Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Διπλό μήνυμα της Ρωσίας: Νέα δοκιμή ICBM-Ο Bulava σε υπηρεσία


Μία νέα ρωσική πυραυλική δοκιμή με πύραυλο RS-18 (SS-19 Stiletto) πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κοσμοδρόμιο του Baikonur αποδεικνύοντας την ετοιμότητα των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσίας.

Πρόκειται για την 6η δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μέσα σε δύο μήνες αν υπολογιστούν οι δύο δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν για την ανάπτυξη του...
πυραύλου SS-N-30 Bulava στις 23 Δεκεμβρίου (δύο πύραυλοι) και στις 28 Οκτωβρίου, οι δοκιμές πιστοποίησης σωστής λειτουργίας δύο πυραύλων SS-25 Sickle (Topol) στις 28 Οκτωβρίου και στις 3 Νοεμβρίου αντίστοιχα, την δοκιμή του αντιβαλλιστικού πυραύλου ABM-3 Gazelle στις 21 Δεκεμβρίου και την πλέον πρόσφατη δοκιμή του πυραύλου SS-19 Stiletto σήμερα 27 Δεκεμβρίου.

Οι δοκιμές πιστοποίησης της σωστής λειτουργίας των ρωσικών βαλλιστικών στρατηγικών πυραύλων πραγματοποιείται σε τακτικά διαστήματα και για το 2012 η διοίκηση στρατηγικών πυραύλων σχεδιάζει
να πραγματοποιήσει 11 δοκιμές.

Με τον τρόπο αυτό η Ρωσία ελέγχει την απόδοση και την ετοιμότητα του βαλλιστικού της πυρηνικού οπλοστασίου, στέλνοντας παράλληλα τα κατάλληλα μηνύματα στους πυρηνικούς της ανταγωνιστές. Από την άλλη πλευρά η συνεχόμενη ανάπτυξη νέων βαλλιστικών πυραύλων όπως ο πύραυλος RS-24 Yars και ο υπό σχεδίαση νέος διηπειρωτικός πύραυλος υγρών καυσίμων που θα εκτοξεύεται από προστατευόμενες βάσεις εκτοξεύσεις και θα αντικαταστήσει τον πύραυλο SS-18 Satan Mod 6 αποτελούν την εγγύηση για την διατήρηση της ρωσικής πυρηνικής ισχύς και ένα από τους βασικούς πυλώνες της ρωσικής τριάδας πυρηνικής αποτροπής.

Ανάλογη είναι και η κινητικότητα που δείχνει το ρωσικό Ναυτικό το οποίο μετά την επιτυχημένη δοκιμή εκτόξευσης δύο πυραύλων SS-N-30 Bulava πριν από λίγες ημέρες ενέταξε τους νέους πυραύλους στο ρωσικό οπλοστάσιο με κάθε επισημότητα.

Το 2012 θα βρεί τις ρωσικές πυραυλικές δυνάμεις εξοπλισμένες με νέα βαλλιστικά πυραυλικά συστήματα πιο αποτελεσματικά πιο αποτρεπτικά για κάθε πιθανό αντίπαλο και όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μίας διαδικασίας η οποία ξεκίνησε σταδιακά πριν από μία δεκαετία καθιστώντας την Ρωσία μία σύγχρονη αδιαμφισβήτητη πυρηνική δύναμη γεγονός που της επιτρέπει να συγκεντρώσει τις προσπάθειες της στην ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των συμβατικών της δυνάμεων.