Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Η συριακή αντιπολίτευση υπόσχεται αυτονομία για τους Κούρδους


Το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας υποσχέθηκε την Παρασκευή, ότι αν ανατραπεί το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασάντ, θα καθιερώσει ένα προεδρικό συμβούλιο ως επικεφαλής της Συρίας και θα χορηγήσει μια αυτόνομη κυβέρνηση και την αναγνώριση της ταυτότητας της στην κουρδική μειονότητα.

«Η νέα Συρία θα έχει αποκεντρωμένη κυβέρνηση, επιτρέποντας στις τοπικές αρχές να αναλάβουν τον ...
έλεγχο των υποθέσεων τους », δήλωσε ο Μπουρχάν Γκαλιούν, ο οποίος ηγείται του Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας, σύμφωνα με το κείμενο της
ομιλίας του ενώπιον της ομάδας «Φίλοι της Συρίας» στην Τύνιδα. «Η ταυτότητά σας θα αναγνωριστεί και θα σεβαστεί εθνικά, και θα είναι εγγυημένα τα πολιτικά δικαιώματα σας. Θα παίξετε σημαντικό ρόλο για την ανοικοδόμηση της Συρίας των ονείρων μας, όπως την ονειρευόμαστε για δεκαετίες», επέμενε.

Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης
Ο Μπουρχάν Γκαλιούν υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της Αραβικής Συρίας ριζωμένης στη αραβική φύση της, και του σεβασμού της κουρδικής εθνικής ταυτότητας. Ζώντας κυρίως στην ανατολική Συρία, στα σύνορα με τη Τουρκία και το Ιράκ, η κουρδική κοινότητα της Συρίας αντιπροσωπεύει περίπου το 10 έως 15% των 22 εκατομμυρίων κατοίκων.
Το ΕΣΣ, η κύρια οργάνωση της αντιπολίτευσης στο καθεστώς Άσαντ, προτείνει επίσης τη δημιουργία μιας Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης.

Πηγή