Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Επέλαση "προς Ανατολάς" των LΕΟ2Α4 στον Βόρειο Έβρο


Με μια εντυπωσιακή άσκηση, η οποία καταγράφηκε σε βίντεο, έστειλε μια πρώτη "απάντηση" το ΓΕΣ στην απόκτηση ακτοδρόμων διάβασης αρμάτων που απέκτησε η Τουρκία και εφοδίασε άμεσα τις τεθωρακισμένες μεραρχίες της στην Ανατολική Θράκη, αλλά και στην επικείμενη απόκτηση γεφυρών ταχείας ζεύξεως κωλυμάτων.

Το βίντεο (το πρώτο του είδους) δείχνει επέλαση ελληνικών αρμάτων μάχης ...
Leopard-2A4 στην Περιοχή Ευθύνης της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στον βόρειο Έβρο, μια περιοχή που ήταν το κέντρο επίθεσης της "Βαριοπούλας" και λόγω γεωγραφικής διαμόρφωσης θεωρείται ακόμα μέχρι σήμερα "αχίλλειος πτέρνα" της ελληνικής διάταξης.

Κατά την διάρκεια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τα ασκούμενα τμήματα πραγματοποίησαν με τα άρματα μάχης Leopard 2A4 της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, τακτικές ασκήσεις, διέλευση υδάτινου κωλύματος ("Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι μια επιθετική κίνηση μπορεί να είναι αμφίδρομη. Όχι μόνο από ανατολάς προς δυσμάς, αλλά και από δυσμάς προς ανατολάς" δήλωσε στο defencenet.gr ανώτατος αξιωματικός της Διεύθυνσης Τεθωρακισμένων), βολές διαφόρων οπλικών συστημάτων καθώς και εκπαίδευση στις διαδικασίες αντιμετώπισης προβλημάτων Διοικητικής Μέριμνας όπως αντικατάσταση κινητήρα άρματος στο πεδίο της μάχης, διακομιδή τραυματία κτλ.

Η άσκηση για άλλη μία φορά απέδειξε το ετοιμοπόλεμο των μονάδων και την αποτελεσματικότητα των μέσων που χρησιμοποιούν οι σχηματισμοί του ΕΣ στον Έβρο παρά τους οικονομικούς περιορισμούς.