Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Η «Μεγάλη Αλβανία» θα γίνει μετά την ένταξη στην ΕΕ…


Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σερέγεβο, Hamza Karçiç, σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα ‘Ζαμάν’ υποστηρίζει ότι η Μεγάλη Αλβανία, το όνειρο κάθε Αλβανού εθνικιστή, θα επιτευχθεί με την ένταξη της Αλβανίας, του...
Κοσσυφοπεδίου και των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με τον Karçiç θα ανατρέψει όλους τους συσχετισμούς, που μεταφράζεται σε δυόμισι ψήφους που θα έχει ακόμη και τη δυνατότητα βέτο στις λήψεις αποφάσεων των δομών της Ευρώπης.

Ως μισή ψήφο, ο καθηγητής, καθορίζει την αλβανική επιρροή στην σκοπιανή ψηφοφορία. Η δυνατότητα αυτή, ισχυρίζεται ο καθηγητής θα επέτρεπε στο αλβανικό κράτος να έχει μεγάλη επιρροή στα Βαλκάνια και με την επίτευξη πολιτικής αλληλεγγύης θα έχει ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη.

Με βάση, μάλιστα, τον πραγματικό μηχανισμό για την εκπροσώπηση των κυβερνήσεων της ΕΕ και των εθνικοτήτων, θα γίνουν προσαρμογές ώστε να ενταχθούν νέα μέλη και το είδος αυτό του υπολογισμού θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ισχυρίζεται ο ακαδημαϊκός.

Στην περίπτωση, εξάλλου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τουλάχιστον δύο επίτροποι θα είναι Αλβανοί από τα ‘αλβανικά κράτη’ και ενδεχομένως και ένας (Αλβανός) από τα Σκόπια.

Με τη λογική ότι η ψηφοφορία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ρυθμίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να βοηθούνται τα κράτη με τους μικρούς πληθυσμούς, παρέχεται ακόμη ένα πλεονέκτημα για τους Αλβανούς, τονίζει στο άρθρο του ο Karçiç.
--


Πηγή: ResPuplica
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα σας διαλύσουν σε 3 περιφέρειες όταν θα μπείτε στην ευρωπαϊκή ένωση!Όχι μεγάλη Αλβανία θα γίνεται αλλά από τα 3 θα πάρετε το μεγαλύτερο!