Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΕΛΕΧΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ


Ακόμη και το συμβολικό επίδομα ραδιενέργειας από το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό των εργαζομένων του "Δημοκρίτου" έκοψε το Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο υπάγεται το ερευνητικό Κέντρο. Ένα επίδομα, συμβολικό μεν, αλλά ουσιαστικό για την αναγνώριση που έδινε η Πολιτεία σε όσους έρχονται καθημερινά σε επαφή με ραδιενεργά υλικά.

Ευρισκόμενοι το μεγαλύτερο διάστημα της...
ζωής τους στις πηγές μέτρησης ραδιενέργειας, δίπλα σε επικίνδυνα ραδιενεργά υλικά όπως το κοβάλτιο και το ουράνιο, το τεχνικό προσωπικό του Δημόκριτου εισέπραττε κυμαινόμενο ανάλογα με τις ζώνες επικινδυνότητας μηνιαίο επίδομα ραδιενέργειας, από 88 έως 250 ευρώ. Και όμως, η αναλγησία της Κυβέρνησης διά της κας Διαμαντοπούλου, έφθασε στο σημείο να καταργήσει ακόμη και αυτό το ελάχιστο επίδομα, βάσει του Ενιαίου Μισθολογίου (Ν.4024/11).

Εάν μάλιστα σκεφθεί κανείς ότι το 90% των εργαζομένων στα εργαστήρια μέτρησης ραδιενέργειας, προσβάλλεται και πεθαίνει από καρκίνο, μπορεί να αντιληφθεί ποιο είναι το πολιτικό έγκλημα της Πολιτείας σε βάρος αυτών των ανθρώπων.
Η σφαγή σε μισθούς και επιδόματα που έχουν υποστεί οι διοικητικοί και τεχνικοί υπάλληλοι του "Δημόκριτου" τους οδηγούν στην εξαθλίωση.

Στην κατάργηση του επιδόματος ραδιενέργειας αναφέρθηκε και ο επιστημονικός συνεργάτης του "Δημόκριτου" κ. Νίκος Κατσαρός ο οποίος ήταν κατηγορηματικός: "Είναι πέρα για πέρα άδικο να κόβεται από την Κυβέρνηση με μια μολυβιά και χωρίς καμία τεκμηρίωση, το επίδομα ραδιενέργειας. Την ώρα μάλιστα που είναι γνωστό ότι η υγεία των ανθρώπων αυτών εκτίθεται άμεσα σε κίνδυνο".

Η υπάλληλος Σ.Ν. μητέρα τριών παιδιών η οποία εργάζεται 20 χρόνια στο "Δημόκριτο" ενώ εκτός του Ερευνητικού Κέντρου έχει και άλλα 12 χρόνια ένσημα, είδε το μισθό της να μειώνεται τους τελευταίους μήνες από τα 1.040 στα 780 ευρώ!
Τώρα που της έκοψαν και το επίδομα ραδιενέργειας, βλέπει το μέλλον, τόσο το δικό της όσο και του "Δημόκριτου" πιο ζοφερό.

Η ίδια μας λέει: "Φέτος γιορτάζουν τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Δημόκριτου. Δυστυχώς δεν υπάρχει πια μέλλον σε μας. Μας οδηγούν στην εξαθλίωση ή στην καλύτερη περίπτωση στη φυγή. Μας έχουν κόψει όλα τα επιδόματα, εκτός από το επίδομα παιδιού. Αλλά μην αμφιβάλλετε έτσι όπως πάει η τρόϊκα, σε μια από τις επόμενες δόσεις θα απαιτήσει να κοπεί και αυτό το επίδομα. Η χαριστική βολή για μας ήταν ότι κατάργησαν και το επίδομα ραδιενέργειας. Όχι τόσο για το ποσό το οποίο ούτως ή άλλως δεν ήταν μεγάλο, αλλά νιώθουμε σαν να μας πετούν με μια κλωτσιά έξω από την υπηρεσία. Πολύ φοβάμαι ότι ο Δημόκριτος σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει. Ή θα ιδιωτικοποιηθεί".

ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΝ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ"

Οι δανειστές μας φαίνεται πως ορέγονται ως φιλέτο τον "Δημόκριτο" και δημιουργούν μέσω της Κυβέρνησης τις προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησής του. Το διάσημο Ερευνητικό Κέντρο πέραν από τις μετρήσεις ραδιενέργειας προσφέρει υπηρεσίες και στον τομέα της υγείας και της βιομηχανίας. Συγκεκριμένα: Κατασκευάζει ραδιοφάρμακα, παράγει ιστικά μοσχεύματα, ανιχνεύει λευχαιμίες, κάνει εξετάσεις καρυοτόπων, εξετάσεις για διοξίνες, ενώ χρονολογεί και αρχαιολογικά ευρήματα!

Όλες αυτές τις επιστημονικές δυνατότητες του "Δημόκριτου" εποφθαλμιούν μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες επιδιώκουν να πάρουν στα χέρια τους το Ερευνητικό Κέντρο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι σε λίγο διάστημα ο "Δημόκριτος" θα πάψει να υφίσταται ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και θα περάσει σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η υποβάθμιση που υφίσταται ο "Δημόκριτος" με το κλείσιμο αρκετών εργαστηρίων του, την... κατεδάφιση των μισθών και επιδομάτων του προσωπικού του, την αποστελέχωση του δυναμικού του, δημιουργούν τις ευνοϊκές για τα ιδιωτικά συμφέροντα προϋποθέσεις αποχαρακτηρισμού του ως δημόσιου φορέα.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ: "ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ"

Ο επιστημονικός συνεργάτης του "Δημόκριτου" κ. Νίκος Κατσαρός αναφορικά με το εάν η Κυβέρνηση έχει στόχο να ιδιωτικοποιήσει τον "Δημόκριτο", δήλωσε: " Η Κυβέρνηση δεν έχει δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της αν και ήδη έχει γίνει το πρώτο βήμα ώστε ο Δημόκριτος από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου να μετατραπεί σε Ιδιωτικού Δικαίου. Ήδη εξετάζεται σοβαρά να αντλεί πόρους από τον Ιδιωτικό τομέα".

Μάκης Βραχιολίδης