Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Μυστηριώδεις αισθητήρες συλλογής πληροφοριών ρίφθηκαν στη Συρία


Μυστηριώδη μικρά αντικείμενα ρίφθηκαν πριν απο μερικές ημέρες από αεροσκάφη στην βορειοανατολική Συρία, σε περιοχές που κατοικούνται από Κούρδους. Τα αντικείμενα αυτά ερρίφθησαν είκοσι μίλια από τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, από αεροσκάφη των οποίων η πορεία ήταν ίδια με αυτή που ακολουθούν τα...
τουρκικά αεροσκάφη όταν εισέρχονται στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα Al-Hakikah η οποία υποστηρίζει την αντιπολίτευση της Συρίας, τα μικρά
αυτά αντικείμενα βάτους 90 γραμματίων προσγειώθηκαν στο έδαφος της Συρίας με την βοήθεια αλεξιπτώτων και είχαν επάνω τους το όνομα της κατασκευάστριας εταιρείας η οποία είναι γερμανική.

Τα gadgets αυτά πρόκειται για ραδιοβολίδες, μικρούς δηλαδή αναμεταδότες δεδομένων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την συλλογή και μετάδοση δεδομένων στα μετεωρολογικά μπαλόνια. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι αναμεταδότες αυτοί φαίνεται έχουν τροποποιηθεί ώστε να μεταδίδουν συντεταγμένες GPS, ενώ μπορούν να υποκλέψουν και τις τηλεπικοινωνίες των συριακών Ένοπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή των συνόρων.

Όσον αφορά το ερώτημα ποιός θα μπορούσε να ρίξει αυτούς του αισθητήρες στο συριακό έδαφος, σύμφωνα με την εφημερίδα οι υποψίες πέφτουν στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης η οποία επιδιώκει την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.

Μία διαφορετική εκτίμηση αποδίδει την ρίψη αυτών των κατασκοπευτικών gadgets στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες προσπαθούν να εντοπίσουν τις κινήσεις των ανδρών του PKK ακόμα και μέσα στην Συρία. Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η Συρία έχει κάνει ανοίγματα στους Κούρδους που κατοικούν στην χώρα ενώ το καθεστώς Άσαντ έχει αρχίσει να στηρίζει το PKK αναζητώντας υποστηρικτές στην μάχη του με το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr