Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Ενημέρωση της Βουλής για τη μειονότητα σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο


Έκκληση βοηθείας και στήριξης σε θεσμικά θέματα προς την Επιτροπή του Ελληνισμού της Διασποράς αλλά και την ελληνική πολιτεία απηύθυναν οι επικεφαλής της Ομοσπονδίας, των Ενώσεων και Συλλόγων της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, στην ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της ...Βουλής, που πραγματοποίησαν σήμερα, παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, Πέτρο Παναγιωτόπουλο.


Ο απολογισμός, μολονότι θετικός για το 2011, με συναντήσεις αξιωματούχων της Τουρκίας, αναγνώριση της ελληνικής ιδιοκτησίας ορισμένων ιδρυμάτων και έγκριση λειτουργίας ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο, δεν αφήνει αμφιβολία, όπως εξήγησαν οι Έλληνες ομογενείς, ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για πολύ βασικά αιτήματά τους.

Η αποκατάσταση και θεραπεία των αδικιών κατά των ελληνικών κοινοτήτων, που συντελέστηκαν μετά το 1923, αποτελούν ακόμη ζητούμενο, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ), Νίκος Ουζούνογλου.

Πρόσθεσε επίσης ότι βασικός άξονας δράσης της στρατηγικής της ΟΙΟΜΚΩ αποτελεί το σκεπτικό ότι το διεθνές δίκαιο δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο μέλλον, αλλά να αποκαταστήσει και τα θύματα του παρελθόντος, ενώ κρίνονται μείζονος σημασίας αφενός το θέμα της αναβάθμισης της ελληνικής παιδείας και αφετέρου η αμέριστη συμπαράσταση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΙΟΜΚΩ, για τη χρονιά που μόλις πέρασε ο απολογισμός των επαφών με την τουρκική κυβέρνηση και αντιπολίτευση, όπου τέθηκαν τα θέματα που πρέπει να λυθούν για να ξεκινήσει η διαδικασία της αποκατάστασης, ήταν αρκετά γόνιμος, καθώς υπήρξε μεταξύ άλλων μία πρώτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ερντογάν αλλά και τους υπουργούς Εξωτερικών, κ. Νταβούτογλου και Παιδείας κ. Ντιντζέρ.

«Η πλήρης αποκατάσταση των δικαιωμάτων των ελληνικών κοινοτήτων είναι ζητήματα που τίθενται χωρίς φόβο και πάθος», επισήμανε ο κ. Ουζούνογλου.

Στα θετικά αποτελέσματα του 2011 μπορεί κανείς να καταχωρήσει την δημοσίευση του κανονισμού με ισχύ νόμου για την επιστροφή των κατασχεθέντων ακινήτων των ευαγών ιδρυμάτων, τη διανομή 10 τίτλων ελληνικών βιβλίων γλώσσας και μαθηματικών, την αναγνώριση της ελληνικής ιδιοκτησίας του κεντρικού παρθεναγωγείου του Πέρα, της σχολής Γαλατά, και του ομογενειακού ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, καθώς επίσης και την άρση της απαγόρευσης άλλης χρήσης (πολιτιστική, ερευνητική) στα ομογενειακά σχολεία, υπογράμμισε ο κ. Ουζούνογλου.

Άλυτα παραμένουν πολλά θέματα, καθώς τα βήματα είναι πολύ αργά, εξήγησε ο κ. Ουζούνογλου, με βασικό αυτό των κληρονομικών δικαιωμάτων αλλά και το ζήτημα της θεραπείας των αδικηθέντων, ενώ δεν έχει εκδηλωθεί καμία υποστήριξη για τις νέες γενιές των Κωνσταντινοπολιτών, Ιμβρίων και Τενεδίων, που θα ήθελαν να επαναπατριστούν. Σχετικά με το τελευταίο, ο ίδιος κατηγορηματικά διέψευσε δημοσιεύματα σε ελληνικό και τουρκικό Τύπο περί επιστροφής των Ρωμιών στην Πόλη.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι σχετικά με την παιδεία, σημαντική, μεταξύ άλλων πεπραγμένων, είναι η σύνταξη μελέτης σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας για την αναδιοργάνωση των σχολείων και την αναβάθμιση των υπηρεσιών, καθώς επίσης και η προσπάθεια ίδρυσης φορέα συντονισμού της ομογενειακής παιδείας για την άμεση επίλυση των προβλημάτων.

Ο κ. Ουζούνογλου τόνισε, επίσης, την «ανάγκη να σταματήσει η ανοχή σε πρακτικές σφετερισμού από ελάχιστους ομογενειακών ιδρυμάτων, από όλες τις πλευρές».

Την καταγγελία επανέλαβε αναλυτικότερα ο νομικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Κτιστάκης, κατονομάζοντας τους προέδρους δύο ευαγών ιδρυμάτων, τους κ.κ. Δημήτριο Καραγιάννη και Κωνσταντίνο Μπελαλίδη, οι οποίοι αρνούνται τη διεξαγωγή εκλογών και παραμένουν στις θέσεις τους από το 1991.

Ο κ. Κτιστάκης ενημέρωσε επίσης ότι, την προσεχή εβδομάδα, θα κατατεθεί αγωγή για την επιστροφή ιδιοκτησίας τριών ναών του Γαλατά, μια δικαστική μάχη που θα δοθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όσο σκληρή κι αν είναι.

Η ιστορική επίσκεψη του τέως υπουργού Εξωτερικών, κ. Λαμπρινίδη στην Ίμβρο, μαζί με την αδειοδότηση ίδρυσης ελληνικού σχολείου είναι τα δύο θετικά σημεία του 2011, όπως εξήγησαν ο Β΄ αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών, Στέλιος Πούλαδος και ο πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης, Παύλος Σταματίδης.

Τα αρνητικά όμως παραμένουν, καθώς οι ομογενείς παλεύουν για το δικαίωμα να μπορούν να κληρονομήσουν την περιουσία των γονιών τους. Όσο για τη γη που απαλλοτριώθηκε το 1964, σήμερα, 22 από τα καλύτερα παραθαλάσσια αγροτεμάχια επιχειρείται, όπως ανέφεραν, να δοθούν σε Τούρκους επιχειρηματίες για τουριστικές εγκαταστάσεις.

Ιδιαίτερη σημασία για το νέο ελληνικό σχολείο θα έχουν οι όροι λειτουργίας του, με βασικό αίτημα να μπορούν να εγγραφούν σε αυτό και τα παιδιά των Ελλήνων υπηκόων, είπε ο κ. Σταματίδης.

Την ανάγκη τουριστικής ανάπτυξης στην Τένεδο από νέους ανθρώπους που θα δραστηριοποιηθούν παραγωγικά και θα δώσουν κατοίκους και ζωή στο νησί, επισήμανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τενεδίων «Ο Τέννης», Απόστολος Κερκινέογλου. «Χρέος μας είναι να διατηρήσουμε ό,τι μας ανήκει» είπε, προσθέτοντας ότι η οικονομική δυσχέρεια στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό κίνητρο ανάπτυξης για την Τένεδο.

Την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της πολιτικής του ΥΠΕΞ για την ομογένεια αλλά και συντονισμού και συνεννόησης των συναρμοδίων υπουργείων επισήμαναν αρκετοί βουλευτές.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Αγκυρα απορρίπτει το αίτημα για «αμοιβαιότητα» στα μειονοτικά δικαιώματα

Τα δικαιώματα που αναγνωρίζει το τουρκικό κράτος στους πολίτες του δεν αποτελούν αντικείμενο αμοιβαιότητας, τόνισε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Ο κ. Αρίντς απάντησε σε ερώτηση της αντιπολίτευσης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP), η οποία ζήτησε την εφαρμογή αβεβαιότητας για τα δικαιώματα που αποκτούν τα ευαγή ιδρύματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία."Δεν τίθεται θέμα αμοιβαιότητας", είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος και εξήγησε ότι τα δικαιώματα που εγγυάται ένα κράτος στους δικούς του υπηκόους δεν καθορίζονται από την συμπεριφορά και την πολιτική άλλων κρατών". "Οι μειονότητες αποτελούνται από δικούς μας πολίτες" είπε ο Αρίντς.Η αντιπολίτευση, που επικρίνει τον νόμο για τα ευαγή ιδρύματα, ζητούσε να εφαρμοσθεί ο νέος νόμος μόνον εφόσον αντίστοιχος νόμος θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, και στην Κύπρο.Ο νέος νόμος που εισήχθη το περασμένο Αύγουστο, αποκαθιστά τη χρηστή διοίκηση των ιδρυμάτων από τα μέλη τους και αποδίδει στα ιδρύματα περιουσιακά στοιχεία που είχαν -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- κατασχεθεί από το κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ