Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Έρχεται ο «πράσινος» δακτύλιος


Έρχεται ο «πράσινος» δακτύλιοςΤην Πρωτομαγιά του 2012 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο «πράσινος δακτύλιος».

Σήμερα έρχεται στη Βουλή δέσμη μέτρων, που περιλαμβάνει «άνοιγμα» του πράσινου δακτύλιου σε καινούργια οχήματα, ηλεκτροκίνητα, υβριδικά και πετρελαιοκίνητα νέας τεχνολογίας.


Την πρότασή του για τον «πράσινο δακτύλιο», την οποία είχε ανακοινώσει προ μηνός, παρουσιάζει σήμερα στην επιτροπή Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας. Η εφαρμογή του «πράσινου δακτύλιου» που αναμένεται να εμφανιστεί στο κέντρο της Αθήνας, μέσα στα διακριτά όρια του υπάρχοντος δακτύλιου, την 1Η Μαΐου του 2012, θα σημάνει την ελεύθερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αλλά και μια σειρά από νέα μέτρα. Παράλληλα, το υπουργείο επεξεργάζεται να «κατεβάσει» στη συζήτηση για το νέο φορολογικό πλαίσιο μια δέσμη προτάσεων για το «πρασίνισμα» της φορολογικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν προς τον παρόν ανακοινωθεί, ο «πράσινος δακτύλιος» θα επιτρέψει την ελεύθερη κυκλοφορία των μικρών και μεσαίων πετρελαιοκίνητων επιβατικών αυτοκινήτων τεχνολογίας Euro V και Euro VI, καθώς και όσων εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km. Το ίδιο ισχύει και για τα υβριδικά αυτοκίνητα. Τα οχήματα αυτά θα εφοδιαστούν με ειδικό πράσινο σήμα.

Επιπροσθέτως, παλιά ΙΧ, με πρώτη άδεια κυκλοφορίας προ του 1990, θα κυκλοφορούν αλλά μόνο τις μέρες και ώρες που δεν ισχύει ο μικρός δακτύλιος. Θα απαγορευτεί η κυκλοφορία στον μεγάλο δακτύλιο στα φορτηγά 2,2-12 τόνων, με πρώτη άδεια πριν από το 1992. Όλα τα υπόλοιπα ΙΧ θα κυκλοφορούν με το σημερινό σύστημα μονά-ζυγά, ενώ τα παλιά φορτηγά «εξορίζονται», ακόμα και εκτός του Λεκανοπεδίου, και θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο στις εθνικές οδούς, την Αττική Οδό και κύριες οδούς πρόσβασης στα λιμάνια της χώρας.

ΠΗΓΗ: real.gr