Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Το Ισραήλ απαγόρευσε τη λέξη «Ναζί»


Η εβραϊκή κυβέρνηση του Ισραήλ κατέθεσε νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο στο οποίο αναφέρεται η απαγόρευση της λέξης Ναζί και των παραγώγων της ....

με ποινή φυλάκισης έως έξι μήνες για τους παραβάτες του νομοσχεδίου και την επιβολή προστίμου 25 χιλιάδων δολαρίων.


Ο κατατεθείς νόμος αναφέρεται στη ναζιστική γενοκτονία των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και απαγορεύεται κάθε αναφορά της λέξης, φωτογραφίας, ζωγραφικής, γλυπτικής που περιέχει σύμβολα όπως η σβάστικα, εκτός από τις περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε μερικές ημέρες μετά από τις διαδηλώσεις Ορθόδοξων Εβραίων, που διαμαρτυρήθηκαν φορώντας τις ναζιστικές στολές που φορούσαν οι κατάδικοι στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Χιλιάδες ορθόδοξοι Εβραίοι διαμαρτυρήθηκαν για επιθέσεις που δέχονται από κοσμικά μέσα ενημέρωσης για τις απόψεις τους και με την ενέργειά τους αυτή, υποδήλωναν ότι παρόμοιες μεταχειρίσεις υπήρχαν στην ναζιστική εποχή.

Οι Ορθόδοξοι Εβραίοι, αποτελούν περίπου το 10 τοις εκατό του πληθυσμού του Ισραήλ και κατηγορούνται ότι προσπαθούν να επιβάλουν τις αυστηρές πεποιθήσεις τους στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Μερικά από τα αιτήματά τους είναι να υπάρχουν χωριστά, για άνδρες και γυναίκες, λεωφορεία, πεζοδρόμια και δημόσιοι χώροι, σχολεία κλπ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση καταδίκασε τις ενέργειες των θρησκευτικών εξτρεμιστών που έκαναν μεγάλες διαδηλώσεις στη χώρα, αναφέροντας ότι «το Ισραήλ δεν πρόκειται να γίνει Ιράν».
--
bbc Turkce