Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ:Εκ των προτέρων ύποπτος όποιος ταξιδεύει με αεροπλάνο!


Εκ των προτέρων ύποπτος όποιος ταξιδεύει με αεροπλάνο!Νέες αντιδραστικές πλευρές του κειμένου αποκαλύπτουν ακόμα και οι εκθέσεις της ιμπεριαλιστικής Ευρωένωσης.
Οποιοσδήποτε ταξιδεύει αεροπορικώς προς ΗΠΑ, μπορεί να χαρακτηριστεί ύποπτος για τρομοκρατία, να περάσει από ανάκριση στα χέρια Αμερικανών «ειδικών», να έχει φακελωμένα για τουλάχιστον μια 15ετία τα πιο ευαίσθητα προσωπικά του δεδομένα.


Αυτό προκύπτει για τη «νέα» (μόνο τέτοια δεν είναι…) συμφωνία ανταλλαγής στοιχειών που προωθείται μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, με βάση τη γνωμοδότηση επί του κειμένου ακόμα και αυτής της θετικής ως προς το φακέλωμα Ευρωπαϊκής Αρχής Προστασίας Δεδομένων (EDPS).

Η Κομισιόν, χρόνια τώρα προωθεί το φακέλωμα όσων ταξιδεύουν αεροπορικώς από ΕΕ προς ΗΠΑ. Το Συμβούλιο της ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή μεταξύ των δύο μερών της «νέας» συμφωνίας για ανταλλαγή του λεγόμενου PNR (μητρώου στοιχείων επιβατών), με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και του διασυνοριακού εγκλήματος.

Τέτοια συμφωνία υπήρχε ήδη από το 2007, αλλά αμφισβητήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, περισσότερο για τυπικούς και επιμέρους λόγους. Τώρα υπογράφεται υποτίθεται καινούργια.

Στην πραγματικότητα, οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας ζητούσαν και έπαιρναν ήδη από το 2003 προσωπικά στοιχεία που παρέχουν οι επιβάτες και συγκεντρώνουν οι αερομεταφορείς κατά την κράτηση των εισιτηρίων και τον έλεγχο επιβίβασης (check in). Π.χ., ονοματεπώνυμο, ημερομηνία κράτησης της πτήσης, προγραμματισμένη ημερομηνία πτήσης, αριθμός θέσης, διεύθυνση, τηλέφωνα και e-mail του επιβάτη, κάθε πληροφορία για τον τρόπο πληρωμής (όπως αριθμός πιστωτικής κάρτας), τον ταξιδιωτικό του πράκτορα, αν πρόκειται για απλό ή μετ’ επιστροφής εισιτήριο και ημερομηνία έκδοσής του.

Με βάση το νέο κείμενο, τα στοιχεία φακελώνονται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και φυλάσσονται μέχρι και 15 χρόνια.

Ακόμα και η EDPS, η οποία, δρώντας σαν φύλλο συκής, όπως όλες αυτού του τύπου οι Αρχές, αποδέχεται την ανάγκη ύπαρξης μιας τέτοιας συμφωνίας και ανταλλαγής στοιχείων, γνωμοδοτώντας επί της πρότασης της Κομισιόν διαφωνεί με πτυχές του προωθούμενου σχεδίου. Υπογραμμίζει ότι αν και έχει «κάποιες βελτιώσεις σε σχέση με αυτή του 2007», ανησυχίες που εκφράστηκαν και όροι που τέθηκαν για την σύνταξη της νέας, «δεν ικανοποιούνται».

Εστιάζει στο γεγονός ότι το νέο κείμενο βρίθει γενικόλογων φράσεων. Για παράδειγμα, μπαίνουν στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ενέργειες που «φαίνεται να αποσκοπούν στο να εκφοβίσουν ή να εξαναγκάσουν…», ή αποτελούν «σοβαρή απειλή». Ουσιαστικά, έτσι χαρακτηρίζεται ύποπτη κάθε κίνηση οποιουδήποτε.

Εξάλλου, από τη συμφωνία ανοίγει δρόμος ώστε κυριολεκτικά όλοι οι επιβάτες μιας πτήσης προς τις ΗΠΑ να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στα χέρια Αμερικανών ανακριτών. Εξ ου και η EDPS καλεί να υπάρχουν τέτοιες προβλέψεις στο κείμενο, ώστε να μη κινδυνεύουν όλοι να τεθούν υπό «στενότερη εξέταση ή ανάκριση», αλλά μόνο οι πραγματικά «ύποπτοι».

Τονίζει ότι ανάμεσα στους 19 τύπους δεδομένων που προβλέπεται να δίνονται στις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας («τα περισσότερα εκ των οποίων είναι πανομοιότυπα με τα δεδομένα προς εκχώρηση που προέβλεπε η συμφωνία του 2007, και έχουν ήδη χαρακτηριστεί δυσανάλογα από την EDPS», με βάση τα επιδιωκόμενα) συγκαταλέγονται και δεδομένα που φανερώνουν τα θρησκευτικά πιστεύω κάθε επιβάτη (προτίμηση γεύματος), την κατάσταση της υγείας του (αίτημα για καροτσάκι) κ.ά.

ΠΗΓΗ: rizospastis.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H NEA ΤΑΞΗ ειναι εδω χρειαζεται αντισταση ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΠΟΛΛΑ http://ellinonpaligenesia.blogspot.com/