Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Τίποτα δεν πηγαίνει καλά στη "Βόρεια Κύπρο "


Άρθρο του Ερντογάν Οζμπαλικτσί στη Χαβαντίς
«ΟΛΟΙπρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι αδύνατη η συνέχιση του συστήματος που καθιερώθηκε στη Βόρεια Κύπρο μετά το 1974. Οι μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα του Ερντογάν (ΑΚΡ) κυβερνήσεις της Τουρκίας διηύθυναν τη Βόρεια Κύπρο με τα εμβάσματα. Απέκοψαν τον ....
Τ/κ από την παραγωγή και τον έξω κόσμο, ενίσχυσαν ένα γραφειοκρατικό σύστημα και ίδρυσαν μια οικονομία που βασίζονταν αποκλειστικά και μόνο στα εμβάσματά της. Η όλη αυτή δομή, σε συνδυασμό με την λεηλασία των ε/κ περιουσιών, δημιούργησε στο βορρά ένα καθεστώς-τέρας.
Σήμερα ήλθε το τέλος του τέρατος αυτού. Η Τουρκία, στην προσπάθειά της να ενσωματωθεί στη διεθνή κοινότητα, αντιλαμβάνεται ότι είναι αδύνατο να διατηρηθεί στη ζωή το τέρας και για το λόγο αυτό το κόμμα ΑΚΡ προσπαθεί να διαγράψει από την ημερησία διάταξη το Κυπριακό.

Η Τουρκία δεν είναι η χώρα που ασκεί πιέσεις στα Ηνωμένα Έθνη για να επιλύσουν το πρόβλημα μέχρι τον Ιούλιο; Η ε/κ πλευρά αντιτίθεται σε χρονοδιαγράμματα από τον ΟΗΕ. κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνη την κοινή γνώμη, εξ ου και σύντομα θα δούμε ότι θα της ασκηθούν πιέσεις.
Δεν είναι πλέον δυνατόν να ισχύουν στο βορρά οι υπάρχουσες οικονομικές σχέσεις, οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας. Η Τουρκία θα εφαρμόσει νέα πολιτική. Υπό το φως όλων αυτών, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις της Βόρειας Κύπρου θα πρέπει να παράξουν νέες πολιτικές που να συνάδουν με την νέα τάξη πραγμάτων. Οι οργανώσεις αυτές έχουν μόνο ένα τρόπο εξόδου από τα αδιέξοδα. Να επικεντρώσουν την προσοχή τους στη λύση και να ενσωματωθούν στη διεθνή κοινότητα.
Με τη λύση θα δημιουργηθεί ένα νέο κράτος και θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης, κάτι που θα αναζωογονήσει την οικονομία αμφοτέρων των πλευρών. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και συντεχνίες θα πρέπει να δείξουν το σωστό δρόμο στο λαό. Πάντα ήταν δύσκολο να αποκοπείς από το παρελθόν, αφού από το απηρχαιωμένο σύστημα υπήρχαν αυτοί που είχαν οφέλη.
Είναι αναπόφευκτο το ίδιο να συμβεί και τώρα από αυτούς που πλούτισαν μετά το 1974, που πέτυχαν προνόμια και βρέθηκαν στην εξουσία.
Τόσο στο βορρά όσο και στο νότο βρισκόμαστε ενώπιον αλλαγών. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι τις αλλαγές επιθυμούν περισσότερο οι ξένες δυνάμεις.
Οι διανοούμενοι μας θα πρέπει να βλέπουν τον κόσμο όχι από τα στενά παράθυρα των Κυπρίων αλλά από ένα πιο πλατύ αντικειμενικό παράθυρο. Σε κάτι τέτοιο θα μας υποχρεώσει η καθημερινότητα και η αβεβαιότητα.
Οι πίκρες που αισθανόμαστε είναι ο προάγγελος μιας νέας εποχής».
πηγή