Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Γερμανίας για τις ελληνικές αγορές όπλων, κλιμακώνεται


Συνεχή τα άρθρα από ξένες εφημερίδες και οι δημόσιες τοποθετήσεις ευρωπαίων πολιτικών που καταγγέλλουν...
το ρόλο Γερμανίας και Γαλλίας. Παρεμβάσεις που βλέπουν φυσικά το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα αφού είναι εύκολο για τους καναλάρχες και εκδότες να συντηρήσουν ένα επιφανειακό εθνικιστικό μένος για τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί, αποκρύπτοντας όμως τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα των Ελλήνων
βιομήχανων-εμπόρων όπλων που εμπλέκονται άμεσα στις πολεμικές προμήθειες θησαυρίζοντας, αλλά και τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, με χαρακτηριστική την εμπλοκή Ευ.Βενιζέλου στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.

Με βάση επομένως αυτές τις παραμέτρους θα εξετάσουμε την κατευθυνόμενη δημοσιογραφία του ξένου τύπου, όπως το άρθρο του «Ιndependent», που θίγει το ζήτημα των εξοπλισμών. «Ευρωπαϊκά κράτη πίεζαν την Ελλάδα να αγοράσει εξοπλισμούς που δεν μπορούσε να πληρώσει» γράφει η βρετανική εφημερίδα θεωρώντας τη Γερμανία και τη Γαλλία υπαίτιες για την ελληνική κρίση. Σε άρθρο με τίτλο «Γαλλία και Γερμανία ευθύνονται για την κρίση της Ελλάδας» αναφέρει ότι καθώς αναμένεται η έγκριση του νέου πακέτου στήριξης, ολοένα αυξάνονται οι φωνές που κατηγορούν Γερμανία και Γαλλία για την κατάσταση στην Ελλάδα, αφού οι δαπάνες για τους αμυντικούς εξοπλισμούς που αγόραζε από Βερολίνο και Παρίσι ήταν δυσβάσταχτες.

Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις καθώς και στα μέτρα που θα φέρει το δεύτερο Μνημόνιο. «Το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, η Ελλάδα -με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων - υπήρξε μέσα στους πέντε πρώτους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο. Τα περισσότερα από τα υπέρογκα ακριβά όπλα, συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων, αρμάτων μάχης και μαχητικών αεροσκαφών, κατασκευάστηκαν στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ» γράφει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.

Ο Independent σημειώνει ότι οι εξοπλισμοί ήταν πέρα από τις δυνατότητες της Ελλάδας, ακόμη και προ κρίσης. Το άρθρο κάνει αναφορά στα άρματα Leopard, που αγοράστηκαν από τη Γερμανία, αλλά δεν υπήρχαν χρήματα για να αγορασθούν και τα πολεμοφόδιά τους. Ακόμη και το 2010, όταν η έκταση της οικονομικής καταστροφής ήταν εμφανής, η Ελλάδα αγόρασε 223 αυτοκινούμενα πυροβόλα όπλα και ένα υποβρύχιο από τη Γερμανία έναντι 403 εκ. ευρώ.

Ο Independent επισημαίνει ότι στη νέα συμφωνία διάσωσης, η Ελλάδα δεσμεύεται να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 400 εκ. ευρώ, τομέα στον οποίο, οι ηγέτες της ευρωζώνης μέχρι στιγμής έχουν επιδείξει μεγαλύτερη επιείκεια στις περικοπές από ό,τι έχουν δείξει για την υγεία ή τις συντάξεις».

Εύκολα μπορεί ο αναγνώστης του άρθρου της βρετανικής εφημερίδας να διαπιστώσει τη μονομέρεια του, αφού ως υπεύθυνους φωτογραφίζει ουσιαστικά μόνο Γερμανία και Γαλλία, ξεχνώντας π.χ. τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, τα ρωσικά αντιαεροπορικά και τα ιταλικά μεταγωγικά, αλλά επίσης και να αντιληφθεί ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα εκφράζει και την πικρία του βρετανικού κατεστημένου που είχε μείνει εκτός μοιρασιάς.

Όμως θα πρέπει να δούμε ότι ο γιγαντιαίος πόλεμος συμφερόντων που διεξάγεται μεταξύ ξένων και Ελλήνων επιχειρηματιών έχει ως επίδικο τις νέες παραγγελίες όπλων που θα απαιτηθούν σε κλίμα «εθνικής ενότητας» για να υπερασπίσουμε (άραγε ποιοι) τις ΑΟΖ και τα ενεργειακά κοιτάσματα από την «τουρκική επιθετικότητα»! Οι παραγγελίες περιλαμβάνουν σύγχρονα οπλικά συστήματα αλλά και μεταχειρισμένα όπως τα πεταμένα στις αμερικανικές αποθήκες τεθωρακισμένα ABRAMS.

Δύο πληροφορίες αποκαλύπτουν το νέο πάρτι του κέρδους των πολεμικών βιομηχανιών, αλλά επίσης αναδεικνύουν την υψηλή εθνικοφροσύνη των Ελλήνων εφοπλιστών.

Γιατί άραγε οι ΗΠΑ να θέλουν να δώσουν δωρεάν τα μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα τους;

Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα ο Αμερικανικός Στρατός ελπίζει σε πωλήσεις του Abrams στο εξωτερικό, ώστε η γραμμή παραγωγής να μείνει ανοιχτή. Στις 17 Φεβρουαρίου σε ακρόαση της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων του Κογκρέσου, ο στρατηγός Ρέι Οντιέρνο, είπε ότι ελπίζει πως ξένες χώρες θα παραγγείλουν Abrams κι έτσι η γραμμή παραγωγής δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, τουλάχιστον μέχρι το 2017, που ο αμερικανικός στρατός σχεδιάζει να ανανεώσει και να εκσυγχρονίσει το δυναμικό των αρμάτων μάχης.Θα πρέπει να κατασκευάζονται τουλάχιστον επτά Abrams το χρόνο για να παραμένει ανοιχτό το εργοστάσιο. Το κόστος για να παραμείνει το εργοστάσιο των Abrams ανοιχτό υπολογίζεται σε 2,8 δις δολάρια για τη περίοδο 2014-2017. Αρκετά μέλη του Κογκρέσου υποστηρίζουν ότι θα κοστίσει πολύ περισσότερο να κλείσει το εργοστάσιο, από το να συντηρηθεί έστω με "νύχια και με δόντια".

Ο στρατηγός Οντιέρνο πάντως δεν κατονόμασε τις χώρες οι οποίες μπορεί να ενδιαφέρονται για την αγορά Abrams!

Τέλος, αναπάντητη έμεινε η έκκληση της κυβέρνησης προς τους εφοπλιστές να αναλάβουν αυτοί το κόστος μεταφοράς των εκατοντάδων μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων από τις ΗΠΑ, που υπολογίζεται σε 5-7 εκατ. ευρώ.

Οι εφοπλιστές μπορεί να έχουν τρελαθεί από τα κέρδη που λογαριάζουν να καρπωθούν από την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων και τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε παγκόσμιο ενεργειακό κόμβο, αλλά αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τους εξοπλισμούς, που θα υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα.
Diktiospartakos.blogspot.com