Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Το δεκαήμερο του τρόμου - Τα 79 μέτρα για τη νέα δανειακή σύμβαση


Δραματική αλλαγή του οικονομικού μοντέλου φέρνουν τα νέα μέτρα τα οποία η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγκρίνει σε δέκα μόλις ημέρες. Συνολικά θα πρέπει να υπογραφούν 79 υπουργικές αποφάσεις μαζί με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου για τις νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού ώστε οι ευρωπαίοι εταίροι να δώσουν το «πράσινο φως» για το ...
νέο δάνειο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των προαπαιτούμενων δράσεων και των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, και το οποίο παρουσιάζει το «Βήμα της Κυριακής», προβλέπονται ουσιαστικά αλλαγές που επιφέρουν βίαιη και ταχεία μεταβολή του μεταπολιτευτικού οικοδομήματος της ελληνικής οικονομίας. Στόχος είναι το αργότερο ως την προκήρυξη των εκλογών να έχει κλείσει η οικονομική πολιτική για την περίοδο μέχρι το 2015.
Ανάμεσα στις πιο ανατρεπτικές αποφάσεις βρίσκεται η διά νόμου κατάργηση της μονιμότητας της εργασίας (σε δημόσιες επιχειρήσεις, τράπεζες και όπου αλλού υφίσταται) και των συλλογικών συμβάσεων, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους με κατάργηση των ΟΕΚ και ΟΕΕ και των πολυτεκνικών επιδομάτων -ακόμη και του επιδόματος τροφής των φοιτητών- και η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε εξετάσεις και περίθαλψη.
Στη «διορία» μέχρι το τέλος του μήνα περιλαμβάνονται επίσης οι μειώσεις στις συντάξεις, οι περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και των αμυντικών δαπανών.
Τα μέτρα αυτά καλείται να εφαρμόσει είτε με αποφάσεις είτε μέσω του εφαρμοστικού η κυβέρνηση Λ.Παπαδήμου, ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας να εγκριθεί το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα και το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του PSI.

newpost

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτοι περνουν μετρα, αλλα και εμεις θα τους
παρουμε 'τα μετρα'.
Αν τους αφησουμε να συνεχισουν, ειναι ικανοι
να μας βαλουν να απολογηθουμε επειδη γεννηθηκαμε.
Εμαθαν οτι γαμ...ασθε και πλακωσαν και οι γυφτοι.
Θα τον γυρισουμε τον τροχο για να αλλαξουνε οι
ρολλοι. Και τοτε θα δουμε 'ποσο παει το καλαμποκι'
και 'ποσα απιδια πιανει ο σακκος'.