Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Καταραμένε Έλληνα, όπου και να στρέψω την ψυχή μου μπροστά μου σε βρίσκω»


Ο Σίλερ, 1759-1805, Γερμανός συγγραφέας και ποιητής είχε γράψει μέσα από τα βάθη της ψυχής του, τους παρακάτω στίχους που σήμερα είναι πιο επίκαιροι παρά ποτέ:
"Καταραμένε Έλληνα.
Όπου να γυρίσω την σκέψη μου, όπου και να...
στρέψω την ψυχή μου, μπροστά μου σε βλέπω, σε βρίσκω. Τέχνη λαχταρώ, Ποίηση, Θέατρο, Αρχιτεκτονική, εσύ μπροστά, πρώτος και αξεπέραστος.

Επιστήμη αναζητώ, Μαθηματικά, Φιλοσοφία, Ιατρική, κορυφαίος και ανυπέρβλητος.

Για Δημοκρατία διψώ, Ισονομία και Ισότητα, εσύ μπροστά μου, ασυναγώνιστος κι ανεπισκίαστος.

Καταραμένε Έλληνα, καταραμένη Γνώση...

Γιατί να σε αγγίξω;

Για να αισθανθώ πόσο μικρός είμαι, ασήμαντος, μηδαμινός;

Γιατί δεν με αφήνεις στην δυστυχία μου και στην ανεμελιά μου;"
πηγή

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι αυτό που αισθανονται ολοι οι Γερμανοι...Γι'αυτό τοσο μισος για την Ελλάδα!!!
Αλλά περισσότερο απο ολους σιγουρα αυτη η ασχημοβρωμιαρα καριολα η Μερκελ και εκεινο το κομπλεξικο σιχαμενο σκουληκι ο Σοιμπλε!!!!

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=epUloNxPnfk&feature=related

δειτε παιδια αυτο το βιντεο και κλαψτε....κριμα

Ανώνυμος είπε...

toys dosame tosa dikaiomata oi synhronoi ellines poy apo mia meria dikaiologoyntai na mas ta honoyn,,,,,(kai anferome sto video).kai tora thelei poly doyleia gia na xanastathoyme sta podia mas......

Ανώνυμος είπε...

Re paidia s´autous pou anaferetai o siler exei dikio.Emas ti mas kofti den katalaba.Kataramenoi ellhnes leei,den leei kataramenoi rwmioi.

Ανώνυμος είπε...

Ο Ελληνικος νους
Η Ελληνικη ψυχη
Η Ελληνικη λεβεντια
χρειαζεται να ξαναβρουν τον βηματισμο τους
για να αλλαξουν και μερικες 'ισορροπιες'

Ανώνυμος είπε...

Πια λεβεντια ρε ΒΟΥΤΗΡΟΚΩΛΟΙ !μονο το facebook Και τα μπουζουκια οταν κλεισουν θα ξεσηκωθείτε ,,αει απ΄εκει που ρθατε ξιπασμένοι !!

Ανώνυμος είπε...

Ο Ελληνας δεν ειναι το προβλημα, αλλα η ανημπορια τους να ξεφυγουν απο τον εγωισμο.
Δεν προσβλεπουν στην συνεργασια, αλλα στον ανταγωνισμο.
Ο Ελληνας δεν εδωσε τα φωτα για να επιδειχθει, αλλα για να βοηθησει.
Ας πανε σε ψυχοθεραπευτη οσοι εχουν προβλημα με τον Ελληνα. Να τα βαλουν με το νευρικο τους συστημα, οχι με τον ελληνικο πολιτισμο.

Ανώνυμος είπε...

αντι να τα βαζουμε παντα με τους κακους ξενους που μας επιβουλευονται, μηπως θα επρεπε να σκεφτουμε αν εχουμε καμια σχεση ως εθνος και λαος σημερα με ολα οσα λεει ο Σιλερ; Δεν μας φταινε οι Γερμανοι, οι Γαλλοι και οι Πορτογαλοι γι αυτο που εχουμε αφησει τους εαυτους μας να γινουμε...

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ είπε...

Ο Σίλερ σε αυτό το ποίημα εγκωμιάζει τον Έλληνα. Όσοι δεν έχουν διαβάσει ποίηση στην ζωή τους ας μην κάνουν και κριτική από επάνω.
Κατ' αρχάς όταν έζησε ο Σίλερ δεν υπήρχε αυτό που λέμε νεοελληνικό κράτος. Αναφέρετε στο αρχαίο Ελληνικό πνεύμα. Μιλάει για την κατάρα του Οιδίποδα που αναζητώντας το φως της γνώσης τυφλώνετε. Σε γενικές γραμμές αυτά. Αν θες να διαβάσεις Σίλερ, Ρίλκε, Χάιντεγκερ, αλλά και Καβάφη, Κάλβο ή Σεφέρη, πρέπει να ασχοληθείς με την ποίηση και όχι με σχόλια του facebook.
Δεν το λέω σαν επίδειξη πνεύματος, αλλά για να αποδαιμονοποιούμε σιγά σιγά αυτόν τον δήθεν ανθελληνισμό των Ευρωπαίων, της Μέρκελ ή του Σαρκοζί. Η διεθνείς σχέσεις υποβάλλονται από συμφέροντα και όχι από την ποίηση δυστυχώς...

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα.

Το ποίημα δεν γράφτηκε ούτε από τον Σίλερ ούτε και από άλλον κλασικό Γερμανό ποιητή. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας πλαστό. Εκτενή ανάλυση του θέματος μπορεί κανείς να βρει εδώ.

Ευχαριστώ

Κώστας