Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΥΨΩΣΕ ΣΤΗΝ UNESCO Ο ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΑΜΠΑΣ


Σε μία συμβολική, αλλά ιδιαίτερης σημασίας, κίνηση προχώρησε την Τρίτη ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς. Ο Μ.Αμπάς ύψωσε τη σημαία της Παλαιστίνης στο κεντρικό κτίριο της UNESCO στο Παρίσι, εκφράζοντας την ελπίδα του η κίνηση αυτή να ανοίξει το δρόμο...

«για τη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης». Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος δήλωσε ότι «είναι συγκινητικό να βλέπουμε τη σημαία μας δίπλα σε αυτές των άλλων κρατών».

Τόνισε ότι πρόκειται για «ιστορική στιγμή», μιας και πρόκειται για ...την «πρώτη αναγνώριση» της Παλαιστίνης.

Ο Μαχμούντ Αμπάς παρακολούθησε την σημαία με τα χρώματα της Παλαιστίνης (κόκκινη, μαύρη, πράσινη και λευκή) να κυματίζει υπό βροχή, καθώς δημοσιογράφοι και ξένοι διπλωμάτες χειροκροτούσαν, υποδεχόμενοι το τελευταίο μέλος της UNESCO.

Η ψηφοφορία για την ένταξη της UNESCO αποτέλεσε διπλωματική νίκη για τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, ο οποίος, εξαιτίας της απουσίας ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ, αποφάσισε να προωθήσει την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ.

Όταν είδε ότι κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν, προώθησε την ένταξη της Παλαιστίνης στην UNESCO, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ και του Καναδά που διέκοψαν τη χρηματοδότησή τους στον διεθνή οργανισμό.

Η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, δήλωσε την Τρίτη ότι ελπίζει πως η ένταξη της Παλαιστίνης στον Οργανισμό θα προωθήσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ, όμως, δηλώνει ότι η ένταξη της Παλαιστίνης στην UNESCO δεν θα φέρει αλλαγές στην περιοχή, αντιθέτως θα απομακρύνει την προοπτική μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
πηγή