Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Στο Ελληνικό Σύνταγμα άρθρο για την εξόφληση του χρέους κατά προτεραιότητα


Το είπε ξεκάθαρα ο Όλι Ρεν στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με Λαγκάρντ, Κλάους και Γιούνκερ. Όταν αναφέρθηκε στον ειδικό λογαριασμό για τον οποίο τόσα έχουν γραφτεί τα λόγια του ήταν τα εξής: "Αυτός ο λογαριασμός θα επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο και επιτήρηση (της κίνησης) των ποσών που θα δανεισθούν στην Ελλάδα. Αυτός ο...
μηχανισμός θα τεθεί υπό τον έλεγχο της τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕ, ΔΝΤ).



Θα είναι προσωρινού χαρακτήρα, μέχρι η Ελλάδα να εγγράψει στο σύνταγμά της ρήτρα η οποία θα εγγυάται ότι η εξυπηρέτηση του χρέους της θα αποτελεί προτεραιότητα."
Έτσι, η ευρωζώνη αποφάσισε τη σύσταση δεσμευμένου λογαριασμού όπου θα κατατίθεται τμήμα των ποσών που δανείζονται στην Ελλάδα και θα προορίζεται κατά προτεραιότητα για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου του Eurogroup.
Νωρίτερα είπε ότι η επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές της θα ενισχυθεί σε αντάλλαγμα της υιοθέτησης του προγράμματος στήριξης που θα επιτρέψει στη χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία.
"Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου" με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Κράτους, δήλωσε ο Ολι Ρεν.
"Η τρόικα θα ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό την παρουσία της" στην Ελλάδα, δήλωσε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
Στο περιθώριο της συνόδου του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γέγκερ τάχθηκε υπέρ μία "διαρκούς" επιτήρησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας.
"Οταν βλέπουμε τις αποκλίσεις, αυτό καθίσταται πιθανότατα αναγκαίο", δήλωσε ο Γιαν Κις ντε Γέγκερ κρίνοντας ότι ο τριμηνιαίος έλεγχος εκ μέρους των πιστωτών δεν είναι επαρκής.
newsit