Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

FT: Τσετσένοι και ψυχασθενείς "έσωσαν" τον Putin


By Charles Clover, Courtney Weaver (Μόσχα)

Το κυβερνών κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας κατάφερε μετά βίας να κρατήσει την πλειοψηφία των εδρών στην κάτω βουλή, χωρίς να εξασφαλίσει πλειοψηφία των ψήφων και υπό την σκιά των κατηγοριών για νοθεία στις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Η Ενωμένη Ρωσία, το κόμμα του πρωθυπουργού Vladimir Putin, εξασφάλισε 49,54% των ψήφων, έναντι 64,3% το 2007, αποτέλεσμα που δίνει στο...
κόμμα 238 έδρες στην βουλή των 450, σε σχέση με 315 που κατείχε.

Η αποδυνάμωση αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το κυρίαρχο κόμμα, που αντιμετωπίζει την έντονη δυσαρέσκεια του εκλογικού κόμματος το οποίο συχνά το χαρακτηρίζει «κόμμα απατεώνων και κλεφτών.» Η Ενωμένη Ρωσία θα επιχειρήσει τώρα να επιτύχει κυβέρνηση συνασπισμού με τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης που κατέχουν έδρες στην Δούμα.

Ο κ. Putin, που θα διεκδικήσει την προεδρία τον Μάρτιο, αντέδρασε με εμφανή αναστάτωση στο μεγάλο μέγεθος της απώλειας της στήριξης προς το κόμμα του. Η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι ο κ. Putin και πάλι θα υπερισχύσει στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, ωστόσο «η ατμόσφαιρα έχει ανατραπεί αιφνιδιαστικά εναντίον του ηγέτη», όπως σχολίασε ο κ. Alexei Mitrofanov βουλευτής του κόμματος Δίκαιη Ρωσία, το οποίο έλαβε 13%.

Ο κ. Gleb Pavlovsky, επικεφαλής του Ιδρύματος Αποτελεσματικής Πολιτικής, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «καταστροφικό για το μοντέλο κάθετης πολιτικής διακυβέρνησης», προσθέτοντας ότι η συμπεριφορά του Κρεμλίνου, που τον Σεπτέμβριο παρουσίασε στους ψηφοφόρους ένα τετελεσμένο γεγονός με την επιστροφή του κ. Putin στην προεδρία τον ερχόμενο χρόνο, έχει «εξουθενώσει» τους πολίτες.Ο ίδιος εκτιμά ότι ο μεγάλος κίνδυνος για την Ενωμένη Ρωσία είναι το γεγονός της κακής εκλογικής εμφάνισης στις περιοχές με ρωσική εθνική πλειονότητα, όπου τα σύνολα για το κυβερνών κόμμα κινήθηκαν στο 32-37% κατά μέσο όρο, ενώ σε περιφέρειες με ρωσική εθνική μειονότητα όπως Kalmykia, Kabordino Balkariya και Tuva, τα ποσοστά ήταν υψηλά για την παράταξη.
Δεύτερο κόμμα στην αναμέτρηση αναδείχθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα, με 19,2% των ψήφων, ενώ το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Vladimir Zhirinovsky ακολούθησε με 11,7%. Το κόμμα της Δίκαιης Ρωσίας έλαβε 13% των ψήφων.
Η ενίσχυση της αντιπολίτευσης ανοίγει την πιθανότητα πολιτικών συμμαχιών στην Δούμα, με την Ενωμένη Ρωσία πιθανόν να συμμαχεί με την Δίκαιη Ρωσία και / ή τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς για να εξασφαλίσει την μεγάλη πλειοψηφία.

Πάντως, φοβούμενες το κακό αποτέλεσμα της Κυριακής, οι ρωσικές αρχές είχαν εξαπολύσει προκαταβολικά καθολική πολιτική επίθεση εναντίον τόσο των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο και των ουδέτερων παρατηρητών, προφανώς με στόχο να μην αμφισβητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.
Πολλοί παράγοντες καθώς και διεθνείς παρατηρητές αναφέρουν ότι εκδηλώθηκε ευρεία νοθεία στην ψηφοφορία και την καταμέτρηση, χωρίς την οποία τα νούμερα της Ενωμένης Ρωσίας θα ήταν πολύ χαμηλότερα.
«Αν παρατηρούσες το κλείσιμο της κάλπης, όπως εγώ, θα έβλεπες ότι δεν ακολουθείται το πρωτόκολλο. Εξαφανίζονται κατάλογοι των ψηφοφόρων, βρίσκονται ανοιχτές κάλπες… Και τυφλός να είσαι, βλέπεις ότι γίνονται παραβιάσεις,» ανέφερε ο κ. Tiny Kox του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τα πλέον αμφισβητήσιμα αποτελέσματα προήλθαν από περιοχές οι οποίες σπαράζονται από συγκρούσεις αυτονομιστών, όπως ο βόρειος Καύκασος, όπου η νοθεία θεωρείται εθνικό σπορ. Για παράδειγμα, το 99,5% των κατοίκων της Τσετσενίας ψήφισαν την Ενωμένη Ρωσία, όπως και το 91% του Νταγκιστάν. Ανάλογη ήταν η εμφάνιση στις ψυχιατρικές κλινικές (!) όπως πάνω από το 90% των ψηφοφόρων ψηφισαν υπερ του κυβερνώντος κόμματος.

«Ο Καύκασος και οι ψυχιατρικές κλινικές διέσωσαν την Ενωμένη Ρωσία από τον πλήρη εξευτελισμό,» ανέφερε στο πρωτοσέλιδό της η ιστοσελίδα Topnews.ru.


ΠΗΓΗ: FT.com