Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Αφγανιστάν: Με μεγαλύτερη ένταση συνεχίζονται οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις



Εκατοντάδες Αφγανοί διαδηλώνουν και σήμερα κατά των ΗΠΑ, για πέμπτη συνεχή ημέρα, σε τέσσερις επαρχίες της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βεβήλωση αντιτύπων του Κορανίου την περασμένη Τρίτη από αμερικανούς στρατιώτες στη ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική βάση Μπαγκράμ. Μέχρι σήμερα 24 διαδηλωτές έχουν χάσει τη...
ζωή τους από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας και δεκάδες έχουν τραυματιστεί.

Όπως αναφέρουν τα "Νέα", συγκεντρώσεις, μέχρι στιγμής ειρηνικές, με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων διαδηλωτών πραγματοποιούνται σήμερα στις επαρχίες Λογκάρ (ανατολικά) Σαρί Πιλ (κεντρικά) Νανγκαρχάρ (ανατολικά), δήλωσαν κυβερνητικές και τοπικές αστυνομικές πηγές.

Βίαια επεισόδια αναφέρθηκαν στη βορειο-ανατολική επαρχία Λαγμάν. Σύμφωνα με τον Αμπντουλάχ, έναν διαδηλωτή από τη Μιχταρλάμ, την πρωτεύουσα της Λαγμάν,«περίπου 2.000 άνθρωποι» πραγματοποιούν πορεία, η οποία έγινε «βίαιη» με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες στο μέγαρο του κυβερνήτη και τις δυνάμεις ασφαλείας να απαντούν ανοίγοντας πυρ.

Σχεδόν 5.000 άτομα από όλα τα σημεία της επαρχίας Σαρι Πιλ έχουν συγκεντρωθεί έξω από ένα τζαμί της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας, καταδικάζοντας το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου αλλά ακόμη δεν έχουν σημειωθεί ταραχές, εξήγησε άλλος διαδηλωτής.

Στην επαρχία Λογκάρ, σχεδόν 200 διαδηλωτές, οι περισσότεροι φοιτητές, φωνάζουν συνθήματα όπως «θάνατος στην Αμερική», «θάνατος στον Καρζάι» και απέκλεισαν το δρόμο προς την Καμπούλ, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Είκοσι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τέσσερις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων στο Αφγανιστάν και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η οργή δεν έχει μειωθεί στη χώρα, παρά τη συγνώμη που ζήτησε ο αμερικανός Ππρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον αφγανικό λαό και τις εκκλήσεις των αρχών για ηρεμία, μετά το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου από στρατιώτες, ύστερα από εντολή αμερικανού αξιωματικού στη βάση Μπαγκράμ, 60 χλμ. βορειοανατολικά της Καμπούλ, με την αιτιολογία ότι τα αντίτυπα χρησιμοποιούντο για τη διακίνηση μηνυμάτων μεταξύ των κρατουμένων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr