Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Στρατιωτική παρέλαση μόνο την 25η Μαρτίου; Τι δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο σας ανησυχεί η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, με δεδομένο ότι διαχρονικά εξάγουν την όποια εσωτερική τους κρίση;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αλήθεια ότι, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ρευστότητα και κινητικότητα στο εσωτερικό της Τουρκίας, με άξονα τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί ο Ερντογάν και σε συνδυασμό και με την αποτυχία της πολιτικής των «μηδενικών προβλημάτων»
με τις γειτονικές χώρες, που εισήγαγε ο κ. Νταβούτογλου, αλλά και την έξαρση του Κουρδικού ζητήματος, κλυδωνίζει την πολιτική και κοινωνική συνοχή της και ανοίγει δρόμους που οδηγούν σε απρόβλεπτες εξελίξεις. Και η ιστορία έχει αποδείξει ότι, κάθε φορά που η Τουρκία διερχόταν κρίση, κάποιοι από το βαθύ κράτος ανέσυραν σενάρια αποσταθεροποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με σκοπό αυτά να χρησιμοποιηθούν για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς.
Γι’ αυτό και εμείς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Η Ελλάδα, ως φιλειρηνική χώρα, επιδιώκει διαχρονικά την καλυτέρευση των σχέσεών της με την Τουρκία. Ωστόσο, αυτό σε καμιά περίπτωση δεν οδηγεί σε υποχώρηση από τις σταθερές εθνικές μας γραμμές. Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά ούτε και απειλείται.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν επηρεάζει η οικονομική κρίση την εθνική μας άμυνα αλλά και την εξωτερική μας πολιτική; Πολλά ακούγονται και γράφονται για πιέσεις και απαιτήσεις της τρόικας για περικοπές στις αμυντικές μας δαπάνες.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η δημοσιονομική συγκυρία απαιτεί νοικοκύρεμα των οικονομικών του κράτους και βέβαια, περιστολή των κρατικών δαπανών. Μέσα σε ένα χρόνο, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης μειώθηκε κατά 37%. Η μείωση αυτή δεν επηρεάζει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με το νέο οικονομικό πρόγραμμα και βέβαια χωρίς καμία επιπλέον μείωση, το εθνικό αμυντικό μας σύστημα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα.
Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι ως προς τα αμυντικά θέματα και τους γεωπολιτικούς της συσχετισμούς σε αυτή την ευαίσθητη γωνιά της ηπείρου μας, η Ελλάδα δεν έχει ομοιότητες ούτε με την Ιρλανδία, ούτε με την Πορτογαλία. Και κάτι παραπάνω. Ότι η αμυντική μας πολιτική λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας και για την ίδια την Ευρώπη.
Αυτό που συνιστά για εμάς προτεραιότητα, είναι η διατήρηση του αξιόμαχου σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση του φρονήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και βέβαια, η διατήρηση των οπλικών μας συστημάτων με εξασφάλιση της συντήρησης και λειτουργικότητάς τους. Και αυτό το τελευταίο, μπορούμε να το διασφαλίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρχει αύξηση της θητείας και πότε;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να το διευκρινίσω, για μία ακόμη φορά, ότι η συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες για πιθανή αύξηση της στρατιωτικής θητείας αφορά στις σχετικές μελέτες και εισηγήσεις, που έχουν ζητηθεί από τα Γενικά Επιτελεία των τριών κλάδων, για τη διασφάλιση της μαχητικής ικανότητας και αποδοτικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μπορώ να συναισθανθώ στον μέγιστο βαθμό την ανησυχία των νέων, οι οποίοι δεν πρέπει να πληρώσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ούτε και να στερηθούν της δυνατότητας άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης.
Για το θέμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και όλα θα πρέπει να εξεταστούν στην ώρα τους. Να συνεκτιμηθούν, να αξιολογηθούν και να κριθούν με γνώμονα τις εθνικές και κοινωνικές ανάγκες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι Έλληνες εξακολουθούν και πιστεύουν ως νούμερο 1 θεσμό τον στρατό. Κάποιοι λένε ότι πρέπει για λόγους οικονομίας να καταργηθούν οι παρελάσεις. Είναι στις σκέψεις σας ένα τέτοιο ενδεχόμενο;


Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις πράγματι κατέχουν μια σημαντική θέση στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Είναι παράγοντας ασφάλειας για την πατρίδα μας και εγγυήτριες της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της. Η ιστορία θέλησε, σε πείσμα των νέων δεδομένων που κυριάρχησαν στην Ευρώπη, μετά τοn Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, η Ελλάδα να έχει ανάγκη ενός ισχυρού αποτρεπτικού αμυντικού συστήματος και με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού αυτό έχει κατορθωθεί.

Η περικοπή περιττών δαπανών, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι είναι αναγκαία. Και όπως είπα πιο πάνω, ήδη έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό. Οι παρελάσεις έχουν ένα συγκεκριμένο σκοπό. Την ενίσχυση του εθνικού μας φρονήματος και γι’ αυτό δεν πρέπει να καταργηθούν. Μπορούμε όμως να κάνουμε κάτι άλλο. Αντί να έχουμε δύο μεγάλες στρατιωτικές παρελάσεις τον χρόνο, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, να διοργανώνεται μία κατά έτος εναλλάξ, στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη και γιατί όχι και σε άλλες πόλεις, την ημέρα της εθνικής μας επετείου και μόνο, δηλαδή την 25η Μαρτίου.
Και αυτό ξεχωριστά από τις μαθητικές παρελάσεις, που όχι μόνο δεν στοιχίζουν, αλλά και, όπως όλοι θυμόμαστε από παιδιά, το εθνικό μας φρόνημα και την εθνική μας υπερηφάνεια αναπτερώνουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε πει ότι η ελληνική σημαία αγκαλιάζει με τις πτυχές της όλους τους Έλληνες. Πολλοί συμπατριώτες μας, όμως, αισθάνονται μόνοι και είναι σε απόγνωση. Tι πρέπει να κάνει το κράτος;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ευθύνη της ελληνικής πολιτείας αλλά και όλων των πολιτικών δυνάμεων, μέσα σε πνεύμα συνεννόησης και πατριωτικής και κοινωνικής ευαισθησίας, να κρατήσουμε την κοινωνία μας ενωμένη. Αυτές τις ώρες, αρχές και έννοιες του δημοκρατικού μας πολιτισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης, δοκιμάζονται στην πράξη. Η κοινωνική μας συνοχή συμβολίζεται από το υπέρτατο εθνικό μας σύμβολο που είναι η σημαία, στο όνομα της οποίας, όλες οι γενεές έχουν συνεισφέρει με θυσίες και όνειρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Mια κοινωνία, με τόσο έντονα συμπτώματα εσωστρέφειας και απογοήτευσης, τι μπορεί να την οδηγήσει εκ νέου σε ανάταξη και δυναμική δημιουργίας;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η πίστη στις ανεξάντλητες δυνάμεις που κρατούν αυτό το έθνος όρθιο, μέσα από χιλιάδες χρόνια περιπετειών και αγώνων. Είμαστε ένας ιστορικός λαός, με ισχυρή ταυτότητα και συνείδηση. Αυτή είναι η βάση της εθνικής μας ενότητας. Όλα τα άλλα, που οι καιροί μας έφεραν και που πολλοί νομίζουν ότι μας χωρίζουν, αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει να παραμερισθούν. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε κοντά στους ανήμπορους και τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες αλλά και να πιστέψουμε στην ανάγκη της εθνικής συνεννόησης, που είναι προϋπόθεση για την εθνική μας ανάταση.
Η εθνική συνεννόηση δεν είναι επιταγή της τρόικας αλλά πρέπει να είναι ενσυνείδητη δική μας επιλογή. Να αρχίσουμε να βλέπουμε πέρα και μετά από τη σημερινή κρίση και να δημιουργήσουμε τους όρους, ώστε να πορευθούμε ενωμένοι μπροστά.
Την ίδια στιγμή, οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις όποιες απώλειες ή ζημιές, που η κρίση προκαλεί στην κοινωνία. Η κοινωνική μας ενότητα και συνοχή είναι όρος για την κοινή μας πορεία και προοπτική επιβίωσής μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι απαντάτε στην οργή του κόσμου απέναντι στου πολιτικούς;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Στη Δημοκρατία η διαμαρτυρία είναι δικαίωμα. Αλλά και οι πολιτικοί έρχονται και απέρχονται με κριτήριο την άποψη που έχει η κοινωνία γι’ αυτούς. Την όποια αντίδρασή της η κοινωνία, μπορεί και πρέπει να τη δείχνει στις πολιτικές και στις ιδέες, που συνοδεύουν τους πολιτικούς. Οι πολίτες έχουν ένα ισχυρό όπλο στα χέρια τους. Και αυτό είναι η ψήφος τους, το υπέρτατο δικαίωμα, σε μια Δημοκρατία, παρέμβασης στη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η ημερομηνία λήξεως κυβέρνηση Παπαδήμου; Ερωτώ, διότι παρατηρώ εσχάτως κινήσεις ή διαρροές ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν τον Σεπτέμβριο.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση αυτή, με βάση τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει συγκεκριμένο σκοπό και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Από την ώρα που θα έχει επιτελέσει τη βασική της αποστολή και όλα δείχνουν ότι θα είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα, θα παραδώσει στην επόμενη εκλεγμένη κυβέρνηση. Η κληρονομιά της θα είναι αυτή αλλά και το ξεκίνημα την επόμενη ημέρα μιας καινούργιας εποχής, ακόμα πιο βαθιάς και συνειδητής εθνικής συνεννόησης, για το καλό της πατρίδας και του λαού μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό επιδιώκουμε και αυτό θα ήταν ένας ισχυρός σταθεροποιητικός παράγοντας για τις μετέπειτα εξελίξεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αυτοδυναμία αποκλείει τη συνεργασία;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το αντίθετο. Την καθιστά ακόμα πιο ουσιαστική και χρήσιμη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτρέπεται βουλευτές κόμματων που στηρίζουν την κυβέρνηση να καταψηφίζουν άρθρα και νομοσχέδια ή να αποχωρούν από τη Βουλή;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η αυτονομία κρίσης του βουλευτή, είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα. Από εκεί και πέρα, τα κόμματα είναι και συλλογικοί οργανισμοί και στους κόλπους τους είναι εύλογο να εκδηλώνονται και διαφορετικές απόψεις. Ωστόσο, οδηγός αυτές τις κρίσιμες ώρες, δεν είναι η ατομική μας επιβίωση, αλλά η συλλογική εθνική προσπάθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε καταγραφεί ως ο πολιτικός της σύνθεσης. Υπήρξατε και ο πρώτος που χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο δέκα χρόνια πριν. Αισθάνεστε δικαιωμένος;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η εθνική συνεννόηση ήταν πάντα για μένα μια σταθερά της πολιτικής μου σκέψης και της πολιτικής μου κουλτούρας. Ποτέ δεν υπέστειλα αυτή τη σημαία, γιατί πίστευα και πιστεύω ότι σε μια Δημοκρατία, εκεί είναι που αναδεικνύεται η δύναμή της. Πάντα έλεγα, ότι η Δημοκρατία είναι η πολιτική τέχνη της σύνθεσης. Μόνο που αυτό έχει μεγαλύτερη χρησιμότητα, όταν δεν συντελείται πάνω στην κρίση αλλά πριν φτάσουμε σ’ αυτήν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει ακουστεί ότι θα είστε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Τελικά θα είστε υποψήφιος στην Α’ Αθήνας; Είναι στις προθέσεις σας να βοηθήσετε κάποιους συνυποψηφίους σας;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι αλήθεια. Θα είμαι και πάλι υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών. Εκεί που ως Δήμαρχος για δύο ολόκληρες θητείες, αλλά και στη συνέχεια, υπάρχω ως πολιτικός.
Η παρουσία μου στην πολιτική, περνάει πάντοτε από την έγκριση, τη στήριξη και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.
Από το 2004, που εκλέγομαι στην Α΄ Αθηνών, είναι γνωστό ότι ποτέ δεν ευνόησα αλλά ούτε και ευνοήθηκα από εκλεκτικές σχέσεις. Συνεπώς, ο καθένας από τους υποψηφίους έχει τη δική του διαδρομή και πρέπει να βρίσκει το δρόμο ανοιχτό για να συναντηθεί με τους πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως Πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, έχετε καταθέσει κάποιες προτάσεις. Μήπως θα είναι αργά για τη χώρα όταν θα έχουν υλοποιηθεί;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς εργάζονται και προαναγγέλλουν τη νέα μεταπολίτευση που θα ακολουθήσει τη μεγάλη και βαθιά κρίση που βιώνουμε αυτόν τον καιρό αλλά και το τέλος της μεταπολίτευσης που ξεκίνησε το 1974.
Προϋπόθεση όμως, για να ξαναβρεί η πατρίδα μας τον προσανατολισμό και το βηματισμό της και να εμπνεύσει πάλι το λαό μας αλλά και να ενδυναμώσει τους θεσμούς και τη διεθνή της παρουσία, είναι ένα νέο σύγχρονο θεσμικά ισχυρό κράτος. Και σε αυτό στοχεύει η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Οραματιζόμαστε και δουλεύουμε για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας, τη Νέα Ελλάδα.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αλλος ενας λιμοκοντορος που ονομαζεται αβράμης.

Ανώνυμος είπε...

NA TOU PEITE NA PAEI NA GAMHTHEI

greco είπε...

Παπάρια μεντολες

ΟΛΥΜΠΙΟΣ είπε...

ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟΠΟ Ο ΑΤΣΑΛΑΚΩΤΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΤΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΔΕΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΓΩΝΙΑ ΑΠ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ

Ανώνυμος είπε...

Από ποιόν αντλεί το δικαίωμα αυτός ο κύριος να χρησιμοποιεί τη λέξη ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, όταν δείνει τη συγκατάθεσή του, συμμετέχοντας σ΄αυτή την κυβέρνηση, για ρίμαγμα της χώρας μας και όταν διερωτάται για αποφάσεις ρείχνει το μπαλάκι στους άλλους;