Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΑΝΖ


Βρετανοί δικαστές αποφάσισαν σήμερα ότι η απόφαση σχετικά με την έκδοση ή μη στη Σουηδία του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στη Σουηδία θα πρέπει να ληφθεί από το Ανώτατο...
Δικαστήριο της Βρετανίας.



Η υπόθεση, που διαρκεί ένα χρόνο, αφορά κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση από δύο πρώην εθελόντριες του WikiLeaks τον Αύγουστο του 2010.

Ο Ασάνζ, που ζει στη Βρετανία από τη σύλληψή του στη χώρα τον Δεκέμβριο του 2010, αρνείται ότι διέπραξε όσα του αποδίδονται. Πλέον η υπεράσπισή του έχει 14 ημέρες για να ασκήσει και τυπικά έφεση, και αυτό σημαίνει ότι η παραμονή του στη χώρα θα διαρκέσει τουλάχιστον ως τις αρχές του 2012.

Ο Ασάνζ είχε φυλακιστεί για εννιά ημέρες μετά τη σύλληψή του. Απελευθερώθηκε με εγγύηση μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα και έκτοτε ζει στην κατοικία ενός εύπορου υποστηρικτή του WikiLeaks στην ανατολική Αγγλία.

Ο ιδρυτής του ιστοτόπου που δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ, προκαλώντας την οργή της Ουάσινγκτον, λέει ότι οι σε βάρος του κατηγορίες έχουν πολιτικά κίνητρα.

Ο 40χρονος Αυστραλός είχε χάσει στην προηγούμενη απόπειρά του να ακυρωθεί η έκδοσή του στη Σουηδία, όταν τη 2α Νοεμβρίου δύο εφέτες επικύρωσαν την απόφαση να εκδοθεί.

Το 2010 ο WikiLeaks είχε δημοσιεύσει 391.832 διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα για τον πόλεμο στο Ιράκ και 77.000 διαβαθμισμένα επίσημα έγγραφα του Πενταγώνου για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, καθώς και 250.000 τηλεγραφήματα ανάμεσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και 270 αμερικανικές διπλωματικές αποστολές.


πηγη