Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Η Τουρκία ζητά από το Λίβανο να παγώσει την συμφωνία με Κύπρο


Ο Λίβανος θα πρέπει να αναστείλει τη διαδικασία για την επικύρωση της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Κύπρο, μέχρι την επίλυση του Κυπριακού αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, επικαλούμενος τουρκικές διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με την αγγλόγλωσση τουρκική...
εφημερίδα “Today’s Zaman”, οι πηγές, που δεν κατονομάζονται, ανέφεραν στην εφημερίδα ότι ο Λίβανος θα μπορούσε να προβεί σε ενέργειες για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις παράκτιες περιοχές του, ακόμη και χωρίς τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικατι είχε αναφέρει ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις επαφές με την Τουρκία και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, αναφορικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Η εφημερίδα γράφει ότι, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, το θέμα δεν αφορά τόσο την Τουρκία, η οποία δεν εγείρει κανένα ζήτημα αναφορικά με την οριοθέτηση της θαλάσσιας περιοχής του Λιβάνου, αλλά το ψευδοκράτος.

Οπως προστίθεται, η Τουρκία παρακολουθεί το θέμα στενά, με στόχο την προστασία των Τουρκοκυπρίων, που, όπως αναφέρεται, έχουν ίσα δικαιώματα με τους Ελληνοκύπριους στο σύνολο των ενεργειακών αποθεμάτων στις παράκτιες περιοχές του νησιού.

www.kathimerini.com.cy