πολιτικό σύστημα έχει επιχορηγηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό με 640 εκατ. ευρώ.
Επιχορήγηση 640 εκατ. μέσα σε δέκα χρόνια
Το πλαίσιο διαλόγου και τα ερωτήματα που έθεσε προς απάντηση στα μέλη της Επιτροπής ο υπουργός Εσωτερικών κινούνται σε τέσσερις βασικούς άξονες:
Τη σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων με το ύψος του ελλείμματος της χώρας και την πρόοδο αποκλιμάκωσής του
Τη μείωση των κοινοβουλευτικών μελών της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των κομμάτων και τον ρόλο των δικαστών
Τη σύνδεση της ιδιωτικής χρηματοδότησης με την κρατική
Την επανεξέταση της πρακτικής σύμφωνα με την οποία τα κόμματα προεξοφλούν τη μελλοντική κρατική επιχορήγηση παραχωρώντας την ως εγγύηση στις τράπεζες.
Ο κ. Γιαννίτσης επισήμανε ότι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου πρέπει να εξυπηρετεί τη διεύρυνση της δημοκρατίας, την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης των κομμάτων ώστε να έχουν οικονομική αυτοτέλεια και άρα πολιτική αυτονομία, την ανακοπή της ανόδου μορφών μηδενιστικού λαϊκισμού και τέλος την εξασφάλιση μιας ισορροπίας μεταξύ κρατικής και ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Από την πλευρά της ΝΔ ο πρώην υπουργός, Πρ. Παυλόπουλος, στην ομιλία του έκανε λόγο για ρύθμιση των χρεών των κομμάτων, κατά τα πρότυπα των ποδοσφαιρικών ΠΑΕ. Την πρόθεση του ΚΚΕ να συνεχίσει την ενίσχυση του κόμματος από τα κουπόνια, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπ. Χαλβατζής. Ο Γ. Κοραντής τάχθηκε υπέρ της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων, ενώ ο Βασίλης Μουλόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για να εφαρμοστούν οι νόμοι και σημείωσε ότι «για τις υπερβάσεις των κομμάτων υπάρχει νόμος που ουδέποτε εφαρμόστηκε».
Ν. Β. Τσίτσας - Γ. Πίκουλας
www.ethnos.gr