Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Βουλγαρία: Δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας στο «Κοζλοντούι»


Τη διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας στην ομαλή λειτουργία του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι» έδωσε ο διευθυντής του εργοστασίου Αλεξάντερ Νικόλοφ, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί κατασκευής εξαρτημάτων του πυρηνικού σταθμού, στη Ρωσία, με φθηνότερο χάλυβα από εκείνον που προέβλεπαν οι σχετικές συμφωνίες.


Τα βουλγαρικά μέσα...
ενημέρωσης αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ στο θέμα, καθώς, όπως επισημαίνεται, αμφισβητείται η ποιότητα των εξαρτημάτων στον πυρηνικό σταθμό «Κοζλοντούι». Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι έχουν ξεκινήσει συλλήψεις στη Ρωσία και έρευνες για την αλλαγή του χάλυβα που προοριζόταν για την κατασκευή εγκαταστάσεων και εξαρτημάτων πυρηνικών σταθμών, συμπεριλαμβανομένου και του «Κοζλοντούι».

Ο κ. Νικόλοφ, στη διάρκεια εμφάνισής του στον τηλεοπτικό σταθμό «Νόβα Τελεβίζια» και άλλα ΜΜΕ, παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι την τελευταία διετία σε κάθε έναν από τους δύο αντιδραστήρες του «Κοζλοντούι» εγκαταστάθηκαν τέσσερις θερμαντήρες υψηλής πίεσης (πρόκειται για τα εξαρτήματα που προορίζονταν για τον πυρηνικό σταθμό).

Η διοίκηση του «Κοζλοντούι» θα ζητήσει γραπτή εγγύηση για την ποιότητα των θερμαντήρων, πρόσθεσε, ενώ θα προχωρήσει σε εξονυχιστικό έλεγχο των εξαρτημάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τίθεται ζήτημα ασφάλειας από τη λειτουργία τους.

www.kathimerini.com.cy