Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΩΚΕΑΝΟ


Aνεμογεννήτρια ισχύος 2 μεγαβάτ εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά, στον Ατλαντικό Ωκεανό πάνω σε ημικαταδυόμενη πλωτή εξέδρα. Τοποθετήθηκε σε απόσταση περίπου 350 χιλιομέτρων ανοιχτά...
των ακτών της Αγκουσαντούρα, στη βορειοδυτική Πορτογαλία.



Εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, που ανέλαβε το έργο δήλωσε ότι η ανεμογεννήτρια θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τη στεριά, όπου οι άνεμοι είναι ισχυρότεροι.

Η τεχνολογία που χρησιμοποίησε η Principle Power -μία από τις εταιρίες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία WindPlus- για την κατασκευή της πλατφόρμας θα μπορούσε, όπως λέει, να εφαρμοστεί και για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε υπεράκτιες περιοχές, όπου υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αδύνατο να τοποθετηθούν τέτοιες κατασκευές.

«Είναι η ώρα για εκτεταμένες δοκιμές, προκειμένου να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη αυτής της πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας», δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα καινοτομιών της Energias de Portugal Αντόνιο Βιντιγκάλ.

Σύμφωνα με τον όμιλο, θα ακολουθήσουν αρκετές εβδομάδες δοκιμών της ημικαταδυόμενης εξέδρας, που θα κορυφωθούν όταν η ανεμογεννήτρια αρχίσει να παράγει ενέργεια σε πλήρη λειτουργία.