Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Σταύρος Δήμας: “Η σιωπή του ΝΑΤΟ κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήταν εκκωφαντική”


Το ζήτημα της «αντισυμμαχικής συμπεριφοράς» της Τουρκίας έθεσε με έμφαση στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας. «Δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει και τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε εθνικό επίπεδο και που δυστυχώς δεν έχουν απαντηθεί από τη συμμετοχή μας στη Συμμαχία. Χθες είχαμε ξανά νέες απειλές εναντίον της Κύπρου.

Είχαμε ξανά υπερπτήσεις, είχαμε...
αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος. Αυτή δεν είναι συμπεριφορά συμμάχου. Είναι συμπεριφορά που πρέπει να σταματήσει. Η Ελλάδα προασπίζει τα δικαιώματά της. Δυστυχώς όμως αντί σήμερα να μιλάμε γι’ αυτά που μας ενώνουν βλέπουμε προκλήσεις που υπονομεύουν τις προοπτικές βελτίωσης των σχέσεών μας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Rasmussen που βρέθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα με αφορμή και τη συμπλήρωση 60 ετών από την ένταξη της Ελλάδος στην Ατλαντική Συμμαχία το 1952.
Η αναφορά του Σταύρου Δήμα αφορούσε τις πρόσφατες ενέργειες της Άγκυρας η οποία προχώρησε, λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη Ράσμουσεν, τόσο σε υπέρπτηση στο Αγαθονήσι όσο και σε έκδοση ανακοίνωσης από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με την οποία απευθύνεται αυστηρή προειδοποίηση ακόμη και προς ξένες εταιρείες να μην λάβουν μέρος στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων που προκήρυξε η Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της.
Νωρίτερα, πάντως, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ είχε επαναλάβει ότι η επίλυση του Κυπριακού θα έδινε λύση και στο πρόβλημα της συνεργασίας ΕΕ – ΝΑΤΟ και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν για τον σκοπό αυτό. Στις συζητήσεις με τον Έλληνα ΥΠΕΞ έπεσε στο τραπέζι και το Σκοπιανό, όπου ο Rasmussen επανέλαβε την πάγια θέση της Συμμαχίας ότι πριν ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας. Επίσης, συζητήθηκε η ελληνική συνεισφορά στο Αφγανιστάν, όπου η Ελλάδα επανέλαβε ότι ναι μεν θα μειώσει τη δύναμή της στην ISAF αλλά θα παραμείνουν οι εκπαιδευτές για τον αφγανικό στρατό.
Το ίδιο ζήτημα συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση του Anders Fogh Rasmussen με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, o oποίος του δώρισε αντίγραφο του σπαθιού του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν παρέλειψε επίσης να θέσει στον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας τις ελληνικές θέσεις για τη νέα Δομή του ΝΑΤΟ, αλλά και να συζητήσει μαζί του τη συνδρομή της Ελλάδος στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

Ένα από τα ζητήματα στα οποία επέμεινε ιδιαίτερα ο Rasmussen ήταν στο δόγμα της «έξυπνης άμυνας» (smart defence), που αποτελεί βασικό θέμα μελέτης στο ΝΑΤΟ ενόψει και της Συνόδου Κορυφής τον Μάιο στο Σικάγο. Στην ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ για τα 60 χρόνια της συμμετοχής, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στην ανάγκη, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για πολλές χώρες, να υπάρξουν πολλαπλασιαστές ισχύος μέσω της κοινής προσπάθειας. Μίλησε για την ανάγκη σημαντικών μεταρρυθμίσεων ώστε μέσω συνεργασιών να καλυφθούν οι μειώσεις στους αμυντικούς προϋπολογισμούς. Το θέμα αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά.