Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Κ. Ρογκόφ: Να φύγει προσωρινά η Ελλάδα από το ευρώ


Την προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ προτείνει ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Κένεθ Ρογκόφ.

Σε δηλώσεις του στο Spiegel, ο Κένεθ Ρογκόφ υποστήριξε ότι για να καταστεί η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, οι μισθοί θα πρέπει να μειωθούν στο μισό. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι «πολιτικά ανεφάρμοστο», εν μέσω ύφεσης και πιέσεων προς τους πολιτικούς για να σταματήσουν την κατάσταση.


Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει ένα είδος «sabbatical από το ευρώ», αποχωρώντας για λίγα χρόνια από την ΟΝΕ.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, για να σωθεί το ευρώ θα πρέπει να μετεξελιχθεί η νομισματική ένωση σε πολιτική.

«Η νομισματική ένωση χρειάζεται μια κεντρική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου ενός υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα μπορεί να επιβάλει σε ευρεία κλίμακα δικούς του φόρους και να δαπανά τα χρήματα», εκτίμησε ο Ρογκόφ, που άσκησε κριτική για την τακτική που έχει ακολουθήσει η Ευρώπη στην επιβολή ρυθμίσεων για τη λειτουργία των τραπεζών, επεσήμανε ο ίδιος.

Πάντως, ο Ρογκόφ αντιτίθεται στην έκδοση ευρωομολόγων, υποστηρίζοντας ότι όπως έχει η κατάσταση «θα αποτελούσαν την απόλυτα εσφαλμένη απάντηση». Αντιθέτως, τα ευρωομόλογα μπορούν να τεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων μόλις ολοκληρωθεί η πολιτική ένωση της ευρωζώνης, ανέφερε.
πηγη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

όχι προσωρινά ρε μπάσταρδε! για να γυρίσουμε να μας ξαναγαμήσετε? Να φύγουμε για πάντα παλιο-αλήτες

Ανώνυμος είπε...

Πολυ σωστα. Να φυγουμε μονιμα απο και απο το ευρω
και απο την Ευρωπη. Αυτοι δεν μας αφηνουν αλλα
εμεις πρεπει να το επιδιωξουμε αλλαζοντας με Ελληνες τα λαμογια που κανουν πως μας κυβερνανε,
ενω ουσιαστικα διεκπεραιωνουν τις εντολες των
Νεοταξικων αφεντικων τους. Θα μου πειτε: Εχει απομεινει κανενας Ελληνας στη χωρα? Υπαρχουν αρκετοι αλλα οι μαυροι ειναι περισσοτεροι και δεν
μας ξεχωριζει καποιος ευκολα, οπως παλια.