Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Πρόθυμος να αποσύρει διάταξη ν/σ ο Παπαϊωάννου μετά τις αντιδράσεις του ΛΑΟΣ


Πρόθυμος να αποσύρει διάταξη ν/σ ο Παπαϊωάννου μετά τις αντιδράσεις του ΛΑΟΣΗ προοπτική υποβιβασμού του αδικήματος της παράνομης διακίνησης λαθρομεταναστών από κακούργημα σε πλημμέλημα, δείχνει να ακυρώνεται, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, δηλώνει έτοιμος να αποσύρει την σχετική πρόταση.



Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαπίστωσε την αντίθεση του Θ. Πλεύρη (ΛΑΟΣ) και του Γ. Αποστολάκου (ΝΔ), στη διάταξη με την οποία υποβιβάζεται το αδίκημα της παράνομης διακίνησης λαθρομεταναστών από κακούργημα σε πλημμέλημα: «Αν εσείς επιμένετε πως αυτό είναι το κεντρικό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με αδιέξοδα, εγώ δεν θα επιμείνω και δεν θα δώσω δικαιώματα σε σχέση μ’ αυτά τα ζητήματα» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Παπαϊωάννου επανέλαβε (όπως άλλωστε και ο προκάτοχός του στο παρελθόν) πως η επίμαχη διάταξη αποτελεί αίτημα προερχόμενο από το δικαστικό Σώμα – και συγκεκριμένα από το Εφετείο της Θράκης, την Εισαγγελία της Κέρκυρας και τον Άρειο Πάγο – καθώς με τον τρόπο αυτό, διευκολύνεται η παραπομπή των κατηγορούμενων σε αυτόφωρο και η άμεση φυλάκισή τους (σε περίπτωση καταδίκης) χωρίς εξαγορά και χωρίς στην ουσία να υφίσταται διαφορά στο χρόνο παραμονής τους στη φυλακή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρατήρησε εξάλλου, πως σε όλες τις αναμορφώσεις του ποινικού κώδικα στην Ευρώπη, δεν γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε κακουργήματα και πλημμελήματα, αλλά μονάχα στις ποινές. Τόσο γι’ αυτό το ζήτημα, όσο και για εκείνο του περιορισμού της εισαγγελικής απέλασης, ο κος Παπαϊωάννου τόνισε πως δεν θέλει να ανάγονται σε κυρίαρχα ζητήματα, «όταν έχουμε να απαντήσουμε στα σημαντικότατα υπόλοιπα ζητήματα του νομοσχεδίου».

ΠΗΓΗ: protothema.gr