Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Steve Jobs: Αντισυμβατικός μέχρι το τέλος



Ένας από τους στενότερους φίλους και συνεργάτες του Στιβ Τζομπς, ο Άβι Τεβάνιαν αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές...
σχετικά με τη ζωή και την αρρώστια του μεγάλου αφεντικού της Apple, αρρώστια που τελικά οδήγησε στον θάνατό του.
Ο Στιβ είχε γύρω του ένα «πεδίο μετάλλαξης της πραγματικότητας», λέει ο Άβι, που τον βοηθούσε να πείθει τους ανθρώπους να αγωνίζονται και να καταφέρνουν το ακατόρθωτο.


Αυτό το σύστημα ιδεών που είχε, τον έκανε να αρνηθεί οποιαδήποτε συμβατική θεραπεία για τον καρκίνο με τον οποίο είχε διαγνωστεί, κυρίως στα κρίσιμα πρώτα στάδια της αρρώστιας. Αντιθέτως προτίμησε να αναζητήσει εναλλακτικές θεραπείες και να ακολουθήσει μια ειδική δίαιτα.

«Ο Στιβ ήταν αντισυμβατική προσωπικότητα και όταν έφτασε ή ώρα να αντιμετωπίσει την αρρώστιά του, ακολούθησε με χαρά μη συμβατικές μεθόδους. Πίστευε πραγματικά πως θα μπορούσε να θεραπεύσει τον εαυτό του χρησιμοποιώντας τες».

Ο Στιβ Τζομπς αρνήθηκε επανειλημμένες εκκλήσεις να κάνει εγχείρηση στα αρχικά στάδια διάγνωσης του καρκίνου. «Πολλοί από μας, συμπεριλαμβανομένων του εαυτού μου, της γυναίκας του και φίλων του λέγαμε: ‘Στιβ, ξέρεις, ίσως θα πρέπει να κάνεις απλά την εγχείρηση και να ξεμπερδεύεις’. Ήταν το είδος ανθρώπου που έπειθε τον εαυτό του πως τα πάντα ήταν δυνατά, απλά ήταν θέμα ευκολίας. Αυτό μπορεί να ίσχυε στον σχεδιασμό προϊόντων, όπου πλησίαζε ανθρώπους και τους ζητούσε κάτι το οποίο το θεωρούσαν αδύνατο. Αυτός θα επέμενε και θα έλεγε, ‘Το ξέρω ότι είναι αδύνατο, αλλά θέλω να προσπαθήσεις’, και τελικά η θέλησή του επικρατούσε και τα κατάφερναν!».

Ο Στιβ Τζομπς δημοσίευσε τα νέα της αρρώστιας του το 2003, αφού συμφώνησε να κάνει την εγχείρηση και αφού ο καρκίνος είχε ήδη εξαπλωθεί. Αντιλήφθηκε και ο ίδιος ότι η καθυστέρηση ήταν λάθος και μάλιστα εκμυστηρεύτηκε στον προσωπικό του βιογράφο πως «Έπρεπε να έχω κάνει την εγχείρηση νωρίτερα».
Το παραπάνω άρθρο είναι απόσπασμα από το τηλεοπτικό αφιέρωμα του BBC στον ιδρυτή της Apple και πρωτοπόρο της τεχνολογίας Στιβ Τζομπς.
epikaira