Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ιλιγγιώδεις τιμές για αρχαία ελληνικά νομίσματα σε δημοπρασία Morton & Sotheby's



Image

Στη δημοπρασία αρχαίων ελληνικών νομισμάτων που διεξήχθη από τον οίκο Morton & Eden LTD σε συνεργασία με τoν διεθνούς φήμης οίκο Sotheby’s, ένα από τα νομίσματα αυτά πωλήθηκε στο... ιλιγγιώδες ποσό των 479.000 δολαρίων, μια τιμή που καταγράφεται ως παγκόσμιο ρεκόρ γι' αυτή την κατηγορία δημοπρασιών. 
Πρόκειται για ένα νόμισμα από την ....
αρχαία Γόρτυνα της Κρήτης, που χρονολογείται περίπου στα 360/50 – 332 π.Χ. και στο οποίο αναπαρίσταται ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία με τη μορφή ταύρου. Το συγκεκριμένο νόμισμα είναι αργυρό, ζυγίζει 11,52 γραμμάρια και είναι το πιο εκλεπτυσμένο από τα τρία νομίσματα που έχουν διασωθεί στην κατηγορία του.
Image
Το πιο εντυπωσιακό και ασυνήθιστο σε αυτό είναι οι μεταμορφώσεις του Δία, στη μια όψη σε αετό και στην άλλη σε ταύρο, προκειμένου να προσεγγίσει (για να αποπλανήσει) τη μισόγυμνη Ευρώπη που παρουσιάζεται καθισμένη σε ένα δέντρο (πιθανότατα ιτιά), με το δεξί χέρι να σηκώνει ένα πέπλο και στο αριστερό να κρατάει ένα αετό. Στην πίσω πλευρά του νομίσματος παρουσιάζεται ο Δίας μεταμορφωμένος σε ταύρο, έτοιμος να πλανεύσει την Ευρώπη.
Στο σύνολο, τα αρχαία νομίσματα που δημοπρατήθηκαν (ανάμεσά τους ένα τετράδραχμο από τις Συρακούσες, τετράδραχμο από τη Ρόδο κ.ά.) συγκέντρωσαν το αστρονομικό ποσό των 4 εκατομμυρίων στερλίνων, υπερβαίνοντας τον αρχικό υπολογισμό που είχαν κάνει οι οίκοι, κατά περίπου τρεις φορές. Έτσι έκλεισε μία από τις επικερδέστερες δημοπρασίες του είδους που έγιναν ποτέ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

AMHN KAI STO EYRΩ

Ανώνυμος είπε...

Να κόψουμε μερικά να ξεχρεώσουμε.
ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ